Zwangere vrouw slikt paracetamol of andere pijnstiller tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan je veel last hebben van zwangerschapskwaaltjes. Soms wil je daar het liefst een pijnstiller voor nemen. Maar welke pijnstillers zijn veilig tijdens je zwangerschap? Mag je bijvoorbeeld ibuprofen, aspirine of paracetamol als je zwanger bent?

Pijnstillers tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Dit kan voor verschillende kwaaltjes zorgen. Denk aan hoofdpijn, rugpijn, bekkenpijn of buikpijn. Buiten je zwangerschap zou je voor deze klachten misschien een pijnstiller innemen. Als je zwanger bent, kan je dit het beste zo min mogelijk doen.

Toch kan het geen kwaad als je af en toe een pijnstiller slikt als je zwanger bent. Het is daarbij wel belangrijk om het juiste medicijn te kiezen. Niet alle pijnstillers zijn namelijk even veilig. Hieronder bespreken we de veiligheid van de meest gebruikte pijnstillers. Wil je snel naar een overzicht? Ga dan naar de tabel onderaan het artikel.

Paracetamol als je zwanger bent

Als je zwanger bent, mag je paracetamol gebruiken. Heb je veel pijn en heb je echt iets nodig hiertegen? Dan is paracetamol de beste keuze. Dit medicijn verlicht pijn en remt koorts.

Paracetamol is de veiligste pijnstiller die er is en heeft de minste bijwerkingen. Er is veel onderzoek gedaan naar paracetamol tijdens de zwangerschap. Daaruit blijkt dat het niet schadelijk is voor je zwangerschap of je ongeboren kindje. Je kan het tijdens je hele zwangerschap veilig gebruiken.

Wel is het advies om niet meer dan zes tabletten van 500 mg per dag te nemen. Gebruik paracetamol als je zwanger bent liever niet langer dan een week achter elkaar. Ook is het goed om erop te letten dat je paracetamol geen combinatie is met een ander medicijn, zoals codeïne of cafeïne. Gebruik deze vormen van paracetamol niet tijdens je zwangerschap.

Naproxen, diclofenac en ibuprofen als je zwanger bent

Ibuprofen, naproxen, diclofenac en nurofen zijn allemaal ontstekingsremmende pijnstillers. Deze groep medicijnen wordt ook wel NSAID’s genoemd. Ze worden vaak gebruikt als paracetamol onvoldoende helpt. Naast het verzachten van pijn, zorgen deze medicijnen ervoor dat de klachten van een ontsteking minder worden.

Het gebruik van middelen zoals ibuprofen als je zwanger bent, kan je het beste zoveel mogelijk vermijden. In de vroege zwangerschap kan het de kans vergroten op een miskraam, hartafwijkingen en het niet goed sluiten van de buikwand van je baby.

Soms is het toch nodig om een NSAID te gebruiken. Bijvoorbeeld als je lang erg hevige hoofdpijn hebt en paracetamol niet helpt. Of als je veel klachten hebt van reumatische gewrichtsontstekingen. In het eerste en tweede trimester kan je dan heel af en toe een NSAID gebruiken. Dit is niet gelijk schadelijk, zoals ook Bijwerkingencentrum Lareb aangeeft.

Doe dit wel zo kort mogelijk en alleen in overleg met je arts. Ibuprofen, diclofenac en naproxen zijn binnen deze groep medicijnen dan de beste keuze. Andere NSAID’s, zoals meloxicam, zijn schadelijker.

NSAID’s in het derde trimester

In het derde trimester wordt het gebruik van ibuprofen en vergelijkbare middelen sterk afgeraden. Er is dan een hogere kans op aangeboren afwijkingen en andere gezondheidsproblemen. Zo kunnen NSAID’s zorgen voor problemen bij de bevalling, omdat ze weeën kunnen remmen.

Ook kunnen ze bij de foetus een nuttige opening in het hart, de ductus Botalli, te vroeg sluiten. Deze hoort pas gelijk na de geboorte vanzelf te sluiten. Als hij te vroeg sluit, kan dit tot een te hoge druk in de longen en hartproblemen leiden.

NSAID’s kunnen ook problemen met de bloedstolling en de nieren veroorzaken. Daarnaast kan een tekort aan vruchtwater ontstaan door NSAID-gebruik in het laatste trimester.

TIP: Kijk op het doosje wat de stofnaam is van de pijnstiller die je wil gebruiken. Vaak ken je een medicijn onder de merknaam, bijvoorbeeld Aleve. De werkzame stof kan een NSAID zijn. Zo is de stofnaam van Aleve naproxen.

Aspirine tijdens je zwangerschap

De werkzame stof in aspirine is acetylsalicylzuur. Dit stofje verdunt het bloed en voorkomt het ontstaan van bloedstolsels. In lage hoeveelheden (80 tot 100 mg) wordt aspirine dan ook gebruikt als bloedverdunner, bijvoorbeeld bij hartpatiënten. In hoge hoeveelheden (300 tot 600 mg) wordt het soms nog gebruikt als pijnstiller.

