Bo

Geboortekaartjes
  • babynamen_card_with_name Bo
  • babynamen_card_with_name Bo
  • babynamen_card_with_name Bo
  • babynamen_card_with_name Bo
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Bo?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Bo

53%
69%
8%
30%
10%
13%

Welke kenmerken vind je bij Bo passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Bo

Bo is (als jongensnaam) een verkorting van Willibrord, een Germaanse naam. De naamstam ‘wil’ betekent ‘wil’, ‘brord’ staat voor ‘punt, speerpunt’. Ook zou het kunnen dat Bo een verkorte vorm van Bjorn is, wat ‘beer’ betekent.

Daarnaast wordt Bo wel als afkorting van Boris gebruikt. Dat is een Slavische naam en is oorspronkelijk een verkorting van namen die beginnen met ‘boru’, dat is ‘strijd’. Er zijn diverse Bulgaarse koningen met deze naam geweest, en al in de negende eeuw droeg een vorst van Bulgarije deze naam.

Ook kan de naam Boris afkomstig zijn uit het vroege Turks. Daar bestond de naam Bogoris, die inmiddels in onbruik is geraakt. Deze naam heeft als betekenis ‘wolf’, ‘kort’ of ‘sneeuwluipaard’.

Bo is ook een meisjesnaam en in dat geval houdt de naam wellicht verband met het Franse ‘beau’, dat ‘mooi’ als betekenis heeft. Ook Beau wordt wel als naam gebruikt, voor zowel jongens als meisjes.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Bo

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Bo als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Bo per jaar gegeven is

Bo wordt vaker als meisjes- dan als jongensnaam gebruikt, namelijk zo’n 6.500 tegenover 2.000 keer. In beide gevallen geldt dat de naam na 1980 in gebruik is geraakt en snel populair geworden is. De naam wordt bij zowel jongens als meisjes vooral als eerste naam gegeven.

Beau is ongeveer tegelijk met Bo populair geworden. Ook voor deze naam geldt dat er meer meisjes dan jongens zijn die hem dragen. Als meisjesnaam komt hij zo’n 2.000 keer voor, als jongensnaam ruim 1.700 keer.

Wetenswaardigheden Bo

Bo Diddley

Hoewel Bo Diddley met zijn eigen muziek amper aanwezig was in de hitlijsten, is hij toch een van de meest invloedrijke muzikanten ter wereld. Zo was hij de uitvinder van de zogeheten ‘bo diddley beat’. Deze is te horen in talloze popnummers, zoals Walk Like an Egyptian van The Bangles, Faith van George Michael en Desire van U2.

Little Bo-Peep

In het Engels bestaat er een kinderliedje dat gaat over ‘little Bo-Peep’. Bo-Peep is een herderinnetje dat haar schapen kwijt is geraakt. Het is ook de naam van een personage uit Toy Story, een herderinnetje in een roze jurk. Bo-peep is ook de Engelse naam van het kinderspelletje Annemaria Koekoek.

Namen die lijken op Bo

Beau

Bekijk ook deze namen

Quinn, Anne, Bo, Juul, Noah, Jesse, Noa, Floor, Daan, Isa