8 maanden zwanger

De laatste voorbereidingen en het grote wachten

Week 35 baby is zo groot als honingmeloen
Honingmeloen
Je baby bij 35 weken
35 weken zwanger buik
 • Deze maand

 • Bijna af!

  Je baby is bijna klaar voor de buitenwereld. Nog even hard groeien en verder ontwikkelen en dan is het zover.

 • Krap huisje

  Je kleine krijgt steeds minder ruimte in je buik. Daardoor wordt de foetushouding nu een favoriete houding.

 • Weinig lucht

  Jouw longen krijgen ook minder ruimte door je groeiende buik. Grote kans dat je af en toe naar lucht hapt nu.

Je baby is zo groot als een...

Honingmeloen

Week 35 baby is zo groot als honingmeloen
Gewicht

2276 gram

Lengte

46,4 cm

Je baby in maand 8 van je zwangerschap

De ruimte in je baarmoeder wordt na 8 maanden zwangerschap steeds kleiner voor je baby. Waar er eerst zeeën van ruimte waren, beginnen de ‘muren’ nu op je kindje af te komen. Je kleine rolt zich daardoor meer op en de foetushouding wordt favoriet. Ook gaat je baby steeds vaker met het hoofd naar beneden liggen. Wel zo fijn, want dit is gelijk de beste ligging voor je bevalling. Ligt je foetus nog met het hoofd naar boven in de stuitligging? Dit is niet erg. Er is nog genoeg tijd én ruimte om te draaien.

Maar die ruimte wordt wel snel minder. Je baby blijft namelijk hard doorgroeien. Vooral in gewicht komt je kindje nu snel aan. In de laatste twee maanden wordt je baby nog ongeveer twee keer zo zwaar. Een groot deel van het extra gewicht is vet. Door de vetlaag wordt de eerst nog doorschijnende huid langzaam ondoorzichtig. Minder ruimte betekent trouwens niet automatisch minder beweging. Als het goed is, voel je je baby nog altijd elke dag bewegen. Voel je langer dan een dag niets, ook niet als je er rustig voor gaat zitten? Neem dan contact op met je verloskundige. Deze kan onderzoeken of alles in orde is.

Ook van binnen staan de ontwikkelingen niet stil. Steeds meer organen zijn klaar voor de buitenwereld. Zo werken de nieren en lever nu goed. In de longen is het stofje surfactant hard aan het werk om de longblaasjes stevigheid te geven. En de bijnieren zijn druk bezig met het hormon cortisol maken. Die bijnieren zijn trouwens harde werkers. Ze maken wel tien keer zoveel cortisol aan als bij volwassenen.

3d baby bij 35 weken
24Baby.nl

Ontdek de goedkoopste luiers

De eerste weken is je baby vooral nog bezig met slapen, eten, plassen en poepen. Je kan dan ook niet genoeg luiers inslaan. Check met onze luiervergelijker waar de luiers op dit moment het goedkoopst zijn.

Vergelijk luierprijzen

Jij in maand 8 van je zwangerschap

Haal even rustig adem. Niet alleen omdat je al in je een-na-laatste maand zit. Maar ook omdat je de laatste tijd waarschijnlijk meer kortademig bent. Niet zo gek als je bedenkt dat je baarmoeder nu zó groot is, dat ze flink tegen je longen aandrukt. Ook andere dingen worden moeilijker. Lopen lijkt nu meer op waggelen. Met het extra gewicht en je veranderde zwaartepunt verlies je eerder je evenwicht. En het lijkt soms alsof je maar geen lekkere houding kan vinden om in te zitten of liggen. Wees gerust, je bent niet de enige en het duurt niet (heel) lang meer!

Houd jij veel vocht vast? Dat is niet gek in de laatste maanden van je zwangerschap. Meestal is het onschuldig. Met deze tips kan je het vocht minder maken. Toch kan vocht vasthouden ook een teken zijn van zwangerschapsvergiftiging. Heb je andere klachten die daarbij kunnen passen, zoals hoofdpijn, misselijkheid, wazig zien of sterretjes zien? Bel dan de verloskundige. Deze houdt sowieso je bloeddruk goed in de gaten. Een verhoogde bloeddruk is een ander belangrijk teken van zwangerschapsvergiftiging.

Tussen de 6 en 4 weken voor je uitgerekende datum kan je met zwangerschapsverlof. Als je voor 6 weken hebt gekozen, begint je verlof deze maand. Werk je door tot 4 weken voor je uitgerekende datum? Dan heb je na je bevalling recht op twee extra weken bevallingsverlof. Waar je ook voor kiest, luister goed naar je lichaam. Neem rust wanneer jij dit nodig hebt.

Tip

Luister naar Jouw Zwangerschapsweek

Nieuwsgierig wat jou in deze maand nog meer te wachten staat? Luister dan naar Jouw Zwangerschapsweek, de podcast van 24Baby.nl. Iedere week hoor je in een nieuwe aflevering wat er die week speelt.
Luister de eerste podcast van deze maand >>

Je buik bij 8 maanden zwanger

Ben je benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen deze maand groeit? Ontdek het hier:

buik 33 weken zwanger
33 weken zwanger buik
35 weken zwanger buik
35 weken zwanger buik

Jij als partner bij 8 maanden zwanger

Nog maar een aantal weken te gaan voordat je je baby in je armen hebt. Spannend! Voor je partner is het nu belangrijk dat ze regelmatig rust neemt. Is jouw partner een bezige bij? Help haar dan en herinner haar eraan dat ze af en toe even gaat liggen. Jij kan ondertussen de checklist van het derde trimester erbij pakken. Als ze weet dat jij dit ook in de gaten houdt, heeft ze de rust in haar hoofd om even met de benen omhoog te gaan.

Zorg bijvoorbeeld voor een adressenbestand voor de geboortekaartjes, regel de klossen voor onder jullie bed, bespreek samen het onderwerp pijnbestrijding en zorg ervoor dat je weet wanneer je de verloskundige moet bellen. Dit soort taken afvinken geeft jullie allebei rust.

To do

 • Zet je vluchttas klaar.
 • Check of de uitzetlijst is afgevinkt.
 • Zet je bed op klossen zodat de kraamverzorgende prettig kan werken.
 • Spreek jezelf moed in met positieve affirmaties. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf ‘Ik ben hiervoor gemaakt’ of ‘Ik vertrouw op mijn lichaam’.

Zwanger zijn is...

Opstaan uit bed als een echte ochtend work-out zien


Poll

Heb jij je geboorteplan al op papier gezet?


Volgende maand

9 maanden zwanger

De laatste details en de eerste voortekenen

9 maanden zwanger
9