vrouw heeft bloedverlies tijdens de zwangerschap

Tussen de 20% en 40% van de vrouwen krijgt te maken met vaginaal bloedverlies in het eerste trimester van de zwangerschap. Bloedverlies kan een voorteken van een miskraam zijn, maar kan ook andere oorzaken hebben.

Mogelijke oorzaken bloedverlies

Bloedverlies of spotting in het eerste trimester van de zwangerschap wordt in ongeveer de helft van de gevallen veroorzaakt door een miskraam. In de andere helft van de gevallen kan het bloedverlies veroorzaakt worden door een innestelingsbloeding, poliep of ontsteking. Deze bloedingen beïnvloeden de zwangerschap niet.

Wat te doen bij bloedverlies?

Als je bloed verliest tijdens je zwangerschap, neem dan contact op met je verloskundige of huisarts. Deze zal verder vragen en proberen vast te stellen wat de oorzaak van de bloeding is. Wanneer er sprake is van een miskraam kan een arts hier niets meer aan veranderen. Ook rust houden of medicijnen helpen dan niet.

Echo of afwachten?

Hoe vervelend het ook is, meestal moet je bij een bloeding een aantal dagen wachten voordat je weet of je een miskraam hebt. Wanneer je weinig bloed bent verloren en de bloeding na enkele dagen stopt, ben je waarschijnlijk nog steeds zwanger. Wanneer de bloeding heviger wordt en je ook stolsels of weefsel verliest, is de kans op een miskraam groter. Maak na een week een afspraak bij je huisarts voor controle.

Als je niet wilt wachten, kan een echo ook antwoord geven. Tussen de 6 en 8 weken gebeurt dit via de vagina, daarna kan er door de buikwand een echo gemaakt worden. Wanneer hieruit blijkt dat het embryo leeft, is de kans klein (5%) dat je alsnog een miskraam krijgt.

Direct contact opnemen met je huisarts

Neem direct contact op met je huisarts wanneer:

  • Het bloedverlies erg hevig is
  • De buikpijn toeneemt en voortdurend aanwezig is
  • Je naast bloedverlies meer dan 38 graden koorts hebt

Bloedverlies door een miskraam

Tijdens een miskraam komt het zwangerschapsweefsel uit je baarmoeder. Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn vaak de eerste tekenen van een miskraam. De bloeding kan binnen een paar uur of een paar dagen erger worden. Meestal verlies je ook wat bloedstolsels en stukjes baarmoederslijmvliesweefsel. De bloedstolsels kunnen donkerrood en glad zijn, maar ze kunnen ook zo groot als een vuist en hard zijn.

Rond de derde dag van het bloedverlies is de buikpijn vaak het hevigst. Je kan dan buikpijn en krampen hebben in de onderbuik. De pijn kan uitstralen tot in je rug en bovenbenen.

In de loop van de week worden de buikpijn en het bloedverlies minder. De zwangerschapssymptomen, zoals misselijkheid en gespannen borsten, nemen vlak voor een miskraam vaak af.

Bij de helft tot driekwart van de vrouwen vindt de uitstoting van de vrucht binnen een week plaats. Je kan de vrucht herkennen aan bloedstolsels met een vruchtzak. Nadat het vruchtje eruit is gekomen, nemen het bloedverlies en de buikpijn af. Na ongeveer een week voel je je lichamelijk weer wat beter.

Het is mogelijk dat de vrucht er de eerste keer niet helemaal goed uitkomt. Het bloedverlies en de buikpijn nemen dan tijdelijk af, maar komen daarna weer terug. Pas wanneer het hele vruchtje is afgestoten, nemen alle symptomen af.