Maud

Als je Maud heet, is 14 maart je naamdag

Geboortekaartjes
  • babynamen_card_with_name Maud
  • babynamen_card_with_name Maud
  • babynamen_card_with_name Maud
  • babynamen_card_with_name Maud
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Maud?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Maud

56%
72%
16%
32%
10%
12%

Welke kenmerken vind je bij Maud passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Maud

Maud is ontstaan uit een Oudfranse vorm van de oorspronkelijk Germaanse meisjesnaam Mathilde.

Het eerste deel van deze naam komt waarschijnlijk van het Oudsaksische ‘maht’, dat ‘macht’ betekent. Een andere mogelijke verklaring is dat de bron ‘magath’ is. Dit betekent ‘maagd’. De betekenis van het tweede deel, ‘hild’, is ‘strijd’. De gehele naam betekent dan zoiets als ‘strijdmaagd’.

Aantallen en varianten Maud

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Maud als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Maud per jaar gegeven is

Maud is vooral de afgelopen jaren veel gebruikt en komt bijna 14.000 keer voor. De naam steeg eind jaren negentig fors in populariteit en was het populairst in 2005. Toen kregen ruim 600 meisjes deze naam, waarmee de naam de top 10 van populairste meisjesnamen bereikte. Het gebruik van de babynaam is iets afgenomen, maar Maud staat nog altijd redelijk hoog in de ranglijst.

Af en toe wordt de verkleinvorm Maudy gebruikt. Deze meisjesnaam komt echter maar 500 keer voor.

Maud is afgeleid van de naam Mathilde. 10.500 vrouwen heten zo. Ook 700 mannen dragen deze naam. De naam Mathilda wordt vaker gebruikt. Deze naam komt 15.000 keer voor als meisjesnaam en 900 keer als jongensnaam.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Maud

Naamdag

Omdat Maud is afgeleid van Mathilde, mogen meisjes die zo heten op 14 maart hun naamdag vieren. Dit was de sterf van de heilige Mathilde van Saksen, die een opstand tegen Karel de Grote leidde.

Maud Mulder

Maud Mulder is een Nederlandse zangeres. Ze werd bekend door het tv-programma Idols en was te zien in verschillende musicals voor kinderen, zoals Roodkapje, Doornroosje en Sneeuwwitje.

SpangaS

Maud is tevens een van de hoofdpersonen in de populaire televisieserie SpangaS. Deze serie over een groep middelbare schoolleerlingen wordt vooral graag bekeken door tieners. Maud wordt gespeeld door de Nederlandse actrice Iris van Loen.

Plaats in Amerika

Naast meisjesnaam, is Maud een plaats in Amerika in de staat Texas. Het plaatje is echter klein en heeft nét iets meer dan 1.000 inwoners.

Bekijk ook deze namen

Cato, Lauren, Maeve, Veerle, Sophie, Ella, Liz, Elin, Tessa, Lotte