Vrolijke baby heeft Friese meisjesnamen

Friese meisjesnamen worden steeds populairder in heel Nederland. Wat zijn de kenmerken van deze namen en wat betekenen ze? Dit zijn de mooiste Friese meisjesnamen inclusief betekenis.

Kenmerken Friese meisjesnamen

Friese meisjesnamen hebben een aantal overeenkomsten:

  • Kort. Meisjesnamen uit Friesland zijn vaak kort. Ze bestaan uit één tot twee lettergrepen en hebben hooguit zes letters.
  • Eindigen op -e. Veel Friese meisjesnamen eindigen op de letter -e. Ook eindigt een groot deel van de namen op de combinatie -je. Het lijken daardoor verkleinvormen van andere namen.
  • I- of ie-klank. Een groot deel van de Friese meisjesnamen bevatten de i- of -ie.

20 Friese meisjesnamen met betekenis

Hieronder volgen 20 bekende en minder bekende Friese meisjesnamen, inclusief hun betekenis.

1. Fraukje

De Friese meisjesnaam Fraukje is afgeleid van de naam Frauk. Deze naam kan verschillende betekenissen hebben. Zo is hij mogelijk afgeleid van het woord ‘frouwa’, wat ‘voorname vrouw/meesteres’ betekent. Het kan ook afgeleid zijn van ‘fraw’, wat ‘vrolijk’ als betekenis heeft. De naam Fraukje wordt nog niet veel gebruikt in Nederland. In tegenstelling tot Froukje, met -ou. Daarvan lopen er ruim 7.000 van rond.

2. Jildou

Jildou is een typische Friese naam, die ‘heilig offer’ of ‘offerkrijger’ betekent. De naam wordt vanaf de jaren ’70 gebruikt en werd vooral begin 2000 iets vaker aan meisjes gegeven. Toch is de naam nooit echt populair geweest.

3. Aukje

Aukje is een Friese meisjesnaam die is afgeleid van de naam Aue. Van deze naam is de herkomst en betekenis niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is de naam door kinderen bedacht, omdat zij een andere naam niet uit konden spreken. Vervolgens is de naam overgenomen door volwassenen. Aukje was tot de jaren ’60 redelijk geliefd, maar wordt nu bijna niet meer aan meisjes gegeven.

4. Fenna

Fenna is afgeleid van Femme, wat ‘vrede, bescherming’ als betekenis heeft. De naam is de laatste 10 jaar erg populair geworden en staat in de top 50 van populairste meisjesnamen. In 2013 kregen bijna 600 meisjes deze naam. Nu ligt dat aantal rond de 350.

5. Wietske

Wietske is afgeleid van de Friese jongensnaam Wide. Deze naam heeft verschillende betekenissen. Mogelijk betekent hij ‘woud/boom’ of ‘wit/blond’ als hij is afgeleid van ‘widu’. Een andere betekenis is ‘strijd’. Dan is de naam een variant op namen die met ‘wih’ beginnen. Wietske was vooral rond de jaren ’50 geliefd, maar wordt tegenwoordig bijna niet meer gebruikt.

6. Eefje

De Friese meisjesnaam Eefje kan afstammen van verschillende namen. Als hij afstamt van Eva, betekent de naam ‘de leven gevende’. Eefje kan ook afgeleid zijn van Ava, wat ‘bovenaards, niet goddelijk wezen’ betekent. Verder kan Eefje ook zijn afgeleid van Ive, wat ‘taxusboom’ als betekenis heeft. Vooral in de jaren ’80 was Eefje geliefd.

7. Bente

Bente is de vrouwelijke variant van Bent. Deze Friese jongensnaam is afgeleid van Ben, wat ‘beer’ betekent. De naam is op dit moment redelijk populair in Nederland, maar niet zo geliefd als in 2004. In dat jaar werden maar liefst 350 meisjes Bente genoemd. Variant Benthe is momenteel meer in trek. Ieder jaar worden ongeveer 200 Benthe’s geboren.

8. Doutzen

Doutzen is een klassieke Friese meisjesnaam die is afgeleid van de naam Douwe. Dit betekent ‘duif’. De naam is vooral bekend door topmodel Doutzen Kroes. Verder wordt hij niet vaak gebruikt.

