Wat te doen na een miskraam

Ook na de miskraam kunnen de fysieke belasting en emoties je zwaar vallen. Het verwerken van de miskraam is een belangrijk deel van het helingsproces. Stop je gevoelens niet weg, maar neem de tijd voor jezelf.

Wat te doen na de miskraam?

Het bloedverlies na een miskraam of curettage duurt meestal zo’n vijf tot tien dagen. Het duurt zo’n vier tot zes weken voordat je weer ongesteld wordt. Je kunt dan ook direct weer zwanger worden. Bloed je na drie weken nog steeds of ben je na acht weken nog steeds niet ongesteld geworden? Dan zit er misschien nog wat restweefsel in de baarmoeder. Dit kan met een echo worden bekeken. Het kan dan zijn dat je alsnog een curettage moet ondergaan. Het afgestoten weefsel hoef je niet te bewaren. Dit wordt niet gebruikt voor verder onderzoek.

Een enkele miskraam heeft geen invloed op een volgende zwangerschap. Je kan hierna dus direct weer zwanger worden. Wel is het aan te raden om je baarmoeder twee weken rust te geven na het verliezen van het afgestoten vruchtje. Je lichaam heeft even tijd nodig om te herstellen en het weefsel volledig af te stoten.

Het is prettig om met de volgende zwangerschap te wachten tot na de eerstvolgende menstruatie. Dan heb je een duidelijk startpunt. Deze dag wordt namelijk gebruikt als startdatum van een eventuele zwangerschap. Mocht je voor je menstruatie zwanger worden, dan is lastiger vast te stellen hoelang je zwanger bent.

Uit onderzoek blijkt trouwens dat het niet gunstig is om te lang te wachten na een miskraam. Vrouwen die binnen 3 maanden na een miskraam weer zwanger proberen te raken, worden sneller weer zwanger en hebben een grotere kans op een succesvolle zwangerschap.

Bij meerdere miskramen achter elkaar

Bij minimaal twee miskramen achter elkaar kan er een achterliggende oorzaak zijn. Er kan echter ook sprake zijn van toeval. Evenals bij een enkele miskraam is vaak een aanlegstoornis die bij de bevruchting is ontstaan, de oorzaak voor de miskramen. Je kunt onder andere onderzoek laten doen naar de chromosomen van jouw en je partner. Er wordt echter maar bij 15% van de paren een oorzaak gevonden voor de herhaalde miskramen.

Na één miskraam is de kans op herhaling niet vergroot. Na twee miskramen wordt de kans op een miskraam echter zo’n 25% groter en na drie miskramen zelfs 35%.

Bij een rhesus negatieve bloedgroep

Indien je een rhesus negatieve bloedgroep hebt, is het van belang dat je na een miskraam van minimaal 10 weken zwangerschap, een injectie krijgt met anti-D immunoglobuline. Dit moet in principe binnen 48 uur na het verliezen van de vrucht. Maar binnen twee weken is het nog nuttig om de injectie te halen. Deze injectie voorkomt dat het lichaam antistoffen maakt die bij een volgende zwangerschap bloedarmoede bij de baby kunnen veroorzaken.

Hoe verwerk je een miskraam?

Een miskraam is heftig en verdrietig. Over het algemeen is het kindje gewenst en voelt het verschrikkelijk om te weten dat hij of zij er niet zal komen. Niet alleen fysiek moet je lichaam herstellen, ook emotioneel heeft het een grote impact.

Vaak voelen vrouwen zich schuldig na een miskraam. Ze zijn bang dat ze te hard gewerkt hebben of niet gezond genoeg hebben gegeten. Hoewel het moeilijk is: neem het jezelf nooit kwalijk. Het verwerkingsproces is al zwaar genoeg en de kans dat jij de miskraam kon voorkomen is erg klein.

Jaloezie tegenover vrouwen waarbij de zwangerschap wel doorgaat, is ook niet vreemd. Troost je met de gedachte dat ook deze gevoelens weer weg zullen ebben, maar dat dat tijd nodig heeft.

Ook kunnen reacties uit de omgeving confronterend zijn. Onthoud dat je naasten het altijd goed bedoelen, ondanks dat hun opmerkingen soms wat minder tactisch of juist ontroerend kunnen zijn.

Rouw niet alleen

Probeer je ook niet groot te houden omdat je nu eenmaal een ‘volwassen vrouw’ bent. Als je behoefte hebt om te huilen, huil je. Wil je schreeuwen, dan kan dat ook. Zoek een uitlaatklep die voor jou werkt. De verwerking van het verlies is heel persoonlijk. Neem dus de tijd om te rouwen.

Het is daarom ook belangrijk om te praten over je miskraam. Jaarlijks hebben zo’n 20.000 vrouwen een miskraam, dus het komt vaker voor dan je denkt. Er zijn dus ook meer vrouwen die jou zullen begrijpen. Lukt het je niet goed om je verdriet te delen met bekenden, dan zijn er ook mogelijkheden om met andere lotgenoten te praten. Ook professionele hulp kan helpen, zo is de verloskundige voor veel vrouwen een grote steun.

De groep ‘Miskraam‘ in de 24Baby-community kan als steunplatform dienen. Het is een online groep van 24Baby voor vrouwen die een miskraam hebben gehad. Je kan je hier gemakkelijk voor aanmelden. Vrouwen gebruiken de groep om hun verhaal te delen, vragen te stellen, een luisterend oor aan elkaar te bieden en advies te geven.

Afscheid nemen van je ongeboren kindje

Voor het verwerken van een miskraam kan het helpen om je baby een begrafenis of crematie te geven. Heb je een uitvaartverzekering voor jezelf? Dan kan je mogelijk bij een miskraam ook recht hebben op een uitkering van je uitvaartverzekeraar. Dit geeft je de mogelijkheid een mooi afscheid te organiseren.