Baby na bevalling in geboortepakje

Het eerste pakje dat je baby na de geboorte draagt, wordt ook wel een geboortepakje genoemd. Veel ouders vinden het uitkiezen van dit eerste setje een bijzonder moment. Hoe zorg je ervoor dat je het perfecte geboortepakje voor je baby koopt?

Wat is een geboortepakje?

Een geboortepakje is het eerste pakje dat je baby na de bevalling draagt. Dit kan een boxpakje zijn, maar ook een broekje met een vest of trui. Voor veel ouders blijft dit een bijzonder kledingstuk of setje, omdat het herinnert aan de eerste momenten met hun kindje.

Waarop kan je letten als je een geboortepakje koopt?

Tijdens je zwangerschap maak je veel keuzes, van de naam voor je kind tot de kleur van de babykamer. Dit is allemaal deel van de voorpret, maar kan ook moeilijk zijn. Bij het kiezen van een geboortepakje kan je op de volgende dingen letten.

Gemak en comfort

Wanneer je baby net geboren is, sta je er waarschijnlijk van te kijken hoe klein hij is. De eerste keren je kindje aankleden is daarom vaak best spannend. Daarom is het slim om voor een geboortepakje te kiezen dat je makkelijk aan en uit kan trekken. Koop bijvoorbeeld een geboortepakje met knoopjes aan de voorkant of een overslag.

Het eerste pakje moet niet alleen makkelijk aan te trekken zijn, maar ook lekker zitten bij je baby. Je kindje brengt het grootste deel van de dag liggend door. Hierom kan je beter geen pakje met een capuchon of dikke frutsels kopen. Ook is de babyhuid nog erg kwetsbaar. Kies daarom voor een zachte stof, zoals katoen of tricot.

Dikte van het pakje

Je baby kan vlak na de geboorte zijn lichaamstemperatuur nog niet goed regelen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij het warm genoeg heeft. Een geboortepakje met lange mouwen en lange broekspijpen helpt hem hierbij. Onder zijn eerste pakje draagt je baby meestal een romper met lange mouwen.

Is het erg warm als je baby geboren wordt? Ook dan draagt hij de eerste weken meestal kleding met lange mouwen en pijpen. Wel kan je hem hier een romper met korte mouwen onder aantrekken.

Goede maat

Het is belangrijk dat je baby de juiste maat kleding draagt. Is zijn kleding te groot? Dan verliest hij meer warmte. De meeste baby’s dragen in de eerste maand maat 50. Stop dus in ieder geval een pakje in deze maat in de vluchttas.

Is je baby zwaarder dan 3500 gram bij de geboorte? Dan past maat 56 vaak goed. Daarom is het slim om ook een geboortepakje in deze maat mee te nemen. Wanneer je kindje te vroeg geboren wordt of erg klein is, zal maat 44 beter passen.

Bijpassende sokjes en muts

Je baby verliest een groot deel van zijn lichaamswarmte via zijn hoofd. Een muts helpt hem om warm te blijven. Ook sokken of slofjes zorgen ervoor dat hij het lekker warm heeft. Je kan ervoor kiezen om een muts en sokken in dezelfde stijl als het geboortepakje te kopen.

Tip: In plaats van sokjes kan je je baby ook een boxpakje of broek aantrekken waar sokken aan vastzitten. Zo kan hij ze niet verliezen.

Persoonlijk geboortepakje

Wil je je baby een extra speciaal geboortepakje aantrekken na de bevalling? Dan kan je een boxpakje of trui laten bedrukken met zijn naam en/of geboortedatum. Dit maakt het eerste pakje van je baby extra bijzonder.

Tips bij het kopen van een geboortepakje

Heb je het perfecte geboortepakje voor je baby gevonden? Dan kan je nog aan de volgende dingen denken.

  • Was het pakje. In babykleding kunnen mogelijk stoffen zitten die de huid van je baby kunnen irriteren. Was daarom het geboortepakje voordat je het in de vluchttas stopt.
  • Neem meerdere pakjes mee. Als je in het ziekenhuis of geboortehuis bevalt, is het slim om twee setjes kleding mee voor je baby. Misschien blijf je er langer dan gedacht.
  • Stop het in een zakje met label. Wil je voorkomen dat je baby na de bevalling het verkeerde pakje aankrijgt? Stop het dan in een zakje waarop je schrijft dat hier het geboortepakje in zit.
  • Zet het in je geboorteplan. Ook kan je in je geboorteplan opschrijven welk geboortepakje je voor je baby hebt uitgekozen. Zo weet het ziekenhuispersoneel of de kraamverzorgende wat ze je baby moeten aantrekken.
  • Bedenk of je het pakje wil bewaren. Het eerste pakje van je baby is een bijzonder kledingstuk dat veel herinneringen oproept. Wil je het bewaren? Dan kan je het bijvoorbeeld inlijsten of in een geboortedoos stoppen.

Bron hoofdfoto: Sprankelend Fotografie

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app