9. Dieke

Dieke is afgeleid van de Friese jongensnaam Diede, wat ‘vreugde’ betekent. Hoewel de naam al lange tijd gebruikt wordt, zijn er nog niet veel meisjes en vrouwen die zo heten. Ongeveer 700.

10. Nine

De Friese meisjesnaam Nine is waarschijnlijk afgeleid van Catharina. Dit betekent ‘rein, zuiver’. Mogelijk is de naam Nine ontstaan in de kindertaal. Hij komt nog niet vaak voor, maar wordt steeds iets populairder in Nederland.

Vader geeft zijn dochter een Friese meisjesnaam

11. Femke

Femke is, net als Fenna, afgeleid van de naam Femme. Dit betekent ‘vrede, bescherming’. De naam is al 20 jaar razend populair. Er zijn bijna 20.000 meisjes en vrouwen die zo heten.

12. Nynke

Nynke is afgeleid van de Friese naam Nine en heeft dezelfde betekenis, namelijk ‘rein, zuiver’. Nynke is een geliefde naam in Nederland. Ongeveer 6.000 meisjes en vrouwen dragen deze naam. Variant Nienke komt vaker voor, zo’n 13.000 keer.

13. Jinte

De herkomst van de Friese meisjesnaam Jinte is niet helemaal bekend. Mogelijk is de naam afgeleid van Jinne of Ine. Dit zijn verkorte versies van Friese namen die door kinderen zijn verzonnen. De betekenis is daarom niet bekend. Jinte wordt nog niet zo lang als meisjesnaam gebruikt, maar ieder jaar krijgen meer meisjes deze naam. Ook varianten Jinthe en Yinthe worden steeds vaker gegeven.

14. Fieke

Fieke is een meisjesnaam waarvan de herkomst niet helemaal duidelijk is. Mogelijk is het een variant op Jozef, dan betekent het ‘overwinnende’. Het kan ook de Friese versie van Victoria zijn, wat ‘overwinnaar’ betekent. De naam wordt nog niet heel vaak gebruikt, maar stijgt langzaam in populariteit.

15. Fardau

De Friese meisjesnaam Fardau betekent ‘vrede’. Deze naam is vooral in Friesland populair, daar staat hij vaak in de top 20 van populairste meisjesnamen. In de rest van Nederland wordt Fardau voorzichtig ook steeds vaker gebruikt.

16. Jikke

De meisjesnaam Jikke is waarschijnlijk afgeleid van Jacob. Deze Hebreeuwse jongensnaam betekent ‘Hij zal beschermen’. De naam wordt ook in verband gebracht met de Friese naam Jit, maar hier is de betekenis niet van bekend. Jikke werd eind jaren ’90 wat populairder, maar is inmiddels weer op zijn retour. Hij wordt nog geen 20 keer per jaar aan meisjes gegeven.

17. Meis

De Friese meisjesnaam Meis betekent ‘de sterke, krachtige’. De naam wordt pas sinds 2000 in Nederland gebruikt en hij komt maar weinig voor.

18. Tjitske

Tjitske is afgeleid van Diede. Dit betekent ‘vreugde’, maar heeft ook ‘volk’ als betekenis. In de jaren ’60 werd Tjitske nog regelmatig gebruikt. Tegenwoordig wordt deze naam bijna niet meer aan meisjes gegeven.

19. Fem

De Friese meisjesnaam Fem is afgeleid van Femme en betekent ‘vrede, bescherming’. De naam wordt nog maar vanaf 200 gebruikt en stijgt snel in populariteit. Er zijn ongeveer 1.000 meisjes en vrouwen die zo heten en er komen er ieder jaar gemiddeld 160 bij.

20. Ive

Ive is een Friese meisjesnaam die waarschijnlijk oorspronkelijk Germaans is. De naam stamt af namen die met ‘iv’ beginnen. Dit betekent taxusboom. Ive wordt bijna niet gebruikt, maar past helemaal binnen de meisjesnamentrend van korte, krachtige namen. Een aantal namen die van Ive zijn afgeleid, zijn wel geliefd, zoals Ivy.

Meer Friese meisjesnamen

Staat jouw favoriete Friese meisjesnaam er niet tussen? Bekijk alle Friese meisjesnamen in de babynamen-tool.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app