Eleonora

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Eleonora
  • Geboortekaartjes met de naam Eleonora
  • Geboortekaartjes met de naam Eleonora
  • Geboortekaartjes met de naam Eleonora
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Eleonora?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Eleonora

56%
21%
56%
11%
17%
20%

Welke kenmerken vind je bij Eleonora passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Eleonora

Eleonora is een meisjesnaam met twee mogelijke verklaringen voor de herkomst. Mogelijk is de bron het Arabische woord ‘ellinor’, dat ‘God is mijn licht’ betekent. Ook zou het kunnen afstammen van het Griekse ‘eleos’. Dit betekent ‘medelijden’.

De naam kwam vanuit de Provence terecht in Engeland, waarvandaan hij later weer op het vasteland verspreid werd. De eerste vindplaats in Holland stamt uit 1470.

Aantallen en varianten Eleonora

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Eleonora als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Eleonora per jaar gegeven is

De naam Eleonora komt ongeveer 9.000 keer voor. Vooral tussen 1950 en 1970 was de naam populair. De naam Eleonore wordt door bijna 3.000 vrouwen gedragen, deze naam werd in dezelfde periode veel gebruikt.

De namen Leonora, Leonore en Leonor zijn afkortingen van Eleonora. Ze komen rond de 1.000 keer voor.

De naam Nore is een afkorting op de laatste lettergreep van Eleonore en wordt langzaam populairder. De naam komt nu nog maar zo’n 300 keer voor, maar hij is in opkomst en zal de komende tijd waarschijnlijk vaker worden gekozen. Ook de naam Nour is in opkomst. Deze naam komt uit het Arabisch en komt voor bij bijna 800 meisjes en 300 jongens.

Afgeleid van Eleonora is Ellen. Overigens is dit in het Engels oorspronkelijk een variant van Helena. Die naam betekent ‘fakkel’ of ‘de stralende’. Ruim 24.000 vrouwen heten Ellen. Meestal wordt deze naam als eerste naam gegeven. De laatste jaren is ook Elena populair. Deze naam komt inmiddels ruim 3.500 keer voor. Elaine wordt sinds ongeveer 1950 gebruikt. Hoewel deze naam nooit heel veel gebruikt werd, zijn er toch 1.800 vrouwen die zo heten.

Tussen 1990 en 2000 kwam de variant Eileen op. Deze naam is niet zo heel populair geworden, hij komt ongeveer 1.200 keer voor. Het is overigens ook goed mogelijk dat Eileen afstamt van Helena of Evelyn, een naam die van Eva, ‘moeder van alle levenden’, afkomstig is. Zie ook Eva. Een andere verklaring is dat Eileen van een Gaelisch woord komt dat ‘aangenaam’ betekent.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Eleonora

Eleonora van Aquitanië (1121-1204) werd hertogin van Aquitanië na het overlijden van haar vader. Lodewijk VI, de koning van Frankrijk, zorgde ervoor dat ze met zijn zoon trouwde, Lodewijk VII. Enkele dagen na de huwelijkssluiting overleed Eleonora’s schoonvader, zodat ze nu ook koningin van Frankrijk was. Voor deze taak zette ze zich vol enthousiasme in, temeer omdat haar echtgenoot voor staatszaken ook op haar steunde.

Eleonora besloot Lodewijk te vergezellen toen die aan de Tweede Kruistocht deelnam. Samen met nog driehonderd dames en duizend gewapende strijders uit Aquitanië reisde ze mee naar het Heilige Land. Daar ontstond een crisis in haar huwelijk. Na hun terugkomst werd het huwelijk van Eleonora en Lodewijk ontbonden.

Daarna trouwde Eleonora met Hendrik II van Engeland en werd zo koningin van Engeland. Hoewel ze samen veel kinderen kregen, was hun huwelijk niet bijzonder succesvol. Eleonora haalde zelfs drie van haar zoons over om tegen hun vader in opstand te komen. Die opstand werd neergeslagen en Eleonora werd gevangengezet.

Uiteindelijk zou ze pas weer een actieve rol spelen toen Hendrik overleed en opgevolgd werd door hun zoon Richard Leeuwenhart. Ze werd zijn adviseur en nam zijn positie waar terwijl hij op kruistocht was.

Namen die lijken op Eleonora

Elea, Eleanor, Nour, Nore, Leonor, Leonore, Elaine, Elena, Eileen, Eleonore, Ellen, Leonora

Bekijk ook deze namen

Isabel, Zoë, Yara, Fiene, Benthe, Liz, Amy, Fenna, Noë, Amber