Strepsils, zwangere vrouw drinkt thee

Als je zwanger bent kan je sneller last krijgen van keelpijn. Je lichaam moet hard werken en je weerstand kan minder worden. Het is daarom niet gek dat je Strepsils wil gebruiken voor de pijn in je keel. Maar kan je Strepsils als je zwanger bent wel veilig gebruiken?

Wat zijn strepsils?

Strepsils zijn kleine zuigtabletten die worden gebruikt bij keelpijn of een keelontsteking. Strepsils kunnen keelpijn niet genezen. Het zuigen op een Strepsil tablet kan de pijn wel minder maken.

In Strepsils zitten twee werkende stoffen. Dit zijn amylmetacresol en dichloorbenzylalcohol. Deze stoffen werken desinfecterend. Dat betekent dat ze ervoor zorgen dat bacteriën en schimmels in je keel minder snel groeien. Deze stoffen kunnen bacteriën doodmaken en helpen ontstekingen voorkomen.

Strepsils werkt meestal binnen vijf minuten. Het kan je keelpijn tot ongeveer twee uur na het innemen minder maken. Dat Strepsils desinfecterend werken staat vast. Maar of Strepsils beter werken dan andere algemene adviezen in combinatie met paracetamol is niet bekend.

Wil je meer weten over deze zuigtabletten? Bekijk dan de bijsluiter.

In samenwerking met het Voedingscentrum

Antwoord op je eetvragen

Hoe zit het met koffie als je zwanger bent? Is het wel goed om cafeïne binnen te krijgen? En als je borstvoeding geeft? Het Voedingscentrum geeft antwoord op al jouw vragen?

Meer bekijken

Mag je strepsils als je zwanger bent?

Je kan beter geen Strepsils gebruiken als je zwanger bent. Tijdens je zwangerschap deel jij jouw bloed met je kindje. De stoffen die in jouw bloed komen, komen dus ook bij je baby terecht. Er is weinig onderzoek gedaan naar wat het effect is van de werkende stoffen in Strepsils op je groeiende baby. Hierdoor zijn er te weinig gegevens om te zeggen dat het gebruik van Strepsils als je zwanger bent veilig is. Daarom wordt het gebruik van deze zuigtabletten tijdens je zwangerschap afgeraden.

Strepsils tijdens borstvoeding

Het advies is om ook geen Strepsils te gebruiken wanneer je borstvoeding geeft. Je kleine kan ook via de moedermelk de stoffen uit de tabletten binnenkrijgen. Omdat de effecten daarvan nog niet bekend zijn kan je beter niet deze zuigtabletten gebruiken wanneer je borstvoeding geeft.

Andere tips bij keelpijn tijdens de zwangerschap

Keelpijn tijdens je zwangerschap kan vervelend zijn. Naast Strepsils zijn er ook andere mogelijkheden om de pijn in je keel minder te maken. Misschien helpen de volgende tips je.

  • Drink voldoende. Als je keel droog is, kan het gaan irriteren en vervelend voelen. Hierdoor heb je meer last van je keelpijn. Probeer zo’n 2 liter per dag te drinken.
  • Drink thee met honing. Dit smeert je keel. Zo helpt het om de pijn in je keel minder te maken. Drink wel het liefste thee zonder cafeïne, zoals muntthee, rooibosthee of kamillethee.
  • Neem een pijnstiller in. Als je erg veel last hebt van keelpijn, kan je een pijnstiller innemen. Paracetamol is de meest veilige keuze. Tijdens je zwangerschap mag je geen aspirine. Dit kan schadelijk zijn voor je baby. NSAID’S (zoals ibuprofen) mag je alleen voor korte tijd in het eerste en tweede trimester gebruiken. Doe dit alleen als het echt nodig is en na overleg met je huisarts of gynaecoloog.
  • Neem een keelsnoepje. Zuig op een keelsnoepje om je keel te smeren, bijvoorbeeld Anta Flu keelsnoepjes. Je kan ook op een zuurtje zuigen.
  • Geef je keel rust. Probeer niet te hard te praten. Dit kan je keel rauw en pijnlijker maken. Rust goed uit. Nu je zwanger bent, moet je lichaam extra hard werken om tegen ziekteverwekkers te vechten.