Duke

Duke is mogelijk verwant aan Duuk

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Duke
  • Geboortekaartjes met de naam Duke
  • Geboortekaartjes met de naam Duke
  • Geboortekaartjes met de naam Duke
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Duke?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Duke

20%
92%
8%
27%
7%
27%

Welke kenmerken vind je bij Duke passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Duke

Duke is afgeleid van Duuk. Duuk is een Nederlandse naam waarvan de betekenis onzeker is. Vermoedelijk is het een vernederlandste vorm van de Engelse naam Duke. Dit is het Engelse woord voor ‘hertog’. Het is afkomstig van het Latijn, waar ‘dux’ de betekenis ‘leider’ draagt.

Ook zou het een uit de kindertaal ontstane variant op Luuk kunnen zijn. Deze naam is afgeleid van Lucas en betekent ‘afkomstig uit Lucanië’. Dat is een gebied in het zuiden van Italië.

Aantallen en varianten Duke

Duke is afgeleid van Duuk. De jongensnaam Duuk komt ongeveer 1.500 keer voor in Nederland. De naam stijgt sinds het begin van het millennium gestaag in populariteit. Tussen 2002 en 2016 verdubbelde het aantal keer dat deze naam gegeven werd bijna.

Het is sinds 2000 ongeveer een trend om korte namen te kiezen. Ook originele varianten op populaire namen stijgen in het gebruik. Wellicht verklaart dat de stijging in het aantal Duuks.

De naam Duke is in Nederland een stuk minder gebruikelijk. Hij komt ongeveer 250 keer voor.

Luuk is wel een erg populaire jongensnaam. Hij wordt door 12.500 mannen en jongens gedragen. De naam is sinds de jaren tachtig steeds populairder geworden.

In 1999 werden voor het eerst meer dan 500 jongens Luuk genoemd. Sindsdien is de naam niet meer uit de top twintig weg te denken.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Bekijk ook deze namen

Nathan, Milan, Mats, Jan, Thomas, Abel, Teun, Otis, Amir, Siem