Vader houdt jongetje met korte stoere babynaam vast

Korte stoere babynamen zijn op dit moment erg populair, zowel voor jongens als voor meisjes. Kan je nog wat inspiratie gebruiken? Dit vinden andere ouders korte stoere babynamen.

Kenmerken korte stoere babynamen

Korte stoere babynamen hebben een aantal overeenkomsten. De babynamen:

  • Hebben drie tot vier letters;
  • Bestaan uit één tot twee lettergrepen;
  • Zijn bij meisjes vaak afkortingen. Bijvoorbeeld ‘Juul’, afgekort van Julia;
  • Zijn bij jongens vaak internationaal, voornamelijk uit het Engels, zoals Jack en Dean.

Vind jouw favoriete naam

Staat jouw favoriete stoere naam niet in dit artikel? Bekijk dan alle namen in de babynamen-tool >>

Korte stoere meisjesnamen

Voor het samenstellen van de lijst met korte stoere meisjesnamen, is gebruik gemaakt van de babynamen-tool. Hierin kunnen 24Baby-lezers kenmerken toekennen aan meisjesnamen. Onderstaande meisjesnamen hebben ‘stoer’ als belangrijkste kenmerk.

1. Tess

Tess is een populaire meisjesnaam, die al jaren in de top 5 staat. Tess is afgeleid van Theresia, wat meerdere betekenissen heeft. Het betekent zowel ‘oogst’ als ‘jageres’.

2. Saar

Saar is een populaire meisjesnaam, die pas vanaf eind 2000 vaker gebruikt wordt. Saar is afgeleid van Sara, wat ‘vorstin’ betekent.

3. Maud

Maud is een meisjesnaam die is afgeleid van de naam Mathilde. De betekenis is ‘strijdmaagd’. Hoewel Maud nog steeds een populaire naam is, neemt het gebruik langzaam af.

4. Loïs

Loïs is een Griekse meisjesnaam die steeds meer toeneemt in populariteit. De betekenis is niet helemaal zeker. Loïs kan zowel ‘aangenaam’ als ‘strijdmacht’ betekenen.

5. Bo

Bo is een unisexnaam die voornamelijk voor meisjes gebruikt wordt. Als meisjesnaam is het afgeleid van het Franse woord ‘beau’, dat ‘mooi’ betekent.

6. Ivy

Ivy is een meisjesnaam die is afgeleid van de Friese naam Ive. Dit betekent ‘taxusboom’, de langst levende boom op aarde. In het Engels komt Ivy ook voor, dan heeft de naam ‘klimop’ als betekenis.

7. Jill

Jill is Engelse meisjesnaam, die is afgekort van Gillian. Dit is de vrouwelijke variant van Julian, wat ‘de jeugdige’ betekent. De naam wordt steeds vaker in Nederland gebruikt.

8. Cato

Cato is een meisjesnaam die twee betekenissen heeft. De eerste komt uit het Latijn, dan betekent het ‘de wijze’. Cato kan ook een afkorting van Catharina zijn, dan betekent het ‘zuiver’.

9. Juul

Juul is een verkorte versie van de populaire naam Julia, wat ‘de jeugdige’ betekent. De naam wordt zowel aan jongens als meisjes gegeven. Vooral de laatste jaren is de naam toegenomen in gebruik.

10. Suus

Suus is een verkorte vorm van de meisjesnaam Susanna. Dit heeft ‘lelie’ als betekenis. De naam kwam vanaf het begin van 2000 in gebruik en is de laatste jaren flink in populariteit gestegen.

Vader draagt baby met korte stoere jongensnaam

Korte stoere jongensnamen

Voor het samenstellen van de lijst met korte stoere jongensnamen, is gebruik gemaakt van de babynamen-tool. Hierin kunnen 24Baby-lezers kenmerken toekennen aan jongensnamen. Onderstaande jongensnamen hebben ‘stoer’ als belangrijkste kenmerk:

1. Jax

Jax is een verkorte variant om de jongensnaam Jackson. Dit betekent letterlijk ‘zoon van Jack’. In Engelssprekende landen is de naam al langer populair. De laatste jaren wordt Jax steeds vaker in Nederland gebruikt.

2. Kyan

Kyan is een Ierse jongensnaam met ‘lang verwacht kind’ als betekenis. De naam is pas sinds korte tijd in gebruik en stijgt ieder jaar in populariteit.

3. Jack

Jack is een Engelse naam waarvan de herkomst onzeker is. Mogelijk is de naam afgeleid van Jacob, wat ‘hij zal beschermen’ betekent. Een andere mogelijkheid is dat Jack is afgeleid van Johannes, met ‘God is genadig’ als betekenis.

4. Dex

Dex is afgeleid van de Engelse naam Dexter. De betekenis hiervan is ‘vaardig’. Dex is een populaire jongensnaam, die pas sinds 2010 in Nederland wordt gebruikt.

5. Raf

Raf is de korte variant van Rafaël. Deze Hebreeuwse jongensnaam betekent ‘God geneest’. Raf wordt vanaf de jaren ’90 in Nederland gebruikt en wordt steeds populairder.

6. Dean

Dean is een Engelse jongensnaam die ‘uit/nabij de vallei’ betekent. De naam kwam rond de jaren ’90 naar Nederland, maar werd pas populair rond 2010. Inmiddels daalt het gebruik van Dean, maar staat de naam nog steeds in de top 100 van populaire jongensnamen.

7. Mick

Mick is een Engelse jongensnaam. Het is een verkorte variant van Michaël. Mick betekent ‘wie is als God?’: een retorische vraag om je eraan te herinneren dat niemand zoals God is. Mick is al vanaf de jaren ’80 een populaire jongensnaam in Nederland.

8. Duuk

Duuk is een Nederlandse jongensnaam, waarschijnlijk een Nederlandse vorm van de Engelse Duke. Dan betekent de naam ‘hertog’ of ‘leider’. Duuk wordt nog maar kort in Nederland gebruikt, maar stijgt ieder jaar in populariteit.

9. Vigo

Vigo is een Scandinavische jongensnaam die ‘Energiek, krachtig’ betekent. De naam komt sinds 2000 voor in Nederland en stijgt sindsdien in gebruik.

10. Noud

De jongensnaam Noud betekent ‘heersen’. De naam werd al in de jaren ’70 gebruikt, maar komt pas sinds 2010 vaker voor. Noud stijgt ieder jaar in populariteit.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Overige korte stoere babynamen

Onderstaande babynamen worden ook gezien als kort en stoer.