9 maanden zwanger

Losse schedelplaten en uitgerekende datum

De ontwikkeling van de embryo na 9 maanden zwanger

Na 9 maanden zwangerschap is het zover, je bereikt eindelijk je uitgerekende datum. Helaas betekent dit niet per definitie dat je op die dag bevalt. Sterker nog, minder dan 5% van de zwangere vrouwen bevalt precies op de uitgerekende datum. Je baby neemt ondertussen een lighouding aan voor zijn geboorte.

Je baby is zo groot als een..

50,8 cm 3400 gram
  • zo groot als een pompoen
  • zo zwaar als een angorakonijn
  • de foetushouding is zijn favoriete houding

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 30 september en 29 oktober
  • 252 tot 280 dagen zwanger
  • in je negende maand
  • in het derde trimester

Je baby in maand 9 van je zwangerschap

Je baby is inmiddels zo groot geworden, dat de baarmoeder erg krap is. Hij neemt daarom een lighouding aan die voor hem het prettigst is. De meeste baby’s gaan in de achterhoofdsligging liggen. In de negende maand van je zwangerschap is de kans klein dat je baby nog zelfstandig draait. Ligt jouw baby in een stuitligging (met zijn stuitje naar beneden) dan kan een getrainde verloskundige hem van buitenaf proberen te draaien.

Na 37 weken zwangerschap is je baby voldragen. Dat betekent niet dat hij stopt met groeien. Ook deze maand komt hij nog flink aan. Dat je baby voldragen is, betekent wél dat hij klaar is voor het leven buiten de baarmoeder. Als hij nu geboren wordt, is de kans groot dat hij gezond is!

Aan het eind van deze maand is de gemiddelde baby 50 cm en weegt 3400 gram.

Jij in maand 9 van je zwangerschap

Vrouw is 9 maanden zwanger, en al voorbij haar uitgerekende datum

Je baby bereidt zich voor op het leven buiten de baarmoeder, en jouw lichaam bereidt zich voor op de bevalling en het leven met een baby. Een onderdeel hiervan is de borstvoeding die op gang komt. Het gelige spul dat nu al uit je tepels kan lekken is colostrum, de voorloper van moedermelk. Zoogcompressen kunnen prettig zijn als het lekt.

Aan het eind van de negende maand van je zwangerschap ben je aanbeland bij je uitgerekende datum. Dit betekent doorgaans helaas niet dat je ook op die dag bevalt. Sterker nog, minder dan 5% van de vrouwen bevalt precies op de uitgerekende datum. De kans is dus groter dan 95% dat je op een andere dag bevalt. Het kan zelfs nog twee hele weken duren. Probeer je geduld te bewaren, er is, alle bakerpraatjes ten spijt, niets dat je zelf kan doen om de bevalling op te wekken. Maar of je daar nu op ligt te wachten…

baby draagt leuke babykleding

Babykleertjes

Fluffy kruippakjes, rompertjes met lieve printjes en de zachtste mutsjes: heerlijk om dat allemaal te shoppen voor je baby! Wij hebben de leukste online shops met babykleding voor je op een rij gezet.

Bekijk babykleding

Tip bij 9 maanden zwanger

Vrouw is 9 maanden zwanger en leest een boek om te ontspannen

Wie is er bij de bevalling?
Denk alvast na wie je bij je bevalling aanwezig wilt hebben en of je wilt dat er foto’s worden gemaakt. Je wilt hier tijdens de bevalling namelijk niet over nadenken.

De Apgar-score
Het is goed om te weten wat je te wachten staat tijdens de bevalling, maar ook om te weten wat je kan verwachten van de momenten vlak daarna. Direct na de bevalling wordt bij je baby namelijk al een test afgenomen, de Apgar-score. De score geeft inzicht in de gezondheid van je baby. Na 5 en 10 minuten wordt deze test herhaald.

Relax!
Dat je nu hoogzwanger bent is een understatement. Alle voorbereidingen op de komst van je baby zijn als het goed is getroffen. De eventuele last minute klussen kan je partner mooi doen. Jij hebt je rust verdiend. Geniet nog even van je buik (je gaat hem straks stiekem nog missen!), kijk een film, lees een boek en relax!

Volgende week

Baby 0 weken oud

Eindelijk je baby in je armen

Baby 0 weken oud