gezonde zwangere vrouw slikt calcium

Dat het tijdens de zwangerschap eigenlijk een must is om foliumzuur te slikken, weet je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat het ook goed is om ervoor te zorgen dat je voldoende calcium binnenkrijgt? Dit kan namelijk zwangerschapsvergiftiging voorkomen.

Wat is calcium?

Calcium is een mineraal dat je lichaam vooral nodig heeft voor het opbouwen en gezond houden van je botten en je gebit. Ook is het belangrijk voor:

  • De bloedstolling
  • Celgroei
  • Je hormoonstofwisseling
  • Het goed functioneren van zenuwen en spieren
  • Het transport van andere mineralen in je lijf zoals natrium, kalium en magnesium.

Het binnenkrijgen van voldoende calcium verkleint de kans op botontkalking op latere leeftijd.

Calcium in voeding

Je haalt calcium vooral uit zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Ook in groente (vooral groene bladgroenten), brood, aardappelen, noten en peulvruchten zit calcium, maar de hoeveelheden hierin zijn een stuk kleiner dan in melkproducten. Als je geen of nauwelijks zuivelproducten tot je neemt, is de kans op een tekort aan calcium best groot.

Ook zijn er bepaalde voedingsmiddelen, zoals spinazie of rabarber, die ervoor zorgen dat calcium minder goed in je lichaam wordt opgenomen. Dit komt doordat deze groenten het stofje oxaalzuur bevatten, wat een onoplosbare verbinding met calcium vormt. Daarnaast verlies je door alcohol, koffie, thee, cola en zout wat meer van het mineraal via de urine. Bij een gezond en gevarieerd menu geeft dit echter geen problemen.

Vitamine D en calcium

Vitamine D helpt het calcium in onze voeding een handje. Het zorgt er namelijk voor dat calcium en andere mineralen goed worden opgenomen. Vitamine D krijgen we deels via de voeding binnen, maar je lichaam maakt het vooral aan onder invloed van zonlicht. Omdat we met z’n allen veel te weinig in de buitenlucht vertoeven, komt een tekort aan vitamine D best vaak voor. Voor zwangere vrouwen geldt daarom het advies van de Gezondheidsraad om uit voorzorg dagelijks een supplement van 10 microgram vitamine D te nemen.

Calcium tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, heb je meer calcium nodig dan normaal. Het kindje in je buik snoept namelijk via jouw bloed mee van het calcium dat je binnenkrijgt. Je zwangere lijf past zich hier wel op aan door twee keer zoveel calcium uit de voeding op te nemen en door minder ervan uit te scheiden via de urine. Door deze efficiënte maatregelen van je lichaam is de aanbevolen dagelijks hoeveelheid voor zwangere vrouwen niet anders dan voor niet-zwangere vrouwen. Dit blijft 1000 mg per dag.

Om ervoor te zorgen dat de botopbouw en skeletgroei van je baby goed verlopen, is het wel belangrijk om dagelijks aan deze 1000 mg calcium te komen. Niet alleen voor je baby, maar ook voor het behoud van jouw eigen botten en gebit is het goed om erop te letten dat je voldoende calcium binnenkrijgt. Wil je weten wat dit mineraal nog meer je lichaam doet en wat calciumrijke voeding is? Lees dan verder over calcium.

Calcium vermindert de kans op zwangerschapsvergiftiging

Uit recent onderzoek aan de universiteit van Maastricht en het Maastricht UMC+ blijkt dat een goede calciuminname zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) kan voorkomen. Dit komt doordat calcium de bloeddruk verlaagt. Meerdere studies tonen aan dat bij vrouwen die vanaf het tweede trimester calciumsupplementen gebruiken de kans op zwangerschapsvergiftiging met 55% daalt. Ook de kans op een te vroeg geboren kindje wordt 24% kleiner. Flink de moeite waard, dus! De verschillen waren het duidelijkst te zien bij vrouwen die weinig calcium binnenkrijgen en vrouwen met een verhoogd risico op pre-eclampsie.

Wanneer moet je extra calcium slikken tijdens de zwangerschap?

Als je genoeg zuivelproducten eet of drinkt, is suppletie van calcium niet nodig. Maar wat is genoeg zuivel? Met 300-450 milliliter aan melkproducten en 40 gram kaas zit je al gauw goed. Dit komt neer 2 á 3 porties melk of yoghurt en 2 boterhammen met kaas.

Er zijn echter veel mensen die hier niet aan komen, of die geen melkproducten mogen of kunnen eten. Zo’n 60% van de zwangere vrouwen krijgt te weinig calcium binnen. Vermoed je dat jij daaronder valt, dan doe je er verstandig aan om calciumsuppletie te gebruiken tijdens je zwangerschap. Een goed calciumsupplement bevat tussen de 1000 en 2000 mg calcium. In de meeste multivitaminenpreparaten voor zwangere vrouwen zit veel minder dan dit. Je kan dus het beste losse calciumtabletten slikken.

Te veel calcium

Op eigen houtje extra calcium gaan slikken is niet verstandig. Je kan namelijk ook te veel slikken. Bij meer dan 2500 mg calcium kunnen urinewegstenen ontstaan en kan verkalking van de nieren en de bloedvatwanden ontstaan. Ook zijn er aanwijzingen uit onderzoek dat een dagelijkse inname van meer dan 500 milligram calcium het risico op hart-en vaatziekten zou kunnen verhogen. Overleg daarom eerst even met je verloskundige of huisarts als je calciumsuppletie wilt gebruiken.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app