Lenn

Lenn is afgeleid van Leonhard

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Lenn
  • Geboortekaartjes met de naam Lenn
  • Geboortekaartjes met de naam Lenn
  • Geboortekaartjes met de naam Lenn
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Lenn?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Lenn

33%
81%
6%
35%
 4%
14%

Welke kenmerken vind je bij Lenn passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Lenn

Lenn is een jongensnaam die is afgeleid van Leonhard. Dat is een Germaanse naam. De betekenis van het tweede deel van die naam, ‘hard’, is ‘sterk’. Het eerste deel komt vermoedelijk oorspronkelijk van de stam ‘lewa’ of ‘liwi’, dat ‘genadig’ betekent.

Later werd het eerste deel van Leonhard gelijkgetrokken met het Latijnse woord ‘leo’, dat ‘leeuw’ betekent. Zo werd de betekenis van Leonhard ‘zo sterk als een leeuw’. Lenn is afgeleid van de eerste lettergreep en betekent dus ‘leeuw’.

De naam Leonhard kwam al in de vijfde eeuw voor. In onze gebieden werd hij echter pas in de zestiende eeuw populair. Vrouwelijke vormen kwamen in de tweede helft van de zestiende eeuw op.

Aantallen en varianten Lenn

Lenn komt in totaal ongeveer 2.000 keer voor in Nederland. De naam kwam rond de jaren ’70 in gebruik, maar begint pas sinds 2010 populair te worden. Vanaf dat moment werden korte, stoere jongensnamen steeds meer de trend, wat de stijging van het gebruik van deze naam kan verklaren.

Lenn is afgeleid van Leonhard. Leonhard wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt, de naam komt nog geen 500 keer voor. De vorm Leonard is wel geliefd: bijna 16.000 mannen heten zo. De populairste variant van de naam is Leonardus. Er zijn bijna 74.000 mannen met deze naam.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Lenn

Lenn is afgeleid van Leonhard. De bekende wetenschapper en kunstenaar Leonardo da Vinci leefde van 1452 tot 1519. Hij begon zijn carrière als schilder en was al in zijn eigen tijd beroemd. Hij kreeg diverse opdrachten voor het maken van religieuze kunst. Een van de resultaten hiervan is de beroemde muurschildering van het laatste avondmaal.

Behalve schilder was Leonardo da Vinci ook onderzoeker. Hij bestudeerde de menselijke anatomie en ontwierp allerlei machines, zoals een onderzeeër en een helikopter. Ook de viola organista, een muziekinstrument met toetsen en snaren, is door hem ontworpen. Overigens werd het eerste exemplaar hiervan pas in 1575 gebouwd.

Bekijk ook deze namen

Xavi, Senn, Alexander, Tom, Gijs, Luuk, Aiden, Thomas, Stef, Liam