Koppel wil graag zwanger raken na miskraamvv

Een miskraam is een heftige gebeurtenis om mee te maken. Het kan geestelijk en lichamelijk een tijd duren voordat je hiervan hersteld bent. Hoe snel kan je weer zwanger worden na een miskraam? En wanneer kan je de eerste eisprong na een miskraam verwachten?

Herstel na miskraam

Een miskraam is het verlies van het embryo of vruchtje tijdens de eerste twintig weken van je zwangerschap. Bij een eerste zwangerschap krijgt ongeveer vijftien procent van de vrouwen hiermee te maken.

Een miskraam is een heftige gebeurtenis. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en om het zwangerschapsweefsel af te stoten. Daardoor verlies je na een miskraam meestal nog zo’n vijf tot tien dagen bloed. Ook als het gaat om gevoelens kan het een tijd duren voordat je hersteld bent. Je ongeboren kindje verliezen is erg verdrietig. Het is goed om jezelf de tijd te geven om dit een plek te geven.

Hoe snel zwanger na miskraam?

Voel je dat je klaar bent voor een nieuwe zwangerschap? Dan kan je direct zwanger worden na je miskraam. Maar het is beter om je baarmoeder een paar weken de tijd te geven om te herstellen. Zo weet je zeker dat je lichaam klaar is voor een nieuwe zwangerschap.

Wel kan het goed zijn om niet langer dan drie maanden te wachten na een miskraam. Onderzoek laat namelijk zien dat de kans op een volgende miskraam lager is als je binnen drie maanden opnieuw zwanger raakt. Ander onderzoek lijkt aan te tonen dat vrouwen die binnen drie maanden na hun miskraam weer proberen zwanger te raken, iets sneller zwanger zijn dan vrouwen die langer dan drie maanden wachten.

Eisprong na miskraam

Het laten herstellen van je lichaam is niet de enige reden waarom het goed is om te wachten met opnieuw zwanger worden. Het zorgt er ook voor dat je weet waar je in je menstruatiecyclus zit. Wanneer je wacht tot je weer ongesteld bent geweest, kan je de eisprong na je miskraam berekenen. Ook weet je wanneer je NOD is. Het is dan ook makkelijker te bepalen hoelang je zwanger bent. Raak je gelijk na je miskraam zwanger, voordat je een nieuwe menstruatie hebt gehad? Dan kan je dit niet goed bepalen.

De eerste eisprong na je miskraam krijg je gemiddeld na zo’n twee tot vier weken. De eerste menstruatie na de miskraam kan je na ongeveer vier tot zes weken verwachten. Hoelang dit precies duurt, hangt af van verschillende dingen:

  • De duur van je zwangerschap. Hoe langer je zwanger bent geweest, hoe meer hCG je lichaam aanmaakt in het eerste trimester. Dit hormoon zit nog in je lijf na een miskraam. Je menstruatie komt niet op gang voordat dit hormoon helemaal uit je lichaam is verdwenen.
  • Hoelang het lichamelijke herstel duurt. Wanneer al het zwangerschapsweefsel je lichaam verlaten heeft, kan je menstruatie weer op gang komen. Bij sommige vrouwen duurt dit maar een paar dagen. Bij andere vrouwen kan dit tot zo’n zes weken duren.
  • Hoe regelmatig je menstruatiecyclus was. Was je menstruatiecyclus voor je zwangerschap onregelmatig? Dan bestaat de kans dat deze ook nu weer onregelmatig is. Ook is het mogelijk dat je cyclus onregelmatiger is dan voor je miskraam. Daarom kan het soms langer dan vier tot zes weken duren voor je weer ongesteld wordt.

Vals positieve test

Doe je binnen een paar weken na de miskraam een zwangerschapstest? Dan kan deze vals positief zijn. Dit betekent dat hij positief is, maar dat je toch niet zwanger bent. De oorzaak hiervan is het hormoon HCG. Je lichaam breekt dit langzaam af na je miskraam. Het kan dus nog in je lichaam zitten en onterecht een positieve testuitslag geven.

Zwanger na miskraam en kans op herhaling

Wanneer je een miskraam hebt gehad, ben je waarschijnlijk bang dat dit weer gebeurt als je zwanger raakt na je miskraam. Gelukkig is de kans op een volgende miskraam niet groter na één miskraam.

Heb je twee of meer miskramen gehad? Dan neemt deze kans wel telkens iets toe. Daarom is het goed om in dit geval naar je huisarts of verloskundige te gaan en onderzoek te laten doen. Hier komt niet altijd een duidelijke oorzaak uit. Komt hier wel een oorzaak uit, zoals hormoonproblemen, een hoge bloedsuikerspiegel of PCOS? Dan kan dit vaak behandeld worden.

Kan je een miskraam voorkomen?

Je kan een miskraam meestal niet voorkomen. Bij de meeste miskramen gaat er iets fout in de aanleg van het embryo, waardoor de zwangerschap eindigt. Hier heb je weinig invloed op. Er zijn wel zaken die voor een iets hogere kans op een miskraam zorgen. Denk aan roken, alcoholgebruik, het gebruik van sommige medicijnen en overgewicht.

Wil je zwanger worden na een miskraam en de zwangerschap een zo goed mogelijke start geven? Dan kan het helpen om naar het kinderwensspreekuur van de verloskundige te gaan. Hier krijg je advies over gezond zwanger raken en kan je je angsten, vragen en twijfels kwijt.

Tips bij zwanger worden na miskraam

Na een miskraam volgt een verdrietige en vaak zware tijd. Ook kan het spannend zijn om opnieuw zwanger proberen te raken. De volgende tips kunnen je helpen in deze periode.

  • Luister naar je gevoel. Voor het herstel na een miskraam staat geen vaste tijd. De ene vrouw is eerder klaar voor een volgende zwangerschap dan de andere. Geef jezelf daarom genoeg tijd om de miskraam een plek te geven.
  • Zorg voor een goede start. Wanneer je in de periode voor je zwangerschap gezond leeft, is de kans op een gezonde zwangerschap het grootst. Daarom is het belangrijk om genoeg te bewegen, gezond te eten en foliumzuur te slikken.
  • Praat erover. Praten over je gevoelens kan helpen bij het omgaan met je gevoelens. Doe dit bijvoorbeeld met je partner of bespreek je angsten of twijfels met je verloskundige. Ook kan je je aanmelden bij de groep ‘Miskraam’ op ons forum. Hier kan je je verhaal delen en praten met vrouwen die hetzelfde meemaken.