Scarlet en Joyce met zoon Hunter Ik vrouw van jou

Het geboorteverlof voor partners is sinds 1 juli 2020 uitgebreid. Je hebt nu als partner recht op langer verlof. Zo kan je meer tijd besteden met je gezin en rustig wennen aan de nieuwe situatie. Wat vinden partners hier zelf van? Scarlet is moeder van zoontje Hunter, samen met haar partner Joyce. Hoe denkt zij over het ouderschap en de nieuwe regeling?

Even voorstellen

Naam: Scarlet
Leeftijd: 38 jaar
Beroep: Online Projectadviseur bij de GGZ en mede-eigenaar van Ikvrouwvanjou.nl
Mama van: Zoon Hunter van 10 maanden
Burgerlijke staat: Verloofd met Joyce (36)
Dienstverband: 1 fte

Een band opbouwen

Na de geboorte van mijn zoontje Hunter heb ik drie weken vakantie opgenomen. Als partner had ik maar recht op een paar dagen verlof. Dat vond ik te kort om een band op te kunnen bouwen. Die eerste weken zijn zo intensief, je bent dan alleen nog maar bezig met uitzoeken hoe alles werkt.

Omdat ik de baby niet zelf gedragen had, voelde het alsof ik iets in te halen had op Joyce. Zij had al direct een band met Hunter, hij was immers al negen maanden bij haar. Voor mij moest dat echt nog even groeien. Het was fijn dat ik veel vakantiedagen had opgespaard, zodat ik daar de tijd voor kon nemen. Toch voelde het best snel om na drie weken alweer te gaan werken.

Met de baby achter de computer

In het begin combineerde ik het ouderschap met een fulltime baan. Joyce was toen nog met verlof, dus zij was thuis met de baby. Door regelmatig thuis te werken, kon ik wat extra tijd met mijn gezin doorbrengen. Gelukkig is mijn baan hier geschikt voor, en kon ik twee dagen per week thuiswerken.

Toch merkte ik dat het lastig is om een band met je kindje op te bouwen als je ondertussen aan het werk bent. Het voelde niet prettig om Hunter een fles te geven terwijl ik achter de computer zat. Je bent er dan met je hoofd toch niet helemaal bij.

Ouderschapsverlof

In overleg met mijn werkgever heb ik nu een half jaar ouderschapsverlof opgenomen. Dit vul ik aan met opgespaarde vakantiedagen, zodat ik zes maanden helemaal vrij ben. Hier werd redelijk verrast op gereageerd. Normaal ben ik iemand bij wie werk altijd voorgaat. Maar nu ik moeder ben, is dat veranderd.

Scarlet en Joyce met Hunter selfie

Mijn werkgever was bang dat hij geen goede vervanging voor mij zou kunnen vinden, maar dit heb ik gelukkig zelf weten te regelen. Hierdoor ben ik nu een tijdje vrij en kan ik veel tijd met Hunter doorbrengen. Dit zorgt ervoor dat ik nu het vaakst alleen ben met Hunter. Zorgtaken als in bad doen liggen nog wel iets meer bij Joyce, maar we zijn tevreden met de taakverdeling.

Het enige nadeel is het verlies van inkomen. Ouderschapsverlof is namelijk onbetaald. Doordat ik mijn vakantiedagen heb ingezet, krijg ik nog wel wat salaris. Ik heb het geluk dat ik deze keuze kon maken, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Het uitgebreide partnerverlof kan helpen om meer tijd met je kind door te brengen, zonder al te veel inkomen in te leveren.

Samen in de kraamtijd

Met de nieuwe regeling voor partners krijgen jonge ouders de kans om samen de kraamtijd te beleven. Deze periode is zo intensief en bijzonder, dat het zonde is als je hier als partner niet volop aanwezig kan zijn. Op die manier kan je elkaar ondersteunen en een band opbouwen met je eigen kind.

Mochten wij ooit een tweede kindje krijgen, dan hoop ik degene te zijn die de baby draagt. Ik denk dat Joyce dan zeker gebruik zou willen maken van het geboorteverlof. Voor ons is de steun die we aan elkaar hebben extra belangrijk. Onze familie woont ver weg, dus zij kunnen niet zo makkelijk komen helpen. Wat extra tijd om samen door te brengen zou dus zeker welkom zijn.

Meer ervaringsverhalen?

Lees ook de verhalen van