Elaine

Elaine is afgeleid van Eleonora

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Elaine
  • Geboortekaartjes met de naam Elaine
  • Geboortekaartjes met de naam Elaine
  • Geboortekaartjes met de naam Elaine
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Elaine?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Elaine

69%
23%
34%
16%
18%
25%

Welke kenmerken vind je bij Elaine passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Elaine

Elaine is afgeleid van Eleonora. Eleonora is een meisjesnaam met twee mogelijke verklaringen voor de herkomst. Mogelijk is de bron het Arabische woord ‘ellinor’, dat ‘God is mijn licht’ betekent. Ook zou het kunnen afstammen van het Griekse ‘eleos’. Dit betekent ‘medelijden’.

De naam kwam vanuit de Provence terecht in Engeland, waarvandaan hij later weer op het vasteland verspreid werd. De eerste vindplaats in Holland stamt uit 1470.

Aantallen en varianten Elaine

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Elaine als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Elaine per jaar gegeven is

Elaine is afgeleid van Eleonora. De naam Eleonora komt ongeveer 9.000 keer voor. Vooral tussen 1950 en 1970 was de naam populair. De naam Eleonore wordt door bijna 3.000 vrouwen gedragen, deze naam werd in dezelfde periode veel gebruikt.

De namen Leonora, Leonore en Leonor zijn afkortingen van Eleonora. Ze komen rond de 1.000 keer voor.

De naam Nore is een afkorting op de laatste lettergreep van Eleonore en wordt langzaam populairder. De naam komt nu nog maar zo’n 300 keer voor, maar hij is in opkomst en zal de komende tijd waarschijnlijk vaker worden gekozen. Ook de naam Nour is in opkomst. Deze naam komt uit het Arabisch en komt voor bij bijna 800 meisjes en 300 jongens.

Afgeleid van Eleonora is Ellen. Overigens is dit in het Engels oorspronkelijk een variant van Helena. Die naam betekent ‘fakkel’ of ‘de stralende’. Ruim 24.000 vrouwen heten Ellen. Meestal wordt deze naam als eerste naam gegeven. De laatste jaren is ook Elena populair. Deze naam komt inmiddels ruim 3.500 keer voor. Elaine wordt sinds ongeveer 1950 gebruikt. Hoewel deze naam nooit heel veel gebruikt werd, zijn er toch 1.800 vrouwen die zo heten.

Tussen 1990 en 2000 kwam de variant Eileen op. Deze naam is niet zo heel populair geworden, hij komt ongeveer 1.200 keer voor. Het is overigens ook goed mogelijk dat Eileen afstamt van Helena of Evelyn, een naam die van Eva, ‘moeder van alle levenden’, afkomstig is. Zie ook Eva. Een andere verklaring is dat Eileen van een Gaelisch woord komt dat ‘aangenaam’ betekent.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Elaine

Elaine Benes is een van de hoofdpersonages uit de succesvolle komische serie Seinfeld. Elaine is de ex en de beste vriendin van hoofdpersoon Jerry Seinfeld. De rol van Elaine wordt gespeeld door Julia Louis-Dreyfuss. Zij won voor deze rol een Emmy, een Golden Globe en vijf SAG Awards.

Namen die lijken op Elaine

Elea, Eleanor, Nour, Nore, Leonor, Leonore, Elena, Eileen, Eleonore, Ellen, Leonora

Bekijk ook deze namen

Nova, Amira, Eva, Luna, Nora, Olivia, Charlotte, Lotte, Evi, Rosie