Lot

Lot is afgeleid van Lotte

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Lot
  • Geboortekaartjes met de naam Lot
  • Geboortekaartjes met de naam Lot
  • Geboortekaartjes met de naam Lot
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Lot?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Lot

62%
71%
11%
38%
6%
8%

Welke kenmerken vind je bij Lot passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Lot

Lot is afgeleid van Lotte. Lotte is een verkorting van Charlotte. Dit is de Franse, vrouwelijke vorm van de naam Karel. Deze eenstammige Germaanse naam betekent ‘man, vrije man (niet van adel)’.

Lotte komt vaak voor in combinatie met Lise, bijvoorbeeld als Liselotte. Lise is een verkorting van Elisabeth.

Aantallen en varianten Lot

Lot is afgeleid van Lotte. Lotte is al 20 jaar een populaire meisjesnaam. In 2010 stond de naam zelfs op de vierde plaats van populairste meisjesnamen. Daarna daalde de populariteit, maar de naam staat nog altijd in de top 20 van populairste meisjesnamen.

Tussen 1970 en 1980 kwam de naam Lotte in beeld en het gebruik ervan steeg gestaag tot in 1998. Toen werden meer dan 800 meisjes Lotte genoemd. Sindsdien is het gebruik van de naam stabiel gebleven. Er zijn in totaal rond de 20.500 vrouwen en meisjes met de naam Lotte. Meestal wordt deze naam als eerste naam gegeven.

Buiten Nederland wordt Lotte nauwelijks als babynaam gekozen. Alleen in België is de naam redelijk populair. In Duitsland en Noorwegen komt Lotte ook wel voor, maar aanzienlijk minder vaak.

De verkorte variant, Lot, is de laatste jaren sterk in gebruik gestegen. In 2000 werden er nog maar 33 meisjes geboren met de naam Lot, in 2017 waren dit er al 145. Ook de variant Lott is in opkomst, hoewel deze naam nu nog niet vaak voorkomt.

Liselotte komt bijna 2.500 keer voor en wordt sinds 1970 regelmatig gebruikt. Ook Liselot komt af en toe voor. Deze naam wordt door zo’n 600 vrouwen en meisjes gedragen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Lot

De roman Lotte Weeda

Lot is afgeleid van Lotte. Lotte Weeda is een roman van Maarten ’t Hart uit 2004. Het verhaal gaat over Lotte, de maker van een fotoboek over de inwoners van een klein dorp. Alle mensen die hierin staan afgebeeld, overlijden kort na elkaar. Hierdoor breekt er paniek uit.

Lotte Verbeek

Lotte Verbeek is een Nederlandse actrice met internationale bekendheid. Ze was te zien in de film The Fault in our Stars. Daarnaast was ze te zien in verschillende afleveringen van de series Outlander en The Blacklist.

Architectuur in Rotterdam

Lotte Stam-Beese is een architect die veel invloed heeft gehad op de wederopbouw van Rotterdam. Ze ontwierp onder andere de wijken Kleinpolder, Pendrecht en Ommoord.

Namen die lijken op Lot

Lott, Liselotte, Liselot

Bekijk ook deze namen

Elise, Cato, Tessa, Nora, Nova, Roos, Lola, Rosa, Sophia, Fenna