Gijs

Gijs betekent ‘stralend kind van edele afkomst’

Geboortekaartjes
  • babynamen_card_with_name Gijs
  • babynamen_card_with_name Gijs
  • babynamen_card_with_name Gijs
  • babynamen_card_with_name Gijs
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Gijs?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Gijs

42%
67%
35%
22%
14%
12%

Welke kenmerken vind je bij Gijs passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Gijs

Gijs is een Germaanse jongensnaam en betekent ‘stralend kind van edele afkomst’. De naam is afgeleid van het Germaanse Gijsbert. Deze naam is een samenstelling van twee naamstammen ‘gisil’ en ‘bert’ of ‘brecht’.

‘Gisil’ betekent ‘van edele afkomst’, er is ook een verband met ‘gijzelaar’. ‘Brecht’ betekent ‘glanzend, schitterend’.

Gijsbert komt waarschijnlijk van dezelfde oorsprong als Gilbert, hoewel het eerste deel van die naam ook afgeleid kan zijn van de stam ‘geld’, wat ‘waarde’ betekent.

Aantallen en varianten Gijs

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Gijs als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Gijs per jaar gegeven is

Gijs is een populaire jongensnaam die vanaf 1970 in Nederland wordt gebruik. Sindsdien is de naam steeds populairder geworden. Vooral in de jaren ’90 was de naam Gijs geliefd, en zijn populariteit is niet meer afgenomen. Inmiddels zijn er ruim 15.500 mannen en jongens met die naam.

Gijs is afgeleid van Gijsbert. Ongeveer 14.500 mannen heten zo. Deze naam wordt twee keer zo vaak als eerste naam dan als volgnaam gegeven.

Er zijn ruim 23.000 mannen met de naam Gijsbertus. Iets meer dan de helft van hen draagt de naam als volgnaam. Het gebruik van Gijsbertus en Gijsbert neemt de laatste veertig jaar af.

Gijsberta en Gijsbertha komen samen ongeveer 12.000 keer voor.

Andere vrouwelijke varianten, zoals Gijsberdina, Gijsbertje en Gijsje zijn aanmerkelijk minder populair, met respectievelijk zo’n 1.500, 1.200 en 1.000 dragers.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Gijs

Hollebolle Gijs

Wie de Efteling weleens bezoekt, kent mogelijk Hollebolle Gijs. Dit figuur uit een kinderversje staat erom bekend dat hij altijd honger heeft. Hij staat nu als prullenbak in het pretpark, waar hij zijn beroemde zinnetje ‘Papier hier’ roept.

Gijs Scholten van Aschat

Gijs Scholten van Aschat is een Nederlandse acteur. Hij speelde in films als Tirza, De schippers van de Kameleon en Publieke Werken. Ondanks zijn beruchte plankenkoorts is Gijs echter voornamelijk bekend als theateracteur bij Toneelgroep Amsterdam.

Gijs Naber

Gijs Naber is vooral bekend van zijn filmrollen. Zo speelde hij in films als Zwartboek, De Heineken Ontvoering en Redbad. Samen met actrice Thekla Reuten heeft hij een zoon. In de zomer van 2018 verwachten zij hun tweede kindje.

Gijs Gans

Gijs Gans is een personage uit de Disneystrip Donald Duck. Hij is een tikje lui aangelegd en probeert vaak onder zijn werk uit te komen met behulp van de uitvindingen van Willie Wortel. Dit gaat echter altijd mis. Gijs is dol op eten, met name de taarten van Oma Duck.

Bekijk ook deze namen

Morris, Lenn, Jurre, Jens, Melle, Ezra, Mohammed, Jake, Siem, Pim