Moeder en baby slapen vanwege vermoeidheid Floradix helpt

Je komt afgepeigerd thuis na een boodschap doen, traplopen voelt als een bergbeklimming en je bent kapot na een verschoningssessie van je baby. Je bent niet die energieke mama waar je op had gehoopt! Waar komt dat toch vandaan? Misschien wel een ijzertekort na de bevalling… Hoe kom je eraan, wat zijn de gevolgen en het belangrijkste: hoe kom je eraf?

Niet alleen tijdens je zwangerschap, maar ook de eerste weken na je bevalling heb je een grotere kans op ijzertekort.

IJzertekort na de bevalling

Als je na je bevalling te weinig ijzer in je lichaam hebt, kan je je afgemat voelen. Het ontbreekt je aan energie om je kleintje te verzorgen, je bent prikkelbaar en je baby aandacht geven kan zwaar zijn. Dit is niet wat je had verwacht van het moederschap!

Oorzaken voor ijzertekort

IJzertekort na de bevalling kan verschillende oorzaken hebben:

  • (Te) laag Hb-gehalte of ijzertekort tijdens de zwangerschap. De meest voorkomende oorzaak van ijzertekort na de bevalling. Als je tijdens je zwangerschap al een laag ijzergehalte had, is de kans groot dat dit na de bevalling ook nog zo is. Ondanks dat het na de bevalling vaak weer stijgt, kan het tekort voortduren.
  • Hevig bloedverlies tijdens de bevalling. Als je tijdens de bevalling veel bloed bent verloren, moet je lichaam dit verlies snel weer aanvullen. Hierdoor verbruikt je lichaam meer ijzer dan normaal.
  • Bloedverlies na de bevalling. Het is normaal dat je na een bevalling nog een tijdje bloed verliest. Als dit lang aanhoudt, dan moet je lichaam extra bloed aanmaken en heeft het dus meer ijzer nodig.

Bloedarmoede

Wanneer je ijzervoorraad echt te laag is, spreek je van bloedarmoede.

Wat is bloedarmoede?

Even een lesje biologie. Bij bloedarmoede heeft je bloed te weinig rode bloedcellen of bevatten ze niet genoeg hemoglobine (Hb). Rode bloedcellen regelen het transport van zuurstof in je lichaam. Hemoglobine zorgt ervoor dat de zuurstof door de rode bloedcellen wordt opgenomen.

Om hemoglobine aan te maken, heb je ijzer nodig. Je lichaam maakt dit niet uit zichzelf aan, maar haalt het uit je voeding. Als je te weinig ijzer binnenkrijgt, dan nemen je bloedcellen en hemoglobine af. Bij een Hb-gehalte lager dan 7,5 heb je bloedarmoede.

Gevolgen ijzertekort na je bevalling

IJzertekort na je bevalling leidt niet alleen tot moeheid, maar kan meer vervelende gevolgen hebben:

Hoe kom je eraf? 3 tips om zelf te doen

Als je vermoedt dat je ijzertekort of bloedarmoede hebt, is het raadzaam om een afspraak met je verloskundige of huisarts te maken. Daarnaast kan je zelf alvast de volgende 3 maatregelen nemen:

  1. Let op wat je eet
    Een groot deel van het benodigde ijzer kan je uit je voeding halen. IJzer zit vooral in groenten, rund- en lamsvlees, volkorenproducten en noten.
  2. Zorg goed voor jezelf
    Vanzelfsprekend is het ook belangrijk dat je ondanks je veeleisende kleintje goed voor jezelf blijft zorgen. Neem genoeg rust, vraag hulp waar nodig en geef het aan als het je even teveel is.
  3. Let op: zuivel, thee en koffie verminderen de opname van ijzer, dus voor optimaal resultaat drink je het elixer niet tegelijk hiermee.

Energieke mama, blije baby!

Voel je je moe na je bevalling? Blijf daar dan niet te lang mee rondlopen. Laat controleren of het om ijzertekort gaat. Eet ijzerrijke producten, neem indien nodig een ijzerpreparaat en wees lief voor jezelf. Als jonge moeder kan je alle energie goed gebruiken, want je kersverse kleintje vraagt genoeg van je. En echt waar: energieke mama, blije baby!