Milan

Wat vind jij van Milan?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Milan

53%
78%
6%
31%
14%
25%

Welke kenmerken vind je bij Milan passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Milan

Milan is een Slavische naam, een verkorting van Miloslaw. Deze naam is samengesteld uit ‘milu’, dat ‘lief’ betekent, en ‘slava’, met de betekenis ‘roem’.

De naam kwam vooral voor in Joegoslavië en voormalig Tsjechoslowakije.

Tegenwoordig komt het woord ‘Milan’ ook voor in de Engelse taal. Hier is het de vertaling van de Italiaanse stadsnaam Milaan.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen. Bestel nu tijdelijk met korting!

Aantallen en varianten Milan

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Milan als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Milan per jaar gegeven is Ⓒ Meertens Instituut

Milan is een populaire jongensnaam die in Nederland vooral de afgelopen tien jaar veel gebruikt wordt. In 2017 kregen 583 jongens deze naam, waardoor Milan in de top-10 populaire jongensnamen stond. Vanaf 2010 heeft de naam 3 maal de top-3 bereikt. Inmiddels heten ruim 10.000 jongens in Nederland Milan.

Milan kwam rond 1970 al in beeld, maar was jaren lang nauwelijks in gebruik. Vanaf de jaren negentig werd de naam langzaam steeds vaker gekozen. Tussen 2001 en 2003 is er een grote stijging te zien in de populariteit van de naam. Het is goed mogelijk dat dit te maken heeft met de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. In 2002 werd hierin het personage Milan Alberts geïntroduceerd.

Buiten Nederland is de naam alleen in Hongarije erg populair. Hier stond hij in de top 10. In Tsjechië was de naam lange tijd geliefd, maar het gebruik neemt daar nu af. In de Verenigde staten neemt het aantal Milans juist toe, maar de naam staat daar met een 462e plaats nog niet erg hoog in de ranglijst.

Ook enkele meisjes dragen de naam Milan, dit zijn er maar heel weinig. De naam Miloslaw komt in Nederland zo goed als niet voor. De verkorte vorm Milo wordt wel gebruikt. Deze komt ongeveer 2.000 keer voor. De variant Milano is nog niet zo lang in gebruik en komt ongeveer 400 keer voor.

De vrouwelijke variant Milana is ook nog maar kort in Nederland in gebruikt. Ongeveer 300 meisjes en vrouwen dragen deze naam.

Wetenswaardigheden Milan

Milan Kundera

Milan Kundera wordt regelmatig genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Zijn bekendste roman is De Ondraaglijke Lichtheid van het Bestaan. Dit verhaal werd in 1988 verfilmd met Daniel Day-Lewis in de hoofdrol.

Milan Knol

Milan Knol is een bekende vlogger. Hij heeft ruim een miljoen abonnees op YouTube. Waarschijnlijk ken je echter vooral zijn jongere broertje Enzo. Geïnspireerd door zijn broer begon Enzo ook te vloggen, waarna hij nog veel bekender werd.

Beroemde baby’s

Zangeres Shakira kreeg in 2016 een zoontje met voetballer Gerard Piqué. Ze noemden hem Milan. Ook de bekende schrijver Salman Rushdie koos voor deze jongensnaam.

Namen die lijken op Milan

Milana, Milano, Milo, Miloslaw

Bekijk ook deze namen

Julian, Sven, Oliver, Liam, Jayden, Teun, Luuk, Thomas, Hidde, Bram