Pijn bij de bevalling

Voordat de bevalling begint is het nooit te voorspellen hoe jij de pijn tijdens de geboorte van je kind gaat ervaren. Pijn tijdens de bevalling is natuurlijk en hoort er helaas bij. Dat de uitdrijving van je kind pijn doet is te begrijpen, je geboortekanaal wordt immers opgerekt. Maar waarom doen de weeën en naweeën pijn?

Pijn tijdens de bevalling

Om te begrijpen waarom die vervelende pijn tijdens de bevalling nodig is, is het belangrijk om eerst een idee te hebben van wat er in je lichaam gebeurt.

De bevalling is een proces dat wordt veroorzaakt door een verstoring in de balans tussen jouw hormonen en de baby in je buik, die de zwangerschap ongeveer 9 maanden lang in stand heeft gehouden. Het proces is nog niet genoeg bestudeerd om precies te kunnen zeggen waarom de bevalling op enig moment plaatsvindt. Waarom de ene vrouw met 36 weken bevalt en de ander met 42 is onduidelijk. Waar de pijn vandaan komt weten we wel.

De baby verandert van positie in de baarmoeder, waardoor er druk komt te staan op de baarmoedermond. Gecombineerd met een verandering in de hormoonspiegels, veroorzaakt dit een proces dat de baarmoedermond voorbereidt op de geboorte.

Allereerst moet verweking en verstrijking van de baarmoedermond plaatsvinden. Er zit daar een opstaand randje dat moet verdwijnen voordat ontsluiting kan plaatsvinden. Verweking maakt dit zachter, en verstrijking betekent dat dit opstaande randje verdwijnt, zodat de baarmoedermond goed kan oprekken. Het hormoon prostaglandine is hier verantwoordelijk voor.

Pijn bevalling
Verstrijking van de baarmoedermondVerloskunde Leda

De baarmoedermond wordt dus slap en zacht om op te kunnen rekken: er wordt voorbereid op ontsluiting. Je hormonen en de baby werken samen om je baarmoeder samen te laten trekken, zodat je baarmoedermond steeds een beetje opgerekt kan worden. Deze samentrekkingen zijn voelbaar als weeën.

Na de ontsluitingsweeën volgen persweeën. Vanaf ongeveer 8 centimeter ontsluiting zal je het gevoel krijgen mee te moeten persen. Je lichaam is hier optimaal aan het werk om je baby uit te kunnen drijven.

De functie van baringspijn

Bevallingspijn heeft een hele specifieke functie. In de huidige tijd en maatschappij zijn er genoeg maatregelen om de geboorte zo veilig mogelijk te laten verlopen, maar in vroeger tijden was deze uitgebreide zorg er niet. Daarom heeft de pijn een signaalfunctie.

De pijnprikkels die je voor de geboorte ervaart zijn een signaal dat de bevalling begint. Het laat je weten dat je een veilige en rustige plek moet opzoeken om je kind ter wereld te kunnen brengen.

De pijn zorgt er voor dat je endorfines aanmaakt. Endorfine is het hormoon dat in het menselijk lichaam werkt als natuurlijke pijnstiller. Het geeft je een licht euforisch gevoel en maakt dat de pijn iets gedempt wordt.

Endorfines maken het moederinstinct in je wakker, waardoor je meteen een hechte band hebt met je kind zodra je het in je armen hebt.

Daarnaast maken endorfines je baarmoeder ontvankelijker voor oxytocine: dat hormoon dat verantwoordelijk is voor de ontsluiting. Pijn zorgt er dus ook voor dat de geboorte sneller verloopt! Hier vind je tips tegen de pijn van weeën.

Pijn na bevalling

Na de bevalling krijg je te maken met nageboorteweeën. De placenta moet nog uitgedreven worden (de nageboorte). De baarmoeder blijft samentrekken om hiervoor te zorgen, maar na de pijn van de geboorte van je kind kan deze pijn wat meer wegvallen.

Van de naweeën kan je nog wat last hebben. De samentrekkingen zorgen er nu voor dat je baarmoeder weer haar normale vorm aanneemt.

De eerste weken na de bevalling ben je dan ook aan het herstellen. Je zal een flinke tijd bloeden: ‘vloeien‘. Dit kan gepaard gaan met een zeurende pijn, maar bedenk je dan dat genezing ook pijn doet.

Pijnloos bevallen

Veel vrouwen zijn bang voor de pijn van een bevalling en zoeken naar manieren om zo pijnloos mogelijk hun kind ter wereld te kunnen brengen. Gezien de functie van pijn, is het niet altijd ideaal om de pijnprikkels weg te nemen door middel van medicijnen.

Vaak zul je pijnbestrijding krijgen als je aangeeft dat de pijn ondraaglijk is. Ook zijn er situaties waarbij pijnstilling noodzakelijk is voor een gezonde bevalling. Er zijn echter genoeg vrouwen die het zonder doen.

Probeer je van tevoren niet teveel zorgen te maken om de pijn die je mogelijk tijdens de bevalling zal ervaren. Bedenk dat andere vrouwen het generaties lang zonder pijnstilling hebben kunnen doorstaan. Je kan het!