Ogen zijn letterlijk gezichtsbepalend en vormen een belangrijk onderdeel van iemands uitstraling. Het is dan ook niet vreemd dat je als toekomstige ouder fantaseert over de kleur ogen van je baby. Als jullie allebei bruine ogen hebben, krijgt je baby dan ook automatisch bruine ogen? En waarom hebben de meeste baby’s na hun geboorte blauwe ogen?

Welke kleur ogen krijgt mijn baby?

Genetica speelt een belangrijke rol in de oogkleur van je baby. De uiteindelijke kleur wordt bepaald door jouw genen, die van je partner en die van jullie voorouders. Het kan daarom gebeuren dat jij en je partner bruine ogen hebben en jullie een baby met blauwe ogen krijgen. Andersom is dit ook mogelijk, maar de kans hierop is veel kleiner.

Schema om de toekomstige oogkleur van je baby te voorspellen

Bruin is dominant

Misschien kan je je nog herinneren van je biologielessen dat bruine ogen dominant zijn. Bruin is dominant over groen en blauw. Groen is op zijn beurt weer dominant over blauw.

Dat betekent echter niet dat een baby van iemand met blauwe ogen en iemand met bruine ogen automatisch bruine ogen krijgt. Er wordt namelijk van beide ouders één gen doorgegeven. De ouder met bruine ogen kan een gen voor bruine ogen en blauwe ogen hebben. Als deze het blauwe gen doorgeeft, is er dus geen dominant bruin gen aanwezig.

Als beide ouders bruine ogen hebben, maar ook het blauwe gen hebben, bestaat daarom ook de kans dat hun baby blauwe ogen krijgt. Lees in dit artikel (in het Engels) hoe dit precies werkt.

Blauw + blauw = blauw

Als beide ouders blauwe ogen hebben, is de kans erg groot dat hun baby ook blauwe ogen krijgt. Blauw is recessief en komt dus alleen tot uiting als een dominant gen ontbreekt. Hebben de ouders blauwe ogen? Dan kan er bij hen dus geen bruin of groen gen aanwezig zijn.

In het verleden werd daarom aangenomen dat als beide ouders blauwe ogen hadden, ze ook altijd een baby met blauwe ogen zouden krijgen. Tegenwoordig weten we dat meer genen een rol spelen bij de kleur ogen. Er is daarom een kleine kans dat de baby toch een andere kleur ogen krijgt.

Echte liefhebbers van genetica kunnen hier lezen hoe dit kan.

Verwachting van je baby’s oogkleur

Onderstaande tabel is een beetje kort door de bocht (genetica is te complex om in zo’n eenvoudige tabel te vangen), maar op basis van jouw kleur ogen en die van je partner kunnen wij de volgende verwachting geven over je baby’s oogkleur. Dit wordt grafisch weergegeven in het plaatje bovenin dit artikel.

Een nog nauwkeurigere schatting kan je maken door ook de kleur ogen van de ouders van jou en je partner mee te nemen. Hiervoor kan je een tool gebruiken van de The Tech Museum of Innovation.

