Stef

Stef is afgeleid van Stefanus

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Stef
  • Geboortekaartjes met de naam Stef
  • Geboortekaartjes met de naam Stef
  • Geboortekaartjes met de naam Stef
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Stef?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Stef

40%
72%
15%
27%
14%
16%

Welke kenmerken vind je bij Stef passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Stef

Stef is een jongensnaam die is afgeleid van de Griekse naam Stefanus. Deze naam komt is afkomstig van het woord ‘stephanos’, dat ‘krans’ of ‘dat wat omringt’ betekent. De krans verwijst naar de prijs die winnaars van sportwedstrijden ontvingen in het oude Griekenland. Deze ‘omringde’ het hoofd, om duidelijk te maken dat de drager ervan iets eervols had gedaan.

Stefanus is onder meer bekend uit de Bijbel, hij was een volgeling van Jezus en de eerste christen die omwille van zijn geloof gedood werd. Al in de tiende eeuw kwam de naam Stefanus voor de Lage Landen. De naamdag van Stefanus wordt gevierd op 26 december. In Limburg eet men dan de ‘stevensman’. Dat is een speciaal krentenbrood in de vorm van een bisschop met een pijp in zijn mond.

Aantallen en varianten Stef

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Stef als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Stef per jaar gegeven is

De naam Stef komt in Nederland ruim 5.000 keer voor. Halverwege de jaren ’60 begon de naam in gebruik te komen. Langzaam werd hij steeds iets populairder. Na 2001 nam het gebruik weer iets af, maar nog altijd staat deze naam in de top-100 van populairste jongensnamen.

Stef is afgeleid van Stefanus. Stefanus komt 4.500 keer voor, iets vaker als eerste naam dan als volgnaam. Stephanus komt 11.000 keer voor.

Veel geliefder is de verkorte vorm Stefan. In totaal zijn er 24.500 mannen die Stefan heten. Er zijn 10.500 mannen met de naam Stephan. Ruim 600 mannen dragen de naam Steffan. 15.500 mannen heten Steven.

Een bekende vrouwelijke variant is Stephanie. Met name rond 1990 werd deze naam heel veel gebruikt. Er zijn bijna 12.000 vrouwen die zo heten. Daarnaast zijn er 1.500 vrouwen van wie de naam geschreven wordt als Stéphanie. 6.000 vrouwen heten Stefanie.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Stef

Stef Bos

Stef Bos is een Nederlandse zanger, die vooral bekend is vanwege zijn hit Papa. In dit nummer zingt hij zijn vader toe dat hij steeds meer op hem is gaan lijken. Naast zijn werk als zanger acteert Stef ook. Zo was hij twee jaar lang te zien in de serie Samson en Gert.

Bekijk ook deze namen

Olivier, Johannes, Teun, Casper, Aiden, Moos, Fedde, Luuk, Jurre, Oliver