Tussen de 5% en de 10% van de vrouwen heeft last van PCOS: het PolyCysteus Ovarium Syndroom. PCOS is een vervelende aandoening wanneer je zwanger wilt worden. Naast symptomen als overbeharing en acné, blijft je eisprong vaak uit. Hierdoor ben je minder of helemaal niet vruchtbaar. Maar wat is PCOS precies? En wat kan je doen om de kans op zwangerschap te vergroten als je PCOS hebt?

PCO syndroom staat letterlijk voor meerdere (poly) vochtblaasjes/cysten (cysteus) in de eierstok (ovarium). De oorzaak van PCOS is niet bekend, maar artsen suggereren dat het een combinatie is van meerdere factoren. Zo is er vaak sprake van een verstoorde hormoonhuishouding en heeft bijna 50% van de vrouwen met PCOS overgewicht.

Verstoorde hormoonhuishouding

Als je PCOS hebt, maakt je lichaam soms te veel of te weinig van de volgende hormonen aan:

 • Te veel LH (Luteïniserend hormoon), het hormoon dat je eisprong opwekt.
 • Te veel insuline, het hormoon dat je bloedsuikerspiegel regelt.
 • Te veel testosteron, het mannelijke geslachtshormoon, waar vrouwen normaal gesproken lage hoeveelheden van hebben.
 • Te weinig FSH (follikel stimulerend hormoon), het hormoon dat het rijpen van eiblaasjes stimuleert.

Door de verstoorde hormoonhuishouding rijpen de eiblaasjes niet goed en ontstaan meerdere met vocht gevulde blaasjes in je eierstokken. Hierdoor blijft je eisprong, en dus de menstruatie, vaker uit. Bij een normale menstruatiecyclus word je ongeveer 13 tot 14 keer per jaar ongesteld. Bij PCOS is dit maximaal 8 keer paar jaar. Het gevolg is dat je een onregelmatige menstruatiecyclus kunt hebben of dat je menstruatie zelfs geheel uitblijft. Je bent dus minder tot niet vruchtbaar.

Vaststellen diagnose PCOS

Alleen een arts kan de diagnose van PCOS stellen. Dit gebeurt door middel van bloedonderzoek, waarbij je bloed wordt onderzocht op de diverse hormoonwaarden. Bij afwijkingen in je bloed volgt eventueel een bloedonderzoek naar je glucose-, insuline- en cholesterolwaarden.

Links een eierstok van iemand met PCOS, rechts een normale eierstok
Links een eierstok van iemand met PCOS, rechts een 'normale' eierstok

Naast een bloedonderzoek kan een gynaecoloog je inwendig onderzoeken (echoscopie). Hierbij wordt gekeken naar het aantal blaasjes in je eierstokken. Bij iemand zonder PCOS zitten er gemiddeld 3 tot 8 blaasjes in de eierstokken. Bij iemand met PCOS zijn dit er minstens 12 in één of beide eierstokken.

PCOS en zwanger worden

Wanneer je PCOS hebt, is het een stuk lastiger om zwanger te worden. Je hebt immers minder vaak tot geen eisprong, waardoor je vruchtbaarheid verminderd is. Er zijn een aantal behandelingen die je eisprong stimuleren en de kans op zwangerschap vergroten.

Afvallen
Overgewicht staat nauw in verband met PCOS. Afvallen is dan ook erg belangrijk als je zwanger wilt worden. Doe dit niet met behulp van crashdiëten, maar door een gezonde voeding en voldoende beweging. De menstruatiecyclus herstelt dan en vaak komen eisprongen spontaan weer terug. Afvallen verhoogt de kans op zwangerschap sterk.

Tabletten (clomifeen citraat)
Het nemen van tabletten is vaak, na afvallen, het eerste medische advies van je arts. Je slikt de tabletten vier dagen per cyclus en kan op verschillende manieren bijhouden of de eisprong plaatsvindt.

Bij 80% van de vrouwen die de tabletten slikt vindt een spontane eisprong plaats en ruim 50% wordt zwanger. Wel is er een licht verhoogde kans op een meerling en bestaat de kans dat je last krijgt van stemmingswisselingen. Wanneer tabletten niet werken, kun je overstappen op een andere behandeling.

