zwangere vrouw laat haar verven

Als je voor je zwangerschap regelmatig je haar verfde, vraag je je waarschijnlijk af of je dit de komende negen maanden nog steeds mag doen. Is haar verven tijdens je zwangerschap wel veilig? Dit is hoe het zit.

Is haarverf schadelijk als je zwanger bent?

Soms wordt gedacht dat haarverf schadelijk is tijdens je zwangerschap. De reden hiervoor zou zijn dat verfstoffen door contact met je hoofdhuid of door ze in te ademen via je bloedbaan bij je kindje terechtkomen. Toch hoef je hiervoor niet bang te zijn. De hoeveelheden verfstoffen die mogelijk in de bloedbaan terechtkomen, zijn erg laag. Hierdoor is de kans klein dat het schadelijk is voor jou of je baby tijdens je zwangerschap. Je kan dus veilig je haar verven als je zwanger bent. Let wel goed op welke producten je gebruikt.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Welke producten kan ik gebruiken?

Als je zwanger bent, kan je het beste voor een haarverf kiezen die zo natuurlijk mogelijk is. Dit is niet alleen gezonder voor jou, maar ook beter voor je haar en hoofdhuid. Je huid kan namelijk gevoeliger zijn tijdens je zwangerschap en ook je haarstructuur verandert.

Gelukkig bevatten de meeste haarverfproducten tegenwoordig weinig tot geen ammoniak, waardoor het veiliger is om te gebruiken. Wel adviseren sommige verloskundigen om met het blonderen van je haar te wachten tot na je zwangerschap. Dit komt door de aanwezigheid van waterstofperoxide, wat in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn. Wil je toch graag je haar blonderen? Kies dan voor een middel met zes procent waterstofperoxide of minder en wacht tot je tweede trimester.

Europese richtlijnen rondom haarverf

In Europa zijn er regels vastgesteld over persoonlijke verzorgingsmiddelen zoals haarverf. Zo is er bepaald dat haarkleurstof veilig moet zijn voor alle mogelijke gebruikers, dus ook voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Je kan er daarom van uitgaan dat haarverf die in Nederland verkrijgbaar is veilig gebruikt kan worden. Wil je het zeker weten? Neem dan eerst contact op met je kapper of de producent van het merk haarverf dat je wil gebruiken.

Zwanger en haar verven: kan ik dit zelf?

Sla je de kapper meestal over en verf je liever zelf je haar? Tijdens je zwangerschap is dit nog steeds mogelijk. Let dan wel goed op de volgende zaken:

 • Draag handschoenen tijdens het verven.
 • Verf je haar in een goed geventileerde ruimte.
 • Volg de gebruiksaanwijzingen goed op.
 • Laat de verf zo kort mogelijk zitten voordat je het uitspoelt.
 • Spoel na het verven je hoofdhuid extra grondig af.

Niet meer verven, wat nu?

Had je voor je zwanger werd altijd een kleurtje in je haar, maar sla je dit tijdens je zwangerschap liever over? Of wil je tijdens je zwangerschap iets anders met je haar, zonder dat je het hoeft te verven? Je kan er dan voor kiezen om voor je zwangerschap terug te gaan naar je eigen kleur. Zo hoef je geen haarverf meer te gebruiken tot na de bevalling. Of kies tijdens je zwangerschap voor een geheel nieuw kapsel. Hiermee krijg je toch een make-over, zonder dat haarverf eraan te pas hoeft te komen.

Zwanger en aan het werk als kapster

Werk je zelf als kapster en ben je zwanger? Je mag natuurlijk nog doorwerken. Wel heb je recht op aangepaste werktijden, extra pauzes en afwisselende taken zodat je niet de hele dag hoeft te staan. Ga je het haar van een klant verven? Let er dan op dat de ruimte goed geventileerd is en het product veilig is om tijdens je zwangerschap te gebruiken. Gebruik hiernaast ook handschoenen voor het verven (als je dit nog niet deed). Wil je weten waar je precies recht op hebt tijdens je zwangerschap? Bespreek dit met je werkgever.

Haar verven en borstvoeding geven

Als je na je zwangerschap borstvoeding wil geven, vraag je je misschien af of je dan wel je haar mag verven. Hetzelfde advies geldt ook in de periode na je bevalling: de hoeveelheden verfstoffen die mogelijk in de bloedbaan terechtkomen, zijn minimaal. De kans dat het in je moedermelk terechtkomt, is erg klein. Je kan dus gerust je haar verven als je dat wil.

Tips bij haar verven en zwanger

Ben je zwanger en denk je erover na om je haar te verven? Dan kunnen de volgende tips van pas komen:

 • Eerst testen, dan verven. Omdat je haarstructuur tijdens je zwangerschap verandert, kan haarverf anders pakken. Probeer daarom eerst de verf op een plukje haar uit. Zo kan je zien hoe je haar hierop reageert.
 • Doe het niet te vaak. Verf je haar niet te vaak tijdens je zwangerschap, maximaal zo’n drie tot vier keer. Je haar verven als je zwanger bent is veilig. Toch weet je zeker dat je niet te veel wordt blootgesteld aan verfstoffen door het niet te vaak te doen.
 • Wacht tot het tweede trimester. Wil je graag je haar verven? Wacht dan liever tot het tweede trimester van je zwangerschap. In deze periode heb je waarschijnlijk minder last van zwangerschapssymptomen zoals misselijkheid. De geur van haarverf kan namelijk verkeerd vallen als je al misselijk bent en een sterker reukvermogen hebt.
 • Kies voor haarverf op natuurlijke basis. De meeste soorten haarverf die je tegenwoordig kan kopen, bevatten al een stuk minder schadelijke stoffen (zoals ammoniak) dan vroeger. Kies het liefst voor een haarverf op natuurlijke basis, zoals henna. Dit is beter voor je huid en haar, die in deze periode gevoeliger kunnen zijn.
 • Kies voor highlights of lowlights. Met deze manieren van je haar verven is er minder contact met je hoofdhuid. Zo is een spoeling vaak ook milder voor je haar en hoofdhuid dan een permanente kleur. Dit kan daarom net iets fijner zijn als je zwanger bent.
 • Bespreek je wensen en/of twijfels. Wil je je haar verven, maar weet je niet hoe je dit het beste aanpakt? Bespreek dit dan met je kapper, je verloskundige of je gynaecoloog. Zij kunnen je hierin het beste adviseren.
 • Doe wat voor jou fijn voelt. Je haar verven tijdens je zwangerschap is veilig. Toch wil je misschien liever het zekere voor het onzekere nemen en wachten tot na je zwangerschap. Doe vooral wat voor jou fijn voelt!