Pasgeboren baby heeft Friese namen

Friese namen worden steeds populairder in heel Nederland. Wat zijn de kenmerken van deze namen en wat betekenen ze? Dit zijn de mooiste bekende en minder bekende Friese namen, inclusief betekenis.

Kenmerken Friese namen

Veel Friese namen hebben een aantal overeenkomsten:

  • Kort. Veel Friese namen zijn kort. Ze bestaan uit één tot twee lettergrepen en hebben hooguit zes letters.
  • Eindigen op -e, -o en -tje. Veel Friese namen eindigen op de letter -e. Bij jongensnamen eindigt een groot deel op de letter -o. Bij meisjesnamen eindigen veel namen op -tje.
  • Uniseksnamen. Veel populaire Friese namen worden aan jongens en aan meisjes gegeven. Het zijn dus uniseksnamen. Soms wordt een naam in Friesland zelfs als jongensnaam gebruikt en in de rest van Nederland juist als meisjesnaam.

Friese jongensnamen

Moeder en baby met Friese jongensnaam
Hello Pinecone

De volgende Friese jongensnamen zijn bekend en minder bekend. Bekijk meer Friese jongensnamen >>

1. Fosse

Fosse is een Friese jongensnaam, die nog maar heel weinig voorkomt. De naam is voor het eerst gegeven in de jaren ’70, maar bleef lange tijd stil. Pas vanaf 2010 wordt Fosse iets vaker aan baby’s gegeven. Varianten op deze naam zijn Fos, Vosse en Vos. Ook deze namen komen nog niet vaak voor. Zoek je een Friese, unieke én stoere jongensnaam? Dan is Fosse een goede optie.

2. Jorn

Jorn is afgeleid van de Friese naam Everwijn. Dit betekent ‘moedige vriend’. Jorn wordt vanaf de jaren ’70 in Nederland gebruikt, maar hij bereikte pas in 2002 zijn hoogtepunt. In dat jaar kregen maar liefst 163 jongens deze naam. Daarna is de populariteit van de naam weer afgenomen.

3. Loet

De jongensnaam Loet betekent ‘volk’ of ‘faam/beroemd’. De naam is afgeleid van Germaanse namen die ‘-liud’ bevatten. Loet is heel langzaam in gebruik aan het stijgen. Een enkele keer wordt de naam ook aan meisjes gegeven.

4. Enzo

Enzo is een Friese jongensnaam, waarvan de betekenis niet helemaal bekend is. Het is waarschijnlijk afgeleid van andere namen en daardoor is de betekenis lastig te achterhalen. De naam Enzo komt niet alleen in Nederland voor. Ook in Frankrijk, Spanje en Portugal is het een geliefde naam. Daar is het een verkleining van namen zoals Vincenzo en Lorenzo.

5. Lieuwe

De Friese jongensnaam Lieuwe betekent ‘lief’. Hij is waarschijnlijk een verkorting van Germaanse namen die met ‘liaf’ beginnen. De naam Lieuwe wordt vooral gegeven aan jongetjes die in Friesland zijn geboren. In de rest van Nederland komt de naam bijna niet voor.

6. Friso

Friso is afkomstig van de volksnaam van Friezen. Wat dit precies betekent is niet helemaal duidelijk. Er wordt gedacht dat er een verband is met het Engelse werkwoord ‘to frizzle’. Dit betekent ‘krullen/krulharig’. Een andere verklaring is dat het ‘mensen aan de zeekant’ betekent.

7. Siep

Siep is een typische Friese jongensnaam, die ‘overwinning’ betekent. Deze naam past helemaal binnen de huidige babynamentrends. Hij is kort en stoer. De naam Siep komt nog niet vaak voor, zo’n 500 keer.

8. Deen

De Friese jongensnaam Deen is afgeleid van namen die met Degin- beginnen. Dit betekent ‘held’. De naam wordt pas sinds 2000 gebruikt. Er zijn nog maar 300 jongens en mannen die zo heten.