Een ‘aspirientje’ klinkt onschuldig, maar niks is minder waar als je in verwachting bent. Het kan dezelfde nadelen hebben als NSAID’s. Het advies is om aspirine tijdens je hele zwangerschap niet te gebruiken.

Soms geven gynaecologen aspirine juist wel aan zwangere vrouwen. Het kan in lage hoeveelheden namelijk de kans op een hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging verlagen. Dit is vooral zo wanneer je hier extra risico op hebt. Ook bij een dreigende vroeggeboorte kan aspirine helpen. Gebruik dit alleen als je gynaecoloog dit aangeraden heeft.

Wat als ik toch pijnstillers gebruikt heb?

Heb je een keer een pijnstiller tijdens je zwangerschap gepakt en maak je je zorgen om je ongeboren kindje? Als je paracetamol hebt gebruikt, is er niks aan de hand. Bij een normaal gebruik is dit niet schadelijk voor jezelf of je ongeboren kindje.

Heb je een keer ibuprofen of een vergelijkbaar medicijn gebruikt? Ook dan hoef je je niet gelijk zorgen te maken. De vervelende gevolgen ontstaan vooral als je deze medicijnen vaak gebruikt. In het eerste en tweede trimester is het niet erg als je heel af en toe een NSAID slikt.

Heb je (vaak) aspirine of een NSAID geslikt in de tweede helft van je zwangerschap? Neem dan contact op met je arts of verloskundige. Je kan een tekort aan vruchtwater krijgen of het kan problemen geven bij de bevalling. Als je verloskundige ervan weet, kan ze dit goed in de gaten houden.

Pijnstillers tijdens borstvoeding

Na je bevalling vraag je je waarschijnlijk af welke pijnstillers veilig zijn als je borstvoeding geeft. Hoe veilig een medicijn is, hangt af van de hoeveelheid medicijn die overgaat in de moedermelk.

Paracetamol komt maar in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Daarom is dit medicijn ook tijdens de borstvoedingsperiode de eerste keus als pijnstiller. Ibuprofen en diclofenac kunnen tijdens de borstvoedingsperiode ook veilig gebruikt worden. Zolang het maar voor korte tijd is. Deze komen in heel minimale hoeveelheden in de moedermelk terecht. Veel van deze pijnstillers slikken wordt wel afgeraden.

Naproxen is niet veilig als je borstvoeding geeft. Hiervan komt vrij veel in de moedermelk terecht. Ook wordt het langzamer afgebroken. Hierdoor komt je baby er langer mee in aanraking. Deze pijnstiller kan je dus beter niet gebruiken als je borstvoeding geeft.

Aspirine komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk. Daarom kan je deze pijnstiller soms gebruiken in de periode dat je borstvoeding geeft. Bij af en toe gebruik in kleine hoeveelheden heeft het geen nadelen voor je kindje. Regelmatig gebruik van veel aspirine wordt wel afgeraden.

Overzicht pijnstillers tijdens zwangerschap en borstvoedingsperiode

Hieronder zie je een overzicht van de meest gebruikte pijnstillers en wanneer je ze veilig kan gebruiken.

Medicijn Gebruik 1e trimester Gebruik 2e trimester Gebruik 3e trimester Tijdens borstvoeding
Paracetamol Ja Ja Ja Ja
Aspirine Nee Nee Nee Af en toe, in kleine hoeveelheden
Ibuprofen (Advil) Ja soms, in overleg met arts Ja soms, in overleg met arts Nee Ja, voor korte tijd
Naproxen (Aleve) Ja soms, in overleg met arts Ja soms, in overleg met arts Nee Nee
Diclofenac (Voltaren) Ja soms, in overleg met arts Ja soms, in overleg met arts Nee Ja, voor korte tijd
Meloxicam Nee Nee Nee Nee
Indometacine Nee Nee Nee Nee

Pijn verminderen zonder medicijnen

Het beste is om pijnstillers tijdens je zwangerschap alleen te gebruiken als het echt nodig is. Bij veel klachten kan je eerst andere manieren proberen om de pijn te verzachten. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.

  • Zoek rust en ontspanning. Bij sommige pijnklachten, zoals hoofdpijn, buikpijn of spierpijn, kan het helpen als je een uurtje op bed gaat liggen of iets doet waarvan je ontspant.
  • Neem een warme douche of een bad. Warmte ontspant je spieren en kan daardoor sommige pijnklachten minder maken.
  • Laat je masseren. Heb je last van hoofdpijn, spierpijn of rugpijn? Dan kan een massage deze pijn mogelijk wegnemen.
  • Ga op zoek naar afleiding. Pijnklachten kunnen erg op de voorgrond staan. Het kan helpen om iets leuks te doen, zodat je afleiding hebt. Dan gaan je klachten soms meer naar de achtergrond.
  • Zoek de buitenlucht op. Frisse lucht en beweging kunnen wonderen doen voor veel kwaaltjes. Daarnaast is dit sowieso goed voor je gezondheid, dus dit kan je altijd proberen.