Max

Max betekent ‘de grootste’

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Max
  • Geboortekaartjes met de naam Max
  • Geboortekaartjes met de naam Max
  • Geboortekaartjes met de naam Max
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Max?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Max

32%
74%
18%
28%
15%
28%

Welke kenmerken vind je bij Max passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Max

Max is een Latijnse jongensnaam en betekent ‘de grootste’. De naam is afgeleid van Maximiliaan. Dat komt van het Latijnse woord ‘maximus’. Oorspronkelijk was Maximus een eretitel voor succesvolle legeraanvoerders, later werd het een naam.

Eerst werd de naam Maximiliaan vooral in adellijke kringen gebruikt. Vanaf de zestiende eeuw kwam de naam ook in andere lagen van de bevolking in gebruik.

Aantallen en varianten Max

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Max als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Max per jaar gegeven is

Max is een populaire jongensnaam die door ongeveer 21.500 mannen en jongens wordt gedragen. Begin jaren ’90 werd de naam steeds populairder, met een piek in 2000: bijna 1.200 jongetjes kregen dat jaar de naam Max. Na 2000 nam het gebruik af, maar sinds 2014 is de naam weer aan populariteit aan het winnen. Mogelijk heeft dat iets te maken met het succes van coureur Max Verstappen.

Max is de meest gebruikte variant van Maximiliaan. Bijna 3.000 mannen heten Maximiliaan. Deze naam wordt iets vaker als eerste naam dan als volgnaam gebruikt. Maximus komt in Nederland nauwelijks meer voor.

De variant Maxime wordt zowel als jongens- en als meisjesnaam gebruikt. 4.000 meisjes dragen deze naam, vrijwel allemaal zijn ze na 1990 geboren. Als jongensnaam is hij al langer in gebruik en komt hij zo’n 700 keer voor.

Andere varianten zijn Maxim, Maximilian en Maxine. Maxim komt zo’n 2.500 keer voor, Maximilian en Maxine allebei ongeveer 600 keer. Maxima is, ondanks koningin Maxima, in Nederland niet erg populair.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Max

Max Verstappen

Max Verstappen is Formule 1-coureur. Hij reed al op het parcours voor hij überhaupt zijn rijbewijs had gehaald. Hij is een van de jongste debutanten in de F1 ooit en won in 2021 de Grand Prix. De vader van Max, Jos Verstappen, was ook coureur. Zijn moeder, Sophie Kumpen, kartte op hoog niveau.

Max Greenfield

Max Greenfield is vooral bekend vanwege zijn rol als Schmidt in de serie New Girl. Voor deze rol werd hij genomineerd voor een Emmy Award. Daarnaast was hij te zien in films als The Big Short en Veronica Mars.

Mad Max

Mad Max is een science-fiction filmreeks, waarin auto’s een grote rol spelen. In 2015 verscheen het vierde deel Mad Max: Fury Road. Deze film won zes Oscars en talloze andere awards.

Beroemde baby’s

Max is onder beroemdheden een geliefde babynaam. Zo kozen regisseur Steven Spielberg, acteur Charlie Sheen, actrice en politica Cynthia Nixon en zangers Christina Aguilera allemaal de naam Max voor hun pasgeboren zoontjes.

Namen die lijken op Max

Maxim, Maxima, Maximilian, Maximus, Maxime, Maxine

Bekijk ook deze namen

Lenn, Mohamed, Lucas, Willem, Arthur, Finn, Fedde, Joshua, Jace, Jax