Plaats van de slijmprop bij een zwangere vrouw

Er bestaan veel vragen rond de slijmprop en het verliezen ervan. Veel zwangere vrouwen krijgen van anderen te horen dat het verliezen van de slijmprop een eerste indicatie is dat de bevalling op het punt staat te beginnen. Wat is hiervan waar? We vertellen je alles wat je moet weten.

Wat is de slijmprop?

De slijmprop is een slierterig stukje dik en taai slijm dat tijdens de zwangerschap de baarmoedermond afsluit. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat slijm zich verzamelt in de baarmoedermond. Het slijm daar verdikt zich en wordt een samenhangende, taaie massa.

Het kan soms zijn dat er nog een tweede eicel loskomt tijdens je zwangerschap. De slijmprop dient als een bescherming, zodat deze extra eicel niet bevrucht kan worden.

De slijmprop is dus in eerste instantie een beschermingsmechanisme van je lichaam om de kans op een meerling te verkleinen. Daarna beschermt het de baarmoeder en de foetus voor infectiegevaar van buitenaf.

De slijmprop verliezen

Onder invloed van hormonen en onder druk van je baby kan de baarmoedermond wat losser en weker worden. De slijmprop valt hierbij als het ware uit de baarmoedermond en dan kan het zijn dat je deze tegenkomt in je ondergoed of in het toilet.

Een foto van een slijmprop
Foto van een slijmpropBabycenter.com

De slijmprop is te herkennen als een slierterige, troebele prop slijm van enkele centimeters. Bij de slijmprop kan soms wat bloed meekomen. Dit is afkomstig van de baarmoedermond. Het is daarom heel normaal als er door de slijmprop wat slierten helderrood tot donkerbruin slijm zitten.

Wanneer de slijmprop loskomt is niet te zeggen. Sommige vrouwen verliezen de slijmprop enkele weken voor de bevalling, anderen verliezen het pas tijdens de bevalling. Daarnaast kan het zijn dat je het verlies van de slijmprop niet eens opmerkt omdat het met kleine beetjes tegelijk kan gaan.

De slijmprop verloren

Je bent de slijmprop verloren. Wat nu? Het is afhankelijk van in welke fase van de zwangerschap je zit, wat handig is om te doen.

Minder dan twee weken voor de uitgerekende datum

Als je minder dan twee weken voor de uitgerekende datum je slijmprop verliest, hoef je helemaal niets te doen. Het verlies van de slijmprop is geen indicatie dat de weeën op het punt staan te beginnen. Het kan nog een tijdje duren. Pas als de weeën beginnen of als je vliezen breken, moet je contact opnemen met de verloskundige of het ziekenhuis.

Als je de slijmprop verloren bent, wordt je baby nog altijd goed beschermd door de vliezen. Je mag daarom nog gewoon in bad, zwemmen, of vrijen. Dit is anders wanneer je vruchtwater verliest, je vliezen zijn dan gebroken. In verband met infectiegevaar kan je dan beter niet meer badderen, zwemmen of vrijen.

Meer dan twee weken voor de uitgerekende datum

In het geval je de slijmprop meer dan twee weken voor de uitgerekende datum verloren bent, is het handig om te overleggen met de verloskundige. Zij zal beslissen of ze het nodig vindt om actie te ondernemen.

Bloed bij de slijmprop

Pas als er meer dan een paar theelepels helderrood bloed vrijkomt bij het verlies van de slijmprop, is het verstandig om de verloskundige te bellen. Een beetje bloed is normaal. Het kan aan de andere kant ook voorkomen dat er geen bloed bij de slijmprop zit.