9. Bauke

De naam Bauke is afgeleid van de Friese naam Baue. De oorsprong van deze naam is niet meer bekend, daarom is ook de betekenis niet helemaal zeker. Mogelijk is er een verband met de stamnaam ‘badu’. Dit betekent ‘strijd’. De naam kan ook afstammen van het woord ‘barn’, wat ‘kind’ betekent.

10. Wide

Wide is een Friese jongensnaam die bijna niet gebruikt wordt. Toch past hij helemaal binnen de trend van korte, stoere jongensnamen. Wat de naam betekent is niet helemaal zeker. Mogelijk betekent het ‘woud’, maar het kan ook ‘strijd’ betekenen. Veel Friese namen zijn afgeleid van Wide, zoals Wietske, Wietse en Wijtske.

Friese namen voor meisjes

Moeder en baby met Friese meisjesnaam
Hello Pinecone

De volgende Friese meisjesnamen zijn bekende en minder bekende namen. Bekijk meer Friese meisjesnamen >>

1. Dieuwertje

Dieuwertje is een Friese meisjesnaam die ‘beschermer van het volk’ betekent. De naam is afgeleid van Dieuwe, een naam die voor jongens en meisjes wordt gebruikt. Dieuwertje was aan het begin van de jaren ’80 populair, maar hij wordt inmiddels bijna niet meer aan meisjes gegeven.

2. Jitske

De Friese meisjesnaam Jitske betekent waarschijnlijk ‘adel’. De naam is afgeleid wat Jit, die op zijn beurt weer is afgeleid van ‘Ede’. De naam Jitske wordt al eeuwen in Nederland gebruikt, maar wordt de laatste jaren steeds minder aan meisjes gegeven.

3. Yfke

Yfke is afgeleid van de naam Ive. Dit betekent ‘taxusboom’. De naam wordt al langere tijd in Nederland gebruikt, maar hij is pas de laatste jaren in populariteit gestegen. Het hoogtepunt was in 2010, toen kregen maar liefst 188 meisjes deze naam. Inmiddels worden er ongeveer 120 Yfkes per jaar geboren.

4. Lobke

De Friese meisjesnaam Lobke is afgeleid van Lubbe. Dit betekent ‘volk, vrije mensen’. De naam kwam op in de jaren ’80, maar hij wordt steeds minder vaak aan meisjes gegeven. Er zijn ongeveer 1.200 meisjes en vrouwen die Lobke heten.

5. Maaike

De meisjesnaam Maaike is afgeleid van de naam Maria. Deze naam heeft verschillende betekenissen. De naam wordt weleens verklaard als ‘bitterheid’. Ook kan de naam afkomen van ‘mare’, wat ‘de zee’ betekent. In de jaren ’70 was Maaike razend populair. Toen kregen jaarlijks 500 meisjes deze naam. Inmiddels is dit aantal flink gedaald. Nu krijgen ieder jaar gemiddeld 30 meisjes deze naam.

6. Renske

De Friese meisjesnaam Renske is afgeleid van Rein. Dit betekent ‘raadgever’. Renske wordt al lange tijd in Nederland gebruikt en hij steeg tot 2008 in populariteit. In dat jaar kregen bijna 230 meisjes deze naam. Daarna nam het gebruik ineens snel af. Nu krijgen ieder jaar ongeveer 35 meisjes de naam Renske.

7. Berber

Berber is een Friese meisjesnaam die is afgeleid van de naam Barbara. Deze naam betekent ‘stamelend, onverstaanbare taal’. Er zijn ongeveer 1.700 meisjes en vrouwen die Berber heten.

8. Aafke

Aafke is een meisjesnaam die al eeuwen in Nederland wordt gebruikt. De betekenis van de naam is niet helemaal zeker. Als het is afgeleid van namen die -alf bevatten, betekent het mogelijk ‘bovenaards, niet goddelijk wezen’.

9. Marrit

De meisjesnaam Marrit is, net als Maaike, afgeleid van Maria. Deze naam heeft twee mogelijke betekenissen. De naam wordt weleens verklaard als ‘bitterheid’. Als de naam is afgeleid van het woord ‘mare’, betekent hij ‘de zee’. Decennia steeg de naam in gebruik, maar vanaf 2000 is de populariteit aan het dalen.

