Saar

Saar is een typisch Nederlandse naam

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Saar?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Saar

68%
64%
17%
32%
8%
8%

Welke kenmerken vind je bij Saar passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Saar

Saar is een meisjesnaam die ‘vorstin’ betekent. Het is de vrouwelijke vorm van ‘sjar’, dat ‘vorst’ betekent. De naam kwam in de Zuidelijke Nederlanden al in de twaalfde eeuw voor. Pas in de zeventiende eeuw was hij ook verder naar het noorden gebruikelijk.

Saar is een afkorting van Sara. Die naam is bekend uit de Bijbel, zij was de vrouw van Abraham. Oorspronkelijk heette ze Sarai, dat ‘vorstelijk’ betekent, maar bij de aankondiging dat zij een zoon zou krijgen, veranderde God haar naam in Sara.

Aantallen en varianten Saar

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Saar als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Saar per jaar gegeven is

Saar komt in Nederland ongeveer 6.500 keer voor. De naam is vanaf 2001 in razend tempo populair geworden. Waar in 2008 87 meisjes de naam kregen, werd Saar in 2021 maar liefst 512 keer als babynaam gekozen. Inmiddels staat de naam in de top 20 van populairste meisjesnamen.

Ongeveer 1.000 vrouwen heten Saartje, de verkleinvorm van Saar.

Saar is afgeleid van Sara. Ruim 15.000 vrouwen en meisjes dragen de naam Sara. De naam is na 1990 sterk in populariteit gestegen. De variant met de h, Sarah, komt ook vaak voor. Zo’n 12.000 vrouwen en meisjes heten zo.

Wetenswaardigheden Saar

Geografisch

Saarland is een deelstaat van Duitsland. Het gebied grenst aan Frankrijk en Luxemburg. De hoofdstad van Saarland is Saarbrücken. De naam van de staat is afkomstig van de rivier de Saar, een aftakking van de Moezel.

Saar Koningsberger

Saar Koningsberger is presentatrice en actrice. Ze was te zien in kinderfilms als De Schippers van de Kameleon en Het Kasteel van Sinterklaas & De Bonte Wensballon. Daarnaast heeft ze het YouTube-kanaal SuperSaar. Hier plaatst ze video’s met betrekking tot haar moederschap.

Namen die lijken op Saar

Suri, Sadie, Sare, Sally, Saartje, Sarah, Sarai, Sarina

Bekijk ook deze namen

Ivy, Romy, Lola, Eline, Norah, Elin, Fiene, Maria, Yara, Amira