Eva

Eva was de eerste vrouw op aarde

Wat vind jij van Eva?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Eva

85%
37%
42%
23%
6%
35%

Welke kenmerken vind je bij Eva passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Eva

Eva is een Hebreeuwse naam met de betekenis ‘de leven gevende’ of ‘de moeder van alle levenden’. Volgens de Bijbel was zij de stammoeder van de mens, zij en Adam waren de eerste mensen op aarde.

Na de zondeval konden Adam en Eva niet meer eten van de boom des levens. Ze leefden dus niet meer voor eeuwig. Daarom baarde Eva kinderen, om zo de mensheid in stand te houden. Hiermee is zij de allereerste moeder.

De naam kwam al in de twaalfde eeuw in West-Europa voor, was tussen 1300 en 1600 in de omgeving van Den Bosch bekend, maar werd pas in de zeventiende eeuw voor het eerst in de regio Holland vermeld.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen. Bestel nu tijdelijk met korting!

Aantallen en varianten Eva

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Eva als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Eva per jaar gegeven is Ⓒ Meertens Instituut

Eva wordt al lang als meisjesnaam gebruikt. Sinds de jaren 80 is de naam aanmerkelijk populairder geworden, en deze populariteit is alleen maar gestegen. Eva staat dan ook al 20 jaar in de top-10 van populaire meisjesnamen. Ze heeft hierin vooral concurrentie van de populaire meisjesnamen Sara en Zoë. Deze drie namen wisselen elkaar ieder jaar af in populariteit en strijden om een (hoger) plekje in de top-10.

Inmiddels zijn er 25.000 vrouwen en meisjes die deze naam dragen. Hij wordt meestal als eerste naam gegeven. Hoewel Eva in 2017 nog op de achtste plek in de lijst met populairste meisjesnamen stond, is het gebruik langzaam maar zeker aan het afnemen.

Wereldwijd is Eva een vaak gebruikte naam. Zo populair als in Nederland is deze meisjesnaam echter nergens. Alleen in Slovenië staat Eva hoger in de lijst, de naam staat hier op nummer 2.

Een populaire variant is Eveline. Deze naam komt ongeveer 13.000 keer voor. Deze naam werd vooral tussen 1960 en 1990 veel gebruikt. Evelien was met name tussen 1980 en 1990 geliefd. Er zijn ongeveer 9.500 vrouwen die zo heten.

Andere varianten zijn Evelyn, Evelyne en Evelina. De laatste jaren komen Evi en Evy veel voor. Wat minder bekend zijn de varianten Evita, Ewa en Evie.

Wetenswaardigheden Eva

De naam Eva is vooral bekend uit de Bijbel. Zowel nationaal als internationaal is deze meisjesnaam dan ook erg populair. Als je deze babynaam kiest, zal je kindje veel (beroemde) naamgenoten hebben.

Eva Jinek

Eva Jinek is een bekende Nederlandse journaliste en presentatrice van Amerikaanse afkomst. Ze was te zien als nieuwslezeres bij het NOS Journaal. Daarnaast heeft ze haar eigen late night talkshow, Jinek. Dit actualiteitenprogramma richt zich op interviews over het nieuws van die week.

Nederlandse actrices

In Nederland zijn veel actrices die de naam Eva hebben. De bekendste twee zijn Eva Crutzen en Eva van de Wijdeven. Eva Crutzen is vooral bekend uit het satirische programma Klikbeet. Eva van de Wijdeven werd bekend door haar rol in de serie Dunya & Desie. Daarnaast was ze te zien in films als Borgman en Voor Elkaar Gemaakt.

Eva Simons

Eva Simons is een Nederlandse zangeres, die ook internationaal bekend is. Ze werkte onder meer met Afrojack en Will.i.am. Simons had hits als This Is Love en Silly Boy. Ze stond in 2013 in het voorprogramma van Beyoncé’s wereldtournee.

Wereldberoemde actrices

Ook internationaal zijn er veel actrices die de naam Eva dragen. Twee bekende zijn Eva Longoria en Eva Mendes. Eva Longoria is vooral bekend door haar rol als Gabrielle in de hitserie Desperate Housewives. Eva Mendes speelde onder andere in de films Hitch, The Women en Ghost Rider. Eva Mendes heeft twee dochters met acteur Ryan Gosling.

Eva Perón

Deze Eva was de vrouw van de Argentijnse president Juan Perón. Ze had veel invloed op het regeringsbeleid en was erg geliefd onder het volk. Ze werd liefkozend Evita genoemd. Dat is een Spaanse verkleinvorm van Eva. De populaire musical Evita gaat over haar leven.

Namen die lijken op Eva

Evelien, Evelina, Eveline, Evelyn, Evelyne, Evi, Evie, Evita, Evy, Ewa

Bekijk ook deze namen

Naut, Muhammad, Floor, Lana, Joshua, Faas, Julia, Amber, Isa, Lily