Elena

Elena is afgeleid van Eleonora

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Elena
  • Geboortekaartjes met de naam Elena
  • Geboortekaartjes met de naam Elena
  • Geboortekaartjes met de naam Elena
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Elena?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Elena

71%
29%
33%
19%
22%
28%

Welke kenmerken vind je bij Elena passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Elena

Elena is een meisjesnaam met verschillende verklaringen. Mogelijk is de bron het Arabische woord ‘ellinor’, dat ‘God is mijn licht’ betekent. Ook zou het kunnen afstammen van het Griekse ‘eleos’. Dit betekent ‘medelijden’. In beide gevallen is Elena waarschijnlijk een afgeleide van Eleonora.

Het is ook mogelijk dat Elena een variant is van Helena. De naam is dan vermoedelijk via het Russische Yelena verbasterd tot Elena. Helena komt uit het Grieks en betekent ‘fakkel’ of ‘maan’.

De Trojaanse oorlog zou zijn begonnen toen Helena, de mooiste vrouw ter wereld, werd ontvoerd door de Trojaanse prins Paris. Haar echtgenoot, Menelaos, trekt daarop ten strijde om zijn vrouw terug te krijgen.

Aantallen en varianten Elena

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Elena als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Elena per jaar gegeven is

Elena begon vanaf 2000 langzaam steeds populairder te worden. Die stijgende lijn stopte in 2017, toen er iets minder meisjes deze voornaam kregen dan in het jaar ervoor. De naam staat wel nog steeds in de top-50 van populairste meisjesnamen. Er zijn rond de 3.200 vrouwen en meisjes die Elena heten. De naam komt bijna even vaak als volgnaam voor.

Elena is mogelijk afgeleid van Eleonora. De naam Eleonora komt ongeveer 9.000 keer voor. Vooral tussen 1950 en 1970 was de naam populair. De naam Eleonore wordt door bijna 3.000 vrouwen gedragen, deze naam werd in dezelfde periode veel gebruikt.

Bijna 138.000 vrouwen en 6.000 mannen dragen de naam Helena. De naam wordt vaker als volgnaam dan als eerste naam gegeven, jongens krijgen de naam sowieso meestal als volgnaam. Jarenlang was Helena een bijzonder populaire naam, maar sinds 1970 neemt het gebruik ervan duidelijk af.

Elaine wordt sinds ongeveer 1950 gebruikt. Hoewel deze naam nooit heel veel gebruikt werd, zijn er toch 1.800 vrouwen die zo heten. Tussen 1990 en 2000 kwam de variant Eileen op. Deze naam is niet zo heel populair geworden, hij komt ongeveer 1.200 keer voor.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Elena

Ellie Goulding

Elena Goulding, beter bekend als Ellie, is een Britse zangeres. Ze had een grote hit met nummers als Love Me Like You Do, dat als soundtrack werd gebruikt voor de verfilming van Fifty Shades of Grey. Ook het nummer Burn was wereldwijd een hit.

The Vampire Diaries

Elena Gilbert is het hoofdpersonage uit The Vampire Diaries. In de serie komt Elena erachter dat haar moeder een vampier was. Later, in het vierde seizoen van de serie, wordt ze zelf ook getransformeerd.

Elena Kagan

Elena Kagan is de vierde vrouw ooit die benoemd werd tot rechter van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Daarvoor was ze beleidsadviseur van oud-president Bill Clinton. Als rechter in het Hooggerechtshof is Elena deel van de hoogste rechtssprekende macht in het land.

Namen die lijken op Elena

Elea, Eleanor, Nour, Nore, Leonor, Leonore, Elaine, Eileen, Eleonore, Ellen, Leonora

Bekijk ook deze namen

Hanna, Luna, Jasmijn, Fiene, Sarah, Amy, Cato, Noë, Hailey, Nora