vrouw heeft miskraam dat op zich laat wachten

Wanneer een miskraam niet spontaan verloopt, maar de dokter wel al heeft vastgesteld dat je een miskraam zal krijgen, is dat psychisch erg zwaar. Je kan op dat moment drie keuzes maken. Afwachten, de miskraam opwekken of een curettage.

Afwachten

De meeste vrouwen kiezen ervoor om af te wachten en de miskraam spontaan te laten verlopen. Dit is de meest natuurlijke manier en heeft geen negatieve gevolgen voor een eventuele volgende zwangerschap. Voor vrouwen zorgt deze optie vaak dat ze hun miskraam het beste kunnen verwerken. Ze beleven hun verdriet dan thuis in hun eigen omgeving. Het nadeel is dat de zwangerschapsklachten zoals misselijkheid niet altijd verdwijnen en dat de miskraam emotioneel zwaar is.

De miskraam opwekken

De dokter kan je Misoprostol voorschrijven om de miskraam op te wekken. Het medicijn zorgt ervoor dat je baarmoeder zich samentrekt en de baarmoedermond zich opent. Hierdoor komt het vruchtje, in 90 procent van de gevallen, naar buiten. Bij het opwekken van de miskraam is de kans op complicaties net zo laag als wanneer je afwacht.

Een curettage

Bij een curettage wordt de baarmoeder van de vrouw onder verdoving leeggezogen. Het zwangerschapsweefsel wordt dan verwijderd. De behandeling duurt zo’n tien tot vijftien minuten en je kan daarna weer naar huis. Het nadeel van de behandeling is dat deze vaak ingrijpend is en dat er in een klein aantal gevallen complicaties kunnen optreden.

Een zeldzame complicatie is het syndroom van Asherman: er ontstaan dan verklevingen aan de binnenkant van de baarmoeder. Hierdoor kan de vruchtbaarheid verminderen. De verklevingen moeten dan later weer verwijderd worden door middel van een operatie.

Indien er na een spontane miskraam of een opgewekte miskraam restweefsel is blijven zitten, moet dit alsnog door een curettage verwijderd worden.

Wat kan je zelf doen tijdens de miskraam?

Een miskraam is in alle gevallen fysiek en emotioneel zwaar. Toch kan je op enkele manieren de pijn iets verzachten.

Zorg dat er gedurende de miskraam iemand bij je is voor emotionele steun. Ook tijdens een miskraam is je hormoonhuishouding volledig in de war. Zaken als prikkelbaarheid, vermoeidheid, stemmingswisselingen, lichamelijke pijn, hartkloppingen en zwaarmoedigheid zijn dus niet uitgesloten. Steun van een vertrouwd persoon in deze situatie is heel belangrijk.

Bij hevige menstruatie of flinke kramp kan je een pijnstiller innemen. Het liefst paracetamol. Je mag maximaal 3000 tot 4000 milligram per 24 uur. Het beste is om twee tabletten van 500 milligram tegelijk in te nemen.

Tijdens de miskraam mag je geen gemeenschap hebben om infecties te voorkomen. Ook kan je beter douchen dan in bad gaan en moet je maandverband in plaats van tampons gebruiken.