Vrouw heeft last van steken in vagina tijdens zwangerschap

Steken in je vagina kunnen voor veel ongemak zorgen tijdens je zwangerschap. Gelukkig is het meestal een onschuldige kwaal. Wat is de oorzaak van steken in je vagina als je zwanger bent? En wat kan je doen om de klachten minder te maken?

Wat zijn steken in je vagina?

Steken in je vagina zijn scherpe of stekende pijnscheuten die meestal maar een paar seconden duren. Soms voelen ze als een flinke kramp, maar je kan ze ook als een scherpe pijn of een elektrische schok ervaren.

De steken komen meestal voor in het derde trimester, als je uitgerekende datum dichterbij komt. Sommige vrouwen hebben er al eerder in de zwangerschap last van. Andere vrouwen hebben helemaal geen last van deze zwangerschapskwaal.

De oorzaak van steken in je vagina als je zwanger bent

De oorzaak van steken in je vagina tijdens de zwangerschap is niet altijd precies aan te wijzen. Mogelijk worden ze veroorzaakt door een van de volgende punten:

  • Bewegen van je baby. Hoe groter je baby is, hoe meer druk hij geeft in je lichaam. Zwaait hij flink met zijn armen en benen? Dan kan hij met zijn bewegingen tegen je organen, spieren en banden schoppen. Dit zorgt soms voor een stekende pijn in je onderbuik en vagina.
  • Indalen van je kindje. Aan het einde van je zwangerschap zakt je baby steeds dieper in je bekken. Dit kan samengaan met indalingsweeën. Deze kan je voelen als steken in je vagina. Ook drukt het hoofd van je baby door het indalen steeds meer op je baarmoederhals. Dit kan een stekende pijn veroorzaken.
  • Groei van je baarmoeder. Je baarmoeder zit met banden aan je bekken vast. Door de groei van je baarmoeder worden deze banden uitgerekt. Dit kan in het begin van je zwangerschap voor steken in je schede zorgen.

Wanneer naar de dokter?

Steken in je vagina zijn vervelend, maar kunnen meestal geen kwaad. Ze zijn een teken dat je baby en je baarmoeder groeien en dat je lichaam verandert door je zwangerschap. Ze zorgen niet voor ontsluiting. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je bevalling begint.

Heel soms zijn steken in je vagina wel een teken dat er meer aan de hand is. Heb je last van een van de klachten hieronder? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige. Die kan onderzoeken wat de oorzaak van de steken is.

  • De steken duren langer dan een paar seconden.
  • Je verliest bloed.
  • Je verliest afwijkende vaginale afscheiding.
  • Plassen doet pijn.
  • Je hebt koorts en/of koude rillingen.
  • Je maakt je ongerust.

Als je een of meer klachten hiervan herkent, kunnen de steken wijzen op een (blaas)ontsteking of een vaginale schimmelinfectie. Je huisarts kan je hiervoor behandelen.

Wanneer gaat het over?

Je kan last hebben van steken in je vagina zolang je zwangerschap duurt. Na de bevalling zijn de steken soms gelijk over. Andere vrouwen hebben er de eerste weken nog last van.

Je bekkenbodem, banden en vagina hebben na de bevalling tijd nodig om te herstellen. Hierdoor kan je de stekende pijn nog een tijdje voelen. Heb je er na zes weken nog steeds last van? Neem dan contact op met je huisarts, zodat deze je kan onderzoeken.

Tips als je last hebt van steken in je vagina

Bezorgen de steken in je vagina je veel ongemak tijdens je zwangerschap? Dan helpen de volgende tips soms om de klachten minder te maken.

  • Kom in beweging. Als jij beweegt, verandert je baby soms van houding. Hierdoor kunnen de steken verdwijnen. Daarom kan het helpen om een stukje te lopen, te gaan zwemmen of yoga-oefeningen te doen.
  • Draag een buikband. Een buikband ondersteunt je groeiende buik tijdens je zwangerschap. Dit maakt de druk op je banden minder groot, wat steken in je vagina kan voorkomen.
  • Probeer te ontspannen. Wanneer je gespannen bent, kan je meer last krijgen van pijnklachten. Daarom is het goed om zoveel mogelijk te ontspannen, bijvoorbeeld door een warme douche of een warm bad te nemen.
  • Laat je masseren. Ook een massage kan helpen om te ontspannen. Tijdens een massage maakt je lichaam meer oxytocine aan. Dit hormoon verlicht pijn en zorgt voor een geluksgevoel.