Verschillende kruiden

Kruiden voegen extra smaak toe aan je eten en worden gebruikt om thee van te maken. Als je zwanger bent, is het verstandig om je kruidenrekje en theevoorraad even onder de loep te nemen. Sommige kruiden kan je namelijk beter niet of minder vaak eten tijdens je zwangerschap. Welke kruiden kan je wel en niet eten als je zwanger bent?

Kruiden als je zwanger bent

Tijdens je zwangerschap kan je de meeste kruiden gewoon eten. Sommige kruiden geven zelfs verlichting bij enkele zwangerschapskwaaltjes. Zo werken gember en kamille soms goed tegen misselijkheid. Van sommige kruiden wordt echter aangeraden om ze tijdens je zwangerschap minder of helemaal niet te gebruiken.


Hét e-book over voeding tijdens je zwangerschap

Ben je zwanger? Dan is gezond eten extra belangrijk. Wat kan je beter niet eten? En hoe zorg je dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt? Je leest het allemaal in ons e-book.

Bekijk hier

Plantengifstoffen

Plantengifstoffen of fytotoxinen komen van nature voor in veel kruiden en andere planten. Ze beschermen de plant tegen ziekteverwekkers en natuurlijke vijanden. Wanneer je te veel van deze gifstoffen binnenkrijgt, kan je er ziek van worden.

Omdat je baby nog in ontwikkeling is, kan hij een minder grote hoeveelheid van deze stoffen aan dan jij. Het is daarom verstandig om je inname van kruiden met veel gifstoffen te beperken tijdens je zwangerschap. Bij een gevarieerd eetpatroon is de kans klein dat je een schadelijke hoeveelheid gifstoffen binnenkrijgt.

Toxoplasmose

Als je kruiden eet uit je eigen tuin, is het belangrijk om ze goed te wassen voor gebruik. Via de aarde kunnen ze besmet zijn met de parasiet toxoplasma gondii. Deze parasiet kan toxoplasmose veroorzaken.

De parasiet heeft voor jou meestal geen grote consequenties, maar kan ernstige afwijkingen veroorzaken bij je ongeboren baby. Door groente, fruit en kruiden zorgvuldig te wassen, voorkom je een besmetting.

Kruidenthee

Hoewel er minder cafeïne in thee zit dan in koffie, is het nog steeds goed om niet te veel te nemen. De maximaal aanbevolen hoeveelheid is vier koppen groene of zwarte thee per dag. Probeer daarnaast veel water te drinken en beperk je inname van koffie. Sommige kruidenthee bevat kruiden die niet zo goed voor je zijn tijdens de zwangerschap. Drink hiervan maximaal één kopje per dag:

  • Venkelthee
  • Anijsthee
  • Sterrenmix
  • Zoethoutthee

Kruidenpreparaten

Bij de drogist zijn verschillende kruidenpreparaten verkrijgbaar met een hoge dosering van een bepaald kruid, denk aan valeriaan, ashwagandha of sint-janskruid. De hoeveelheid kruiden is in deze preparaten erg hoog. Hierdoor bestaat de kans dat je te veel plantengifstoffen binnenkrijgt. Daarom kan je ze beter mijden tijdens je zwangerschap.

Etherische oliën

Als je zwanger bent, kan je het gebruik van etherische oliën beter beperken. Veelgebruikte geuren als lavendel en eucalyptus kan je veilig gebruiken, mits je het houdt bij één of twee druppels in een verstuiver. Laat de verstuiver niet langer dan 15 minuten aanstaan. Als je andere oliën wil gebruiken, overleg dit dan even met je verloskundige. Gebruik liever helemaal geen etherische oliën als je in het verleden een miskraam hebt gehad of in deze zwangerschap bloed bent verloren.

Kruiden die de baarmoeder stimuleren

Van sommige kruiden wordt gezegd dat ze het samentrekken van de baarmoeder stimuleren, ofwel: de bevalling voortijdig opwekken. Denk hierbij aan venkel, anijs, komkommerkruid en Chinese engelwortel. In kleine hoeveelheden zijn ze waarschijnlijk niet schadelijk, maar veel vrouwen kiezen ervoor om deze kruiden niet te gebruiken tijdens hun zwangerschap.

Kruidenoverzicht voor op je kast

De meeste kruiden kunnen geen kwaad, zolang je gevarieerd eet en er niet te veel van gebruikt. Het kan lastig zijn om het overzicht te bewaren van wat je nu wel of niet kan eten tijdens je zwangerschap. Het onderstaande overzicht helpt daarbij. Print hem uit en hang hem in de keuken op, dan kan je hem gebruiken tijdens het koken.

Wel eten Met mate eten Niet eten
Bieslook Anijs Aloë vera
Chilipeper Basilicum Boerenwormkruid
Dille Bergamot Engelwortel (dong quai)
Gember Dragon Hoefblad
Harissa Fenegriek Komkommerkruid
Honing Foelie Kruidenpreparaten
Kamille Kaneel Salie
Kerrie Kava kava Smeerwortel
Kervel Nootmuskaat
Komijn Peper
Koriander Piment
Oregano Sassafras
Paprikapoeder Venkelzaad
Peterselie Zoethout (en drop)
Rozemarijn
Tijm
Overzicht kruiden

Toch iets verkeerds gegeten?

Heb je per ongeluk iets verkeerds gegeten? Geen paniek. De kans dat je kindje hiervan schade ondervindt, is niet zo groot. Twijfel je of krijg je klachten kort nadat je iets hebt gegeten? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige. Zij kunnen je verder adviseren.