Rayan

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Rayan
  • Geboortekaartjes met de naam Rayan
  • Geboortekaartjes met de naam Rayan
  • Geboortekaartjes met de naam Rayan
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Rayan?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Rayan

48%
64%
15%
26%
24%
30%

Welke kenmerken vind je bij Rayan passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Rayan

Rayan is een Arabische naam en betekent ‘van water voorzien’. De naam is afkomstig van het Arabische woord ‘rayyan’ en betekent ‘van water voorzien’ of ‘weelderig’. In de islamitische traditie is het de naam van een van de acht poorten naar het Paradijs.

De poort Rayyan is bedoeld voor de vastenden, die op de Dag der Opstanding via deze ingang het Paradijs mogen betreden. Nadat iedereen die de Ramadan in acht heeft genomen naar binnen is gegaan, zal de poort voor eeuwig sluiten.

De naam kan ook een spelvariant zijn op Ryan. Dat is een Engelse naam die afstamt van de Ierse of Gaelische familienaam O Riain. Dit betekent ‘afstammeling van Rian’. De oorspronkelijke Gaelische betekenis van die naam is onbekend, mogelijk is er een verband met ‘rí’, dat ‘koning’ betekent.

Aantallen en varianten Rayan

De jongensnaam Rayan komt in Nederland ruim 3.000 keer voor. De naam kwam al in de jaren ’70 voor, maar werd pas vanaf halverwege de jaren ’90 langzaam iets vaker gebruikt. Sinds 2004 stijgt de populariteit van deze naam elk jaar sterk.

Mogelijk heeft de gelijkenis met de Engelse naam Ryan iets te maken met de groeiende populariteit van Rayan. Het is een trend dat ouders zoeken naar originelere spellingen van gangbare babynamen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Bekijk ook deze namen

Moos, Xavi, Morris, Sepp, Elias, Abel, Sven, Ruben, Tygo, Casper