Isa

Isa staat in de top 30 van populaire meisjesnamen

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Isa
  • Geboortekaartjes met de naam Isa
  • Geboortekaartjes met de naam Isa
  • Geboortekaartjes met de naam Isa
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Isa?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Isa

73%
55%
15%
35%
14%
17%

Welke kenmerken vind je bij Isa passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Isa

Isa is een naam die meerdere verklaringen heeft. Het kan een verkorting zijn van Isabella, een naam die ‘God is mijn eed’ betekent.

Een andere verklaring is dat het de vrouwelijke variant is van de Germaanse naam Ise. Dit betekent ‘ijs’ of ‘ijzer’.

Verder is Isa in de islam de naam voor Jezus. De betekenis hiervan is ‘verlosser’. In het Engels is Isa vaak een verkorting van de Hebreeuwse naam Izaäk, ‘hij moge lachen’, of Jesaja, dat ‘heil van God’ betekent.

Aantallen en varianten Isa

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Isa als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Isa per jaar gegeven is

De naam Isa is rond 1997 vrijwel vanuit het niets populair geworden in Nederland. In enkele jaren tijd vertienvoudigde het gebruik van deze naam, met een hoogtepunt van 785 Isa’s in 2003. Daarna nam de populariteit van de meisjesnaam langzaam weer af. Inmiddels zijn er ruim 11.500 meisjes die Isa heten.

Als jongensnaam wordt Isa al langer gebruikt, maar is hij niet erg populair. In Nederland dragen een paar honderd jongens deze naam. Zowel bij jongens als meisjes geldt dat de naam meestal als eerste naam gegeven wordt. Iza komt ook regelmatig voor. Ongeveer 900 meisjes heten zo.

Ise is zeldzamer dan Isa, hoewel deze naam de laatste jaren wel weer terugkomt. Ongeveer 1.000 meisjes dragen deze naam. Ise wordt ook wel gespeld als Ize. Die naam komt bijna 700 keer voor. Jesaja en Jezus zijn in het Nederlands geen gebruikelijke voornamen.

Izaäk komt zo’n 2.000 keer voor en geschreven als Izaak zo’n 2.500 keer. Het wordt ook wel gespeld als Isaac. 1.600 mannen dragen die naam. Daarnaast zijn er nog bijna 700 mannen van wie de naam gespeld wordt als Isaäc. Izak komt ongeveer 1.400 keer voor.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Isa

Isa Hoes

Isa Hoes is een bekende Nederlandse actrice en schrijfster. Ze speelde in veel televisieseries, waaronder Goede tijden, slechte tijden en Celblok H. Daarnaast schreef ze verschillende boeken. Haar bekendste boek is Toen ik je zag, over haar leven met acteur Antonie Kamerling.

Newton

Isa is afgeleid van Isaac. Isaac is de voornaam van de bekende Engelse natuurkundige Newton (1643-1727). Newton formuleerde onder andere de wet van de zwaartekracht. Ook leverde hij belangrijke bijdragen aan de wiskunde en de leer van de optica. Zo toonde hij aan dat wit licht is samengesteld uit de kleuren van de regenboog.

Namen die lijken op Isa

Iza, Ize, Jesaja, Jezus, Izaak, Izak, Isaac, Ise

Bekijk ook deze namen

Sem, Luca, Puck, Levi, Charlie, Daan, Jesse, Anne, Dani, Bo