Luuk

Luuk is een typisch Nederlandse jongensnaam

Geboortekaartjes
  • babynamen_card_with_name Luuk
  • babynamen_card_with_name Luuk
  • babynamen_card_with_name Luuk
  • babynamen_card_with_name Luuk
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Luuk?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Luuk

48%
72%
24%
34%
18%
20%

Welke kenmerken vind je bij Luuk passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Luuk

Luuk is een afkorting van Lucas. Dat is waarschijnlijk op zijn beurt weer een verkorting van de naam Lucanus. De naam betekent die ‘afkomstig uit Lucanië’, een gebied in Zuid-Italië.

Lucas is de naam van de derde evangelist en schrijver van het Bijbelboek Handelingen, dat over de wederwaardigheden van de apostelen gaat. Veel daarvan maakte Lucas zelf mee, hij vergezelde Paulus op enkele van zijn zendingsreizen.

Hoewel Lucas al vroeg vereerd werd, duurde het tot de twaalfde eeuw voor zijn naam in ons deel van Europa in gebruik kwam.

Aantallen en varianten Luuk

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Luuk als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Luuk per jaar gegeven is

Luuk is een populaire jongensnaam die door ruim 17.500 mannen en jongens gedragen wordt. De naam is sinds de jaren tachtig steeds populairder geworden. In 1999 werden voor het eerst meer dan 500 jongens Luuk genoemd. Sindsdien is de naam niet meer uit de top 20 weg te denken. In 2020 stond hij zelfs in de top 10 van populairste jongensnamen.

Buiten Nederland komt de naam Luuk eigenlijk nauwelijks voor. De dubbele u-klank is lastig uit te spreken in talen als het Engels. In deze landen wordt de spellingsvariant Luke vaker gebruikt als afkorting van Lucas.

Er zijn verschillende spellingsvarianten op Luuk. Zo komt Luke in Nederland rond de 2.500 keer voor, Luc 6.500 keer. Verder komen Luka en Luca regelmatig voor. Die namen worden behalve als jongensnaam ook als meisjesnaam gebruikt.

Luuk is afgeleid van Lucas. De naam Lucas komt bijna 28.500 keer voor en is het afgelopen decennium erg populair geworden. Geschreven als Lukas komt hij ongeveer 5.000 keer voor.

Wetenswaardigheden Luuk

Luuk Ikink

Luuk Ikink is tv-presentator. Hij werd bekend bij het grote publiek door zijn rol als sidekick in RTL Late Night. Hier verzamelde hij de leukste nieuwtjes van het internet en presenteerde die als compilatie. Momenteel werkt Luuk bij RTL Boulevard.

Luuk de Jong

Luuk de Jong is aanvaller voor de Eindhovense voetbalclub PSV. In 2015 werd hij aanvoerder van het team. Met zijn club won Luuk twee jaar op rij de Johan Cruijff Schaal.

Luuk van der Boom

Luuk van der Boom is de zoon van zanger Jeroen van der Boom. Hij zong bij Kinderen voor Kinderen en stond samen met zijn vader in de ArenA. Hier zong hij tijdens een concert van de Toppers een medley met de grootste hits van Jeroen.

Namen die lijken op Luuk

Loek, Luc, Luca, Lucanus, Luka, Lukas, Luke

Bekijk ook deze namen

Joep, Lucas, James, Willem, Morris, Liam, Dean, Jason, Johannes, Fedde