Fedde

Fedde is een Friese jongensnaam

Geboortekaartjes
  • babynamen_card_with_name Fedde
  • babynamen_card_with_name Fedde
  • babynamen_card_with_name Fedde
  • babynamen_card_with_name Fedde
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Fedde?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Fedde

43%
76%
12%
31%
8%
8%

Welke kenmerken vind je bij Fedde passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Fedde

Fedde is een Friese naam die is afgeleid van de meisjesnaam Femme. Beide zijn Friese namen. Vermoedelijk is de jongensnaam Fedde een verkorte vorm uit de kindertaal van namen die met ‘frede’ beginnen en waarbij de R is weggelaten. ‘Frede’ betekent ‘vrede, bescherming’. 

Hoewel het een Friese naam is, komt de babynaam Fedde steeds vaker buiten Friesland voor.

Aantallen en varianten Fedde

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Fedde als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Fedde per jaar gegeven is

Fedde komt in totaal zo’n 4.000 keer voor. Jarenlang bleef het gebruik hiervan gelijk, ieder jaar werden zo’n 20 à 30 jongens Fedde genoemd. In 2007 schoot het gebruik van deze naam echter opeens omhoog: in dat jaar werd de naam 70 keer gegeven en in het jaar erna zelfs meer dan 120 keer. De laatste jaren krijgen minstens 200 jongetjes de naam Fedde.

Fedde is afgeleid van de meisjesnaam Femme. Femme en Fen komen erg weinig voor; beide namen worden door ongeveer 100 vrouwen gedragen. Veel populairder is Femke. Deze naam wordt door 16.500 vrouwen gedragen, meestal als eerste naam. Tussen 1960 en 1970 kwam Femke in gebruik. Rond 1980 was deze naam een tijdje vrij populair, rond 2000 zette een nieuwe populariteit in.

De naam Feike, die net als Fedde een verkorte naam is uit de kindertaal, wordt door 1.400 mannen gedragen. Meestal wordt deze naam als eerste naam gegeven. Het gebruik ervan is door de jaren heen tamelijk constant gebleven. Feikje, de vrouwelijke variant, komt daarentegen steeds minder vaak voor. In totaal dragen bijna 1.200 vrouwen deze naam.

Wetenswaardigheden Fedde

DJ Fedde Le Grand

Waarschijnlijk de meest bekende Fedde in Nederland: diskjockey Fedde Le Grande. In 2006 behaalde hij zijn eerste (internationale) nummer 1-hit Put your hands up for Detroit. Le Grande werkte samen met verschillende internationale sterren, waaronder Robbie Williams en Coldplay. Het is mogelijk geen toeval dat de populariteit van de babynaam Fedde na 2006 fors steeg.

Bekijk ook deze namen

James, Job, Stijn, Melle, Tom, Benjamin, Niek, Julian, Jens, Ties