Finn

Wat vind jij van Finn?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Finn

41%
78%
8%
42%
11%
28%

Welke kenmerken vind je bij Finn passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Finn

De Scandinavische naam Finn is vermoedelijk ontstaan uit ‘Finniko’, wat een verwijzing is naar de Finnen. Ook kan het van hetzelfde woord afstammen als ‘vink’.

Het is ook mogelijk dat Finn een oudere vorm is van de Ierse naam Fionn. Deze naam betekent ‘blank, wit’. Het is een mythologische naam, die verwijst naar Fionn MacCumhail. Die werd alwetend door het eten van een betoverde zalm.

Ten slotte kan Finn zijn afgeleid van de Oudnoorse naam Finnr. Dit betekent ‘Sámi, persoon afkomstig uit Finland’.

Finn is al een heel oude naam; hij komt onder andere in Beowulf voor.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen. Bestel nu tijdelijk met korting!

Aantallen en varianten Finn

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Finn als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Finn per jaar gegeven is Ⓒ Meertens Instituut

Finn is een populaire jongensnaam. Hij wordt nog niet zo lang in Nederland gebruikt, voor 2000 kwam hij hier maar nauwelijks voor. Sindsdien is de populariteit ervan sterk gestegen en inmiddels dragen ongeveer 2.500 mannen en jongens deze naam.

In 2010 stond Finn op de vijftiende plaats in de ranglijst van meest gebruikte jongensnamen. In 2017 kwam Finn op de vierde plaats, achter de populaire jongensnamen Lucas, Sem en Noah.

Sinds een paar jaar wordt de spellingsvariant Fynn ook wel gebruikt. Deze jongensnaam komt ongeveer 800 keer voor.

Buiten Nederland is de naam Finn aanzienlijk minder populair. Wel is te zien dat er een stijging is in de meeste Engelstalige landen. Hier wordt de naam elk jaar iets vaker gebruikt.

Wetenswaardigheden Finn

Als je ervoor kiest je zoontje Finn te noemen, maak je dezelfde keuze als een aantal beroemdheden. Zo noemden actrice Julia Roberts, model Saffron Aldridge en acteur Owen Wilson hun kinderen allemaal Finn.

Finn Wolfhard

Finn Wolfhard werd wereldberoemd door zijn hoofdrol als Mike Wheeler in de hitserie Stranger Things. Voor deze rol won hij op zijn vijftiende al een SAG-Award. Daarnaast was hij te zien in de horrorfilm It.

Kinderfilm

Finn is een Nederlandse film die in 2013 verscheen. Het verhaal gaat over Finn, die graag op vioolles wil bij zijn grootvader. Zijn vader verbiedt dit echter, hij wil dat Finn blijft voetballen. Stiekem neemt Finn toch les.

Glee

Een van de hoofdpersonen in de musicalserie Glee is Finn Hudson. Als leadzanger van het schoolkoor en populaire footballspeler staat dit personage vaak centraal in de verhaallijnen van de serie.

Namen die lijken op Finn

Fynn

Bekijk ook deze namen

Hidde, Boris, Senn, Guus, Sepp, Milan, Benjamin, Sem, Mats, Casper