vrouw met wit overhemd checkt ovulatietest

Met behulp van een ovulatietest kan je erachter komen wat jouw meest vruchtbare dagen zijn. Je hebt rond je ovulatie de grootste kans om zwanger te worden. De ovulatie wordt ook eisprong genoemd. Bij een regelmatige cyclus is het mogelijk om je ovulatie te berekenen en zo je vruchtbare dagen te bepalen. Wanneer je een onregelmatige cyclus hebt is dit minder betrouwbaar. Je kunt dan gebruik maken van een ovulatietest om het moment van de eisprong vast te stellen.

Hoe werkt een ovulatietest?

Ongeveer twee dagen voor de ovulatie is er een grote stijging van het luteïniserend hormoon in je lichaam. Dit wordt de LH-piek genoemd. Een ovulatietest meet de hoeveelheid van dit hormoon in je urine.

De test wordt positief als op het moment van de test de LH-piek is. Je twee meest vruchtbare dagen zijn in dat geval aangebroken. Als je zwanger wilt worden kan je het best in deze dagen vrijen.

Hoe doe ik de ovulatietest?

De uitvoering van de test kan per merk iets verschillen, het is daarom raadzaam om de bijsluiter goed te lezen. Over het algemeen houd je het teststaafje in je urinestraal. Een alternatief is om in een bekertje wat urine op te vangen en het staafje daarin te houden. Meestal kan je binnen 3 minuten het resultaat aflezen.

Wanneer doe ik de ovulatietest?

Om te bepalen wanneer je begint met testen, is het van belang dat je weet hoeveel dagen je menstruatiecyclus duurt. Dit tel je van de eerste dag van je menstruatie tot de dag voor de volgende menstruatie. In het algemeen begin je met testen vanaf 17 dagen voor je de volgende menstruatie verwacht. Test vanaf dat moment dagelijks tot de test positief wordt of dat je zeker weet dat je de ovulatie gemist hebt. Probeer iedere dag op hetzelfde tijdstip te testen. Lees ook in de bijsluiter wat wordt geadviseerd voor de door jouw gekochte test.

Als je een erg onregelmatige cyclus hebt kun je de LH-piek missen. Is dit bij jou het geval, dan is het raadzaam om uit te gaan van je kortste cyclus van het afgelopen half jaar. Zo is de kans klein dat je de ovulatie mist. Het nadeel is wel dat je veel testen nodig hebt in het geval van een langere cyclus. Lees bij een onregelmatige cyclus goed wat hierover in de bijsluiter staat.

Hoe betrouwbaar is een ovulatietest?

Een ovulatietest is zeer betrouwbaar. In het algemeen zijn de testen minimaal 99% nauwkeurig in het waarnemen van de LH-piek.

Waar kan ik een ovulatietest kopen?

Ovulatietesten zijn te koop in de drogist, apotheek en online. Online kan je onder andere een ovulatietest kopen bij Bol.com. De kosten lopen uiteen per merk en zijn ook afhankelijk van hat aantal testen dat er in de verpakking zit. Per test betaal je gemiddeld rond de 2 euro.