Zwangere vrouw heeft last van indalingsweeën en houdt haar buik vast

Aan het einde van je zwangerschap kan je steken in je onderbuik of vagina voelen. Dit kan betekenen dat je baby indaalt in het bekken. Deze gebeurtenis kan samengaan met indalingsweeën. Hoe voelen indalingsweeën en wat kan je doen om de pijn minder te maken?

Wat zijn indalingsweeën?

Indalingsweeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspier. Je kan ze voelen wanneer je baby indaalt. Indalingsweeën duren maar kort en zijn minder pijnlijk dan echte weeën. Vaak voelen ze ook anders aan. Anders dan echte weeën zorgen indalingsweeën niet voor ontsluiting.

Het indalen van je baby

Indalen betekent dat je baby meer naar beneden zakt en in je bekken vast komt te liggen. Hij gaat dan met zijn hoofd tussen je bekkenbotten liggen. Met het hoofd naar beneden ligt hij perfect klaar voor de bevalling. Dit is namelijk de beste ligging voor een normale bevalling. Soms daalt niet het hoofd in, maar de stuit van je baby. Dan kan je te maken krijgen met een stuitbevalling.

Indalen baby bij een zwangere vrouw
Het indalen van je baby

Hoe voelen indalingsweeën?

Indalingsweeën kan je voelen als een scherpe, zeurende, stekende of trekkende pijn in je onderbuik of liezen. Veel vrouwen voelen ze ook als steken in de vagina of als een menstruatieachtige pijn. Indalingspijn gaat vaak samen met harde buiken.

Niet iedereen voelt indalingsweeën. Het is dus ook mogelijk dat je helemaal niets merkt van het indalen van je baby.

Indalingsweeën herkennen

Indalingsweeën verschillen sterk van echte ontsluitingsweeën. Je herkent ze aan korte pijnscheuten die onregelmatig komen. Echte weeën worden heviger en komen regelmatig, ongeveer om de vijf minuten. Indalingspijn wordt niet heviger, maar stopt na een tijdje weer. Deze weeën zijn ook minder pijnlijk. Vaak zijn het meer een soort steken, terwijl echte weeën meer als krampen aanvoelen.

Wanneer indalingsweeën?

Wanneer je precies indalingsweeën krijgt, is moeilijk te voorspellen. De meeste vrouwen krijgen indalingsweeën ergens tussen de 34 en 38 weken zwangerschap. Eerder is ook mogelijk. Vanaf 30 weken kan je baby namelijk al gaan indalen. Het komt ook regelmatig voor dat je baby pas indaalt tijdens de bevalling. Dit is vaak zo als het niet je eerste zwangerschap is.

Het moment van indalen zegt niks over wanneer je gaat bevallen. Je baby kan al bij 30 weken indalen en daarna nog tot 41 weken blijven zitten. Andersom kan ook. Als je baby pas bij 39 weken indaalt, kan hij binnen een paar dagen geboren worden. Vroeg indalen wil dus niet zeggen dat je baby te vroeg geboren wordt.

Hoelang duurt indalingspijn?

Indalen gaat langzaam. Het hele indalen kan wel een paar dagen tot weken duren. Toch voel je indalingsweeën maar kort. Meestal voel je ze maximaal 30 seconden. Je kan er wel een aantal uur tot dagen last van hebben. Ze zijn dan niet de hele tijd aanwezig, maar zijn bijvoorbeeld ook weer een (halve) dag weg.

Wat kan je doen tegen de pijn?

Hoewel indalingspijn kort duurt, kan het wel vervelend zijn. Je kan een aantal dingen doen om de pijn minder te maken.

  • Gebruik een kruik. Een warme kruik op je onderbuik leggen, ontspant je spieren. Hierdoor kan de pijn wegtrekken.
  • Neem een warm bad. Net als een kruik, zorgt een warme douche of warm bad ervoor dat je ontspant en de pijn minder wordt.
  • Zorg voor ontspanning. Neem even een moment van rust. Doe een dutje of ga iets doen waar je ontspannen van wordt. Dit zorgt er vaak voor dat de indalingspijn ophoudt.
  • Kom in beweging. Soms kan het juist helpen om even te bewegen. Loop een stukje of verander van houding als je zittend bezig bent.

Verloskundige bellen

Bij indalingsweeën hoef je niet de verloskundige te bellen. Het hoort bij een normale zwangerschap en het kan nog weken duren voordat je bevalling begint. Bij je volgende controle kan je wel aangeven wat je gevoeld hebt. Je verloskundige kan dan voelen of je baby inderdaad ingedaald is.

Neem wel meteen contact op met je verloskundige in de volgende situaties:

  • De pijn gaat samen met bloedverlies.
  • Je verliest ook vruchtwater.
  • De weeën worden steeds erger, duren langer dan 30 seconden en komen regelmatig.

Dit kan betekenen dat je bevalling is begonnen of dat er iets anders aan de hand is.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app