Julia

Julia is wereldwijd een geliefde naam

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Julia
  • Geboortekaartjes met de naam Julia
  • Geboortekaartjes met de naam Julia
  • Geboortekaartjes met de naam Julia
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Julia?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Julia

77%
35%
38%
29%
15%
25%

Welke kenmerken vind je bij Julia passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Julia

Julia is een populaire meisjesnaam. De precieze betekenis van Julia is niet zeker. De naam is afgeleid van de Latijnse familienaam Julius. Er kan een verband zijn met het Griekse woord ‘ioulos’, dat ‘de eerste, wollige baardharen’ betekent. De naam zou dan ‘de jeugdige’ betekenen.

Een andere verklaring is dat de naam gevormd is uit ‘Jovilius’, dat ‘aan Jupiter gewijd’ betekent.

De naam verspreidde zich al vrij vroeg over Europa, hoewel hij in ons land pas vanaf de zestiende eeuw gebruikt werd.

Aantallen en varianten Julia

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Julia als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Julia per jaar gegeven is

Julia is de populair meisjesnaam die al eeuwen wordt gebruikt. Er zijn dan ook ruim 21.000 vrouwen en meisjes die zo heten, en nog eens rond de 10.000 die Julia als tweede naam hebben. In 2021 stond Julia op de eerste plaats van populairste meisjesnamen en kregen 753 meisjes deze naam. Al jaren strijdt ze met Emma, Sophie en Tess om de eerste plaats.

Eind jaren ’80 nam het gebruik van Julia fors toe, met een piek eind jaren ’90. Ook daarna bleef de naam geliefd en stond vanaf 2008 steevast op de tweede of derde plek van populairste meisjesnamen. De laatste jaren halen andere populaire namen Julia regelmatig in, maar Julia blijft terugkomen.

Julia kom niet alleen in Nederland regelmatig voor. In Polen stond de naam jarenlang op nummer 1. Ook in Zwitserland bereikt Julia regelmatig de eerste plaats. Verder wordt de naam veel gebruikt in Spaanstalige landen en krijgen meisjes in Frankrijk steeds vaker deze babynaam. In Nederland komt de variant Giulia ongeveer 1.000 keer voor.

De verkorte vorm Juul wordt steeds populairder en wordt door zo’n 1.000 vrouwen en 700 mannen gedragen.

De variant Jula sluit aan bij de trend om bekende namen net een beetje anders te spellen. Deze voornaam komt ruim 500 keer voor.

Julia is afgeleid van Julius. Julius komt zo’n 8.000 keer voor en is de laatste tien à vijftien jaar populair geworden.

Er zijn echter veel geliefdere varianten. Voor jongens worden de namen Julian, Julien, Julio en Juliën regelmatig gekozen. Een wat oudere variant is Julianus.

Als meisjesnaam komen Juliana, Julienne, Julie, Juliette, Juliet, Juliët of Juliëtte tussen de 2.500 en 4.500 keer voor. Jules wordt eveneens zo’n 4.500 keer gebruikt, zowel voor jongens als meisjes.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Julia

Julia is de inspiratie geweest voor veel kunstwerken. Van Shakespeare tot Nick en Simon: allemaal raakten ze geïnspireerd door deze mooie meisjesnaam. Ook waar het beroemde naamgenoten betreft, begeven nieuwe Julia’s zich in goed gezelschap.

Romeo en Julia

Romeo en Julia is misschien wel het bekendste liefdesverhaal allertijden. Het gaat over Romeo, die verliefd wordt op Julia. Hun families zijn echter vijanden, waardoor hun liefde verboden is. Uiteindelijk vinden ze in de dood een manier om samen te zijn. Het tragische verhaal kent vele bewerkingen, zoals West Side Story en Najib en Julia.

The Beatles

Als ode aan zijn overleden moeder schreef John Lennon het lied Julia. Het nummer werd solo uitgevoerd door Lennon, maar werd wel uitgebracht op het album
The Beatles.

Nick en Simon

Het Volendamse popduo Nick en Simon bracht in 2013 een liefdesliedje uit met de titel Julia. Het nummer was de eerste nummer 1-hit in de Top 40 voor de zangers.

Henk Westbroek

Henk Westbroek bracht in 1998 het nummer Zelfs Je Naam Is Mooi uit. Dit nummer wordt onterecht vaak ‘Julia’ genoemd. Dat is grappig, want de naam Julia klinkt alleen helemaal op het einde van het lied. Op een speciale Valentijnsdag-editie werd de naam zelfs helemaal weggelaten.

Julia Roberts

Julia Roberts is een geliefde Amerikaanse actrice. Ze speelde in talloze films, waaronder Pretty Woman, Erin Brockovich en Notting Hill. De actrice is bekend vanwege haar prachtige lach. Actrice Emma Roberts is een nichtje van Julia.

Julia Stiles

Julia Stiles is bekend uit films als The Prince and Me en The Bourne Ultimatum. De actrice speelde bovendien naast Heath Ledger in de romantische film 10 Things I Hate About You.

Julia Child

Julia Child is een van de eerste televisiekoks. Ze bracht de Franse keuken naar Amerika met haar boek Mastering the Art of French Cooking. In 2009 kwam er een film uit over haar leven, Julie & Julia. Hierin speelde Meryl Streep de rol van Julia Child.

Namen die lijken op Julia

Jule, Julianus, Julienne, Julio, Jules, Julian, Juliana, Julie, Julien, Juliet, Juliette, Juul

Bekijk ook deze namen

Benthe, Lisa, Luna, Linde, Nina, Norah, Rosie, Elin, Amira, Milou