Hidde

Hidde is afgeleid van Hilda

Geboortekaartjes
  • babynamen_card_with_name Hidde
  • babynamen_card_with_name Hidde
  • babynamen_card_with_name Hidde
  • babynamen_card_with_name Hidde
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Hidde?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Hidde

42%
71%
22%
26%
15%
16%

Welke kenmerken vind je bij Hidde passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Hidde

Hidde is een Friese naam en een variant op Germaanse namen met de naamstam ‘hild’. Dit betekent ‘strijd’. Een van de bekendste namen gebaseerd op deze naamstam, is Hilda. Daarom wordt wel gezegd dat Hidde is afgeleid van Hilda.

Vermoedelijk is de naam Hidde ontstaan vanuit de kindertaal, waardoor de L is weggevallen uit de naamstam. Hierdoor heeft de naam een iets andere betekenis gekregen, namelijk ‘strijdvaardige’.

Aantallen en varianten Hidde

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Hidde als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Hidde per jaar gegeven is

Hidde komt voornamelijk voor in Friesland en Groningen, maar is ook in de rest van Nederland met een opmars bezig. De naam komt ongeveer 6.500 keer voor en is vooral sinds de jaren ’90 populair geworden.

Hidde is afgeleid van Hilda. Bijna 6.500 vrouwen dragen de naam Hilda, iets vaker als eerste naam dan als volgnaam. Tot aan 1970 nam de populariteit van de naam langzaam maar zeker toe, daarna werd de naam weer minder gebruikt.

Hilde komt ruim 5.500 keer voor. Deze naam kwam wat later in beeld, het gebruik hiervan neemt pas sinds ongeveer 2000 weer wat af.

Andere varianten zijn Hilligje, dat 3.500 keer voorkomt, Hillechien, 2.500 keer en Hillechiena, dit komt bijna 1.200 keer voor.

Hielke is een Groningse variant, 1.900 mannen heten zo. Deze naam wordt in het Fries gespeld als Hylke, een vorm die vooral de laatste decennia gebruikt wordt. Hylke komt ongeveer 1.000 keer voor. Nog iets minder vaak wordt de vrouwelijke variant Hielkje gebruikt, zo’n 900 keer.

Er zijn nog andere varianten, die elk minder dan 1.000 keer voorkomen, namelijk Hilje, Hilko of Hilke, Hillie, Hilly, Hilletje en Hilla, Hillechina en Hillegien.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Hidde

Hidde de Brabander is een van de bekendste banketbakkers van Nederland. Hij bracht zijn eigen kookboek uit in 2016. In mei 2018 werd hij als derde Nederlander ooit benoemd tot Meester Patissier. Daarnaast presenteert hij bij kookzender 24Kitchen het programma De Brabander Bakt. Hierin laat hij een basistechniek zien, waarmee hij vervolgens een uitgebreid baksel creëert.

Bekijk ook deze namen

Benjamin, Moos, Jaxx, Sepp, Ryan, Tom, Arthur, Stijn, Milan, Gijs