Mathilde

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Mathilde?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Mathilde

56%
22%
62%
13%
8%
20%

Welke kenmerken vind je bij Mathilde passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Mathilde

Mathilde is een Germaanse meisjesnaam. Het eerste deel komt waarschijnlijk van het Oudsaksische ‘maht’, dat ‘macht’ betekent. Een andere mogelijke verklaring is dat de bron ‘magath’ is. Dit betekent ‘maagd’. De betekenis van het tweede deel, ‘hild’, is ‘strijd’.

Aantallen en varianten Mathilde

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Mathilde als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Mathilde per jaar gegeven is

10.500 vrouwen heten Mathilde. Ook 700 mannen dragen deze naam. Vaker nog wordt Mathilda gebruikt, deze komt 15.000 keer voor als meisjesnaam en 900 keer als jongensnaam.

Maud is ontstaan uit een Oudfranse vorm van Mathilde. Deze naam is vooral de afgelopen jaren veel gebruikt, ongeveer 10.000 keer. Af en toe wordt de verkleinvorm Maudy gebruikt. Dit komt echter niet vaak voor, maar zo’n 500 keer.

Ook Mechelina is een variant van Mathilde. Deze naam komt bijna 4.500 keer voor. 2.500 vrouwen heten Mechtilda. De naam Mechtildis wordt 1.200 keer gebruikt.

Machteld komt bijna 2.500 keer voor, Mechteld 600 keer. Mechtilde is nog iets minder gebruikelijk, deze naam wordt door zo’n 550 vrouwen gedragen.

Wetenswaardigheden Mathilde

Koningin Mathilde (1973) is de echtgenote van koning Filip van België. Ze draagt de titels koningin van België, hertogin van Brabant, gravin d’Udekem d’Acoz. Op 4 december 1999 trouwde ze met prins Filip. Ze is de eerste koningin van België ooit die in België geboren is. Mathilde en Filip hebben vier kinderen. Koningin Mathilde zet zich in voor de positie van vrouwen in moeilijke omstandigheden.

Bekijk ook deze namen

Eline, Noë, Liv, Elena, Ella, Julia, Lena, Evi, Roos, Fenna