vrouw met wit overhemd checkt ovulatietest

Rond je ovulatie (eisprong) heb je de grootste kans om zwanger te worden. Bij een regelmatige cyclus is het mogelijk om je ovulatie te berekenen en zo je vruchtbare dagen te bepalen. Maar als je een onregelmatige cyclus hebt, is dit minder betrouwbaar. Een ovulatietest biedt uitkomst.

Hoe werkt een ovulatietest?

Ongeveer twee dagen voor de eisprong is er een grote stijging van het luteïniserend hormoon in je lichaam. Dit wordt ook wel de LH-piek genoemd en kan opgespoord worden met een ovulatietest. Test je dus positief? Dan zijn je twee meest vruchtbare dagen aangebroken. Als je zwanger wilt worden, kan je het beste op (één van) deze dagen vrijen.

Hoe doe ik de ovulatietest?

De uitvoering van de test kan iets verschillen per merk. Het is daarom raadzaam om de bijsluiter goed te lezen. Over het algemeen houd je het teststaafje in je urinestraal. Je kan ook wat urine opvangen in een bekertje en het staafje daarin houden. Meestal kan je binnen 3 minuten het resultaat aflezen.

Wanneer doe ik de ovulatietest?

Om te bepalen wanneer je begint met testen, is het van belang om te weten hoeveel dagen je menstruatiecyclus duurt. Dit bepaal je door het aantal dagen te tellen vanaf de eerste dag dat je menstrueert, tot de dag waarop je opnieuw ongesteld wordt. Bij de meeste vrouwen zijn dit 28 dagen.

Je begint 17 dagen voor je de volgende menstruatie verwacht met testen. Doe vanaf dat moment dagelijks een ovulatietest tot hij positief wordt, of tot je zeker weet dat je de ovulatie gemist hebt. Probeer iedere dag op hetzelfde tijdstip te testen. Lees ook de bijsluiter voor advies over jouw gekochte ovulatietest.

Als je een erg onregelmatige cyclus hebt, kan je de LH-piek missen. Is dit bij jou het geval? Dan is het raadzaam om uit te gaan van je kortste cyclus van het afgelopen half jaar. Zo is de kans klein dat je de ovulatie mist. Het nadeel is wel dat je veel testen nodig hebt als je cyclus toch langer uitvalt. Lees bij een onregelmatige cyclus goed de bijsluiter door.

Hoe betrouwbaar is een ovulatietest?

Een ovulatietest is zeer betrouwbaar. Over het algemeen zijn de testen minimaal 99% nauwkeurig in het waarnemen van de LH-piek.

Waar kan ik een ovulatietest kopen?

Ovulatietesten zijn onder meer te koop bij de drogisterij en de apotheek. Ook online zijn ze te vinden, zoals bij Bol.com. De kosten lopen uiteen per merk en zijn ook afhankelijk van het aantal testen dat in de verpakking zit. Per test betaal je gemiddeld rond de 2 euro.