10. Rixt / Rikst

Rikst en variant Rixt zijn Friese meisjesnamen die ‘machtig, aanzienlijk’ betekenen. De naam wordt niet veel gebruikt, maar hij past wel helemaal binnen de trend van korte, stoere meisjesnamen. Er zijn ongeveer 1.200 meisjes en vrouwen die Rixt of Rikst heten.

Friese unisexnamen

Pasgeboren baby met Friese unisexnaam

Er zijn veel Friese namen die zowel aan jongens als aan meisjes worden gegeven. Het valt hierbij op dat veel van deze namen in Friesland voor jongens gebruikt worden, maar in de rest van Nederland juist voor meisjes.

1. Femke

Femke is al jarenlang een populaire meisjesnaam. Deze Friese naam is afgeleid van Femme, wat ‘vrede’ betekent. Oorspronkelijk zijn zowel Femke als Femme jongensnamen. In Friesland worden ze ook nog aan jongens gegeven. In de rest van Nederland wordt deze naam juist voor meisjes gebruikt.

2. Bente

Bente is een Friese naam die verschillende betekenissen heeft. Zo betekent de naam ‘beer’, ‘zoon van mijn rechterzijde’ en ‘geluk’. In Friesland wordt de naam oorspronkelijk voor jongens gebruikt, maar in de rest van Nederland wordt hij vooral aan meisjes gegeven.

3. Jente

De Friese naam Jente is afgeleid van Johannes. Deze naam betekent ‘God is genadig’. De naam kwam in de jaren ’70 op en wordt sindsdien steeds vaker gebruikt. Oorspronkelijk is het een Friese jongensnaam, maar in de rest van Nederland wordt Jente vooral aan meisjes gegeven.

4. Minke

Minke is een Friese naam die is afgeleid van de naam Meine. Dit betekent ‘kracht, sterkte’. De naam is van oorsprong een jongensnaam, maar hij wordt bijna alleen aan meisjes gegeven. Er zijn ongeveer 4.000 meisjes en vrouwen in Nederland die zo heten.

5. Meike

Meike is oorspronkelijk een Friese jongensnaam, maar hij wordt bijna alleen aan meisjes gegeven. De naam is afgeleid van Maria en betekent ‘bitterheid’ of ‘de zee’. Meike lijkt erg op de naam Maaike, maar is een stuk minder geliefd dan zijn ‘zusje’.

6. Sinne

Sinne is een Friese unisexnaam, die waarschijnlijk ‘reisgezelschap’ betekent. In het Fries betekent Sinne ‘zon’. De naam komt bijna niet voor, maar past wel helemaal binnen de trend van korte, stoere babynamen.

7. Femme

Femme is een Friese naam, die ‘vrede, bescherming’ betekent. In Friesland is Femme oorspronkelijk een jongensnaam. In de rest van Nederland wordt deze naam alleen voor meisjes gebruikt. Langzaam maar zeker stijgt deze naam iets in gebruik.

8. Hanne

Hanne is een Friese naam die is afgeleid van de naam Hans. Dit betekent ‘God is genadig’. In Friesland is Hanne oorspronkelijk een jongensnaam, maar de naam wordt meestal gebruikt voor meisjes. Hanne wordt steeds vaker gebruikt.

9. Tesse

De naam Tesse is afgeleid van de Friese naam Diede, wat ‘volk’ betekent. Hoewel Tesse erg lijkt op de populaire meisjesnamen Tess en Tessa, is dit oorspronkelijk een Friese jongensnaam. In de rest van Nederland wordt de naam Tesse vooral aan meisjes gegeven.

10. Nanne

Nanne is een Friese naam die meerdere betekenissen heeft. Zo betekent de naam ‘God is genadig’, maar kan hij ook worden verklaard als ‘dappere beschermer’ en ‘waaghals’. De naam wordt in Friesland voornamelijk aan jongens gegeven, en in de rest van Nederland vooral aan meisjes. De komt als jongens- en meisjesnaam bijna even vaak voor.

Vind de perfecte naam voor je baby

Staat jouw favoriete naam er niet tussen? Zoek tussen duizenden babynamen en vind jouw ideale naam >>

Hoofdfoto: Hello Pinecone