de bevalling van een vrouw begint met weeën maar wanneer bellen met de verloskundige

Vanaf 37 weken is je zwangerschap voldragen. Dat betekent dat je baby volledig ontwikkeld is en in principe veilig geboren kan worden. Als je bevalling dan begint, je vliezen zijn gebroken en/of de weeën zijn op gang gekomen, vraag je je misschien af wanneer je de verloskundige precies moet bellen. Bij het eerste krampje? Of later pas?

Wanneer verloskundige bellen?

Bij weeën

De meeste verloskundigenpraktijken zullen nog een indicatie geven hoe snel je weeën elkaar moeten opvolgen voordat het zin heeft om te bellen. Een veelgebruikte richtlijn is dat je bij je eerste bevalling belt als je een paar uur lang elke 4 tot 5 minuten een wee van zo’n 60 tot 90 seconden hebt. Lees hier meer over hoe weeën voelen zodat je ze kan herkennen.

Bij een tweede of latere bevalling bel je eerder: als je een uur lang regelmatige weeën hebt om de vijf minuten. Als het voor je gevoel heel snel gaat, mag je altijd eerder bellen. Sommige bevallingen kunnen namelijk vrij kort zijn, en zeker tweede of latere bevallingen gaan vaak sneller.

Hoewel deze belinstructies nog veel gebruikt worden, is het huidige advies vanuit de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Verloskunde (KNOV) dat je mag bellen wanneer jij denkt dat de bevalling is begonnen. Je hoeft dus niet meer ingewikkeld te doen met minuten tellen. De verloskundige kan naar je toekomen en met je bespreken hoe het verloop van de bevalling zal gaan. Bespreek van tevoren met je verloskundige welke belinstructies jullie samen hanteren. Een verloskundige vindt het ook fijn om vroeg op de hoogte te zijn van jouw aanstaande bevalling. Je kunt beter te vroeg bellen, dan te laat!

Bij het breken van de vliezen

  1. Als overdag je vliezen breken, bel je meteen je verloskundige: let daarbij op de kleur van het vruchtwater. Groen of bruin vruchtwater betekent namelijk dat de verloskundige extra moet opletten of misschien zelfs moet ingrijpen.
  2. Als je vliezen ’s nachts zijn gebroken, het vruchtwater helder is en je weeën nog niet erg op gang zijn gekomen, kan je wachten tot de volgende ochtend met bellen naar de verloskundige.
  3. Als het vruchtwater groen of bruin van kleur is, bel je meteen de verloskundige: ook ’s nachts. Dat doe je ook als je vliezen ’s nachts gebroken zijn en je al regelmatige weeën hebt, als je persdrang hebt, of als je vliezen breken terwijl de verloskundige bij de laatste controle heeft aangegeven dat het hoofdje nog niet is ingedaald.

Bij complicaties

Vanzelfsprekend bel je ook de verloskundige als er complicaties optreden. Waar moet je dan aan denken?

Belangrijke complicaties zijn bijvoorbeeld als je een tijdje minder of geen leven voelt, bij vochtverlies, bloedverlies, (hoge) koorts, of in het algemeen bij het plotseling verschijnen verontrustende symptomen.

Minder of geen leven voelen

Vanaf 28 weken zwanger zou je elke dag de baby moeten voelen bewegen. Soms voel je eenvoudig minder als je bijvoorbeeld erg druk bent. Vaak is de baby juist actiever als jij even uitrust. Als je ook in rust en na wat aanmoediging geen activiteit merkt (of veel minder dan normaal), bel dan de verloskundige.

Vochtverlies

Vochtverlies kan vanaf 37 weken zwangerschap veroorzaakt worden door gebroken vliezen. Veel vrouwen verwachten hierbij een golf, maar je kan ook druppelsgewijs je vruchtwater verliezen.

Let goed op. Vruchtwater is helder en geurloos. Het kan ook bruin, geel of groen zijn van kleur: in dat geval zit er meconium (de eerste ontlasting van de baby) in het vruchtwater en moet je meteen de verloskundige bellen.

Bloedverlies

Plotseling hevig bloedverlies is altijd reden tot zorg, zeker als je nog geen weeën hebt. Ga af op je gevoel en neem contact op met de verloskundige als je je zorgen maakt.

(Hoge) koorts

Hoge koorts kan gevaarlijk zijn voor de baby. Als je tussen de 37,5 en 39 graden koorts hebt zonder duidelijk aantoonbare oorzaak, dan moet dat even onderzocht worden. Je kan je verloskundige bellen tijdens kantooruren. Heb je meer dan 39 graden koorts, dan kan dit schadelijk zijn voor je baby. Neem zo snel mogelijk contact op met je verloskundige.