Injecties (Gonadotrofine)
Wanneer de tabletten geen of weinig effect hebben, kun je overgaan op injecties. Deze bevatten FSH of HMG (humaan Menopauzaal Gonadotrofine). De behandeling duurt een aantal dagen en jij of je partner kunnen de injecties zelf bij jou toedienen. Tijdens de behandeling volgt je arts je cyclus met echoscopische controles en zit je dus vaak in het ziekenhuis.

Als er maximaal 3 eiblaasjes rijp genoeg zijn, krijg je een tweede injectie met HCG (humaan choriongonadotrofine). Dit zet de eisprong in gang. De eisprong vindt ongeveer 38 tot 40 uur na de injectie plaats.

Bij ongeveer 90% van de injectiebehandelingen vindt een eisprong plaats en bij ongeveer 50% van de vrouwen ontstaat een zwangerschap. Ook hier is de kans op een meerling groter. Daarnaast heb je kans op overstimulatie van de eierstokken. Wanneer 2 tot 3 blaasjes groter zijn dan 15 mm wordt de behandeling vroegtijdig gestopt.

Kijkoperatie (LEO)
LEO (Laparoscopische Elektrocoagulatie van de Ovaria) is een kijkoperatie waarbij je onder narcose gaat. Tijdens de operatie worden er oppervlakkige, kleine gaatjes in de eierstokken gebrand. Hierdoor verandert de aanmaak van hormonen in je eierstokken, waarna een eisprong kan optreden.

De kans dat je na een kijkoperatie zwanger wordt is kleiner dan bij tabletten en injecties. Een nadeel is dat er soms verklevingen rond de eierstokken ontstaan, waardoor de eicel niet in de eileider terecht kan komen. Dit kan zorgen voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Metformine
Metformine is een middel dat wordt gebruikt bij de behandeling van suikerziekte. Het werkt ook bij vrouwen met PCOS, omdat het de insulinewaarden verlaagt. Het gebruik van dit middel bij PCOS is echter nog in de onderzoeksfase. Wanneer je hier interesse in hebt, kun je dit bespreken met je huisarts.

IVF
Wanneer het opwekken van de eisprong door bovenstaande behandelingen niet lukt, kan je IVF overwegen. Lees hier meer over IVF.

Overige PCOS-symptomen, gevolgen en behandeling

Naast een verminderde vruchtbaarheid, heeft PCOS nog meer symptomen en gevolgen. Niet iedereen met PCOS heeft dezelfde klachten, maar de volgende symptomen komen vaak voor:

 • Overbeharing
  Je kunt last krijgen van (extra) haargroei op je kin, bovenlip, onderarmen, borst, buik en/of rug. Deze overbeharing ontstaat onder invloed van testosteron en is vooral afhankelijk van de gevoeligheid van de haarzakjes voor dit hormoon. Het kan daarom ook bij een normale testosteronwaarde voorkomen. Dit kan je zowel met tabletten als cosmetisch laten behandelen. Let op: een behandeling met tabletten mag niet wanneer je zwanger wilt worden. Er is dan namelijk een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen.
 • Acné
  Acné (puistjes) is te behandelen met bijvoorbeeld de anticonceptiepil, maar wanneer je zwanger wilt worden is dit geen optie. Er zijn diverse crèmes op de markt die acné verminderen. Bespreek dit met je (huis)arts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar een dermatoloog.
 • Onregelmatige menstruatiecyclus
  Doordat er minder vaak tot geen eisprong plaatsvindt, heb je bij PCOS minder kans om zwanger te worden. Wanneer je menstruatie helemaal uitblijft is het verstandig om deze minstens vier keer per jaar ‘kunstmatig’ (bijvoorbeeld met de anticonceptiepil) op te roepen. Bespreek dit met je (huis)arts.
 • Overgewicht
  PCOS en overgewicht staan met elkaar in verband. Het is belangrijk om af te vallen door gezonde voeding en voldoende beweging. Daarna komt de eisprong vaak zelfstandig weer op gang.
 • Miskraam
  Vrouwen met PCOS hebben een verhoogde kans op een miskraam. Hier is helaas geen invloed op uit te oefenen.