Vince

Vince betekent ‘overwinnaar’

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Vince
  • Geboortekaartjes met de naam Vince
  • Geboortekaartjes met de naam Vince
  • Geboortekaartjes met de naam Vince
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Vince?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Vince

30%
83%
10%
30%
7%
24%

Welke kenmerken vind je bij Vince passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Vince

Vince is een jongensnaam die is afgeleid van Vincent. Deze naam is afgeleid van het werkwoord voor ‘overwinnen’, ‘vincere’. Dit woord komt terug in de bekende uitspraak ‘Veni, vidi, vici’. De zin wordt toegeschreven aan Julius Caesar en betekent ‘ik kwam, ik zag, ik overwon’.

Doordat er diverse heiligen met deze naam waren, werd de naam al in de Middeleeuwen populair. In de Zuidelijke Nederlanden kwam de naam in de veertiende eeuw op, in het noorden aan het begin van de zestiende eeuw. Vanaf de zeventiende eeuw kwamen er ook vrouwelijke vormen voor.

Aantallen en varianten Vince

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Vince als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Vince per jaar gegeven is

De laatste jaren wordt de naam Vince steeds vaker gebruikt. In totaal komt die nu bijna 6.000 keer voor, bijna altijd als eerste naam. Tussen 2006 en 2014 verdrievoudigt de populariteit van deze babynaam.

Vince is afgeleid van Vincent. Bijna 25.500 mannen en jongens dragen deze naam. De naam kwam vanaf 1950 opnieuw in gebruik en werd in vijfentwintig jaar snel populair. Na 1990 nam het gebruik ervan weer af.

De gelatiniseerde vorm Vincentius komt zo’n 4.500 keer voor, iets vaker als eerste naam dan als volgnaam. Deze naam was vooral in gebruik tussen 1955 en 1965.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Vince

Vince Vaughn

Vince Vaughn is een Amerikaanse acteur. Hij is bekend van films als Wedding Crashers en Hacksaw Ridge. Daarnaast speelde hij de hoofdrol in het tweede seizoen van True Detective, naast Colin Farell.

Vince White

Vince White is de gitarist van de Engelse band The Clash. Deze rockband is bekend van hits als Tommy Gun en London Calling. De muzikanten hadden een grote invloed op de ontwikkeling van rockmuziek.

Orkaan Vince

Orkaan Vince raasde in oktober 2005 over het Atlantisch gebied. Dat was opvallend, omdat men had gedacht dat het boven het water te koud zou zijn om een orkaan te zien ontstaan. Gelukkig loste de orkaan snel op en bleef de schade beperkt.

Namen die lijken op Vince

Vinn, Vinz, Vincentius

Bekijk ook deze namen

Johannes, Lenn, Mohamed, Hidde, Willem, Mick, Hugo, Thomas, Guus, Abel