Helena

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Helena?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Helena

54%
22%
58%
10%
14%
24%

Welke kenmerken vind je bij Helena passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Helena

Helena is een Griekse meisjesnaam, waarvan de betekenis ‘fakkel’ of ‘de stralende, de schitterende’ is.

Helena is onder meer bekend uit de Griekse mythologie. Zij zou de mooiste vrouw op aarde zijn geweest en was getrouwd met Menelaos, de koning van Sparta. Ze werd echter geschaakt door Paris en daarmee begon de oorlog tegen Troje.

De naam verspreidde zich echter vooral over Europa door de verering van de heilige Helena, de moeder van keizer Constantijn de Grote. Toch duurde het tot de zestiende eeuw voor de naam ook in ons land vaker gebruikt werd.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen.

Aantallen en varianten Helena

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Helena als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Helena per jaar gegeven is

Bijna 138.000 vrouwen en 6.000 mannen dragen de naam Helena. De naam wordt vaker als volgnaam dan als eerste naam gegeven, jongens krijgen de naam sowieso meestal als volgnaam. Jarenlang was Helena een bijzonder populaire naam, maar sinds 1970 neemt het gebruik ervan duidelijk af.

Ook in het gebruik van Helene is een daling te zien vanaf 1970. In totaal zijn er ongeveer 7.000 vrouwen met deze naam. Verder komt de naam nog ruim 6.500 keer voor als Hélène en 1.700 keer als Helène.

In de tijd dat de namen Helena en Helene minder vaak gegeven werden, kwam het gebruik van Heleen op. 5.500 vrouwen dragen deze naam. Nog eens 4.000 vrouwen heten Helen. Die naam wordt ook wel geschreven als Hellen. In die spelling komt hij 1.100 keer voor. Hella wordt zelden gebruikt.

Er is ook een mannelijke variant, namelijk Helenus. Die wordt echter zelden gebruikt, nog geen 600 mannen heten zo.

Website van het Jaar 2020

Help ons met je stem

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?

Stem nu

Wetenswaardigheden Helena

Hella S. Haasse (1918-2011) was een bekende Nederlandse schrijfster. Een deel van haar jeugd bracht ze door in Nederlands-Indië. Dit land vormt het onderwerp voor enkele van haar bekendste boeken, zoals Heren van de thee (1992) en Oeroeg, het Boekenweekgeschenk dat ze in 1948 schreef. Ook schreef ze diverse historische romans.

Hella Haasse ontving verschillende prijzen voor haar boeken, waaronder in 1981 de Constantijn Huygensprijs, in 1983 de P.C. Hooftprijs en in 2004 de Prijs der Nederlandse Letteren, alle drie voor haar hele oeuvre.

Namen die lijken op Helena

Lenne, Heleen, Helenus, Helen, Helene, Hella, Hellen

Bekijk ook deze namen

Ella, Eva, Tess, Nina, Mila, Olivia, Saar, Isabel, Evy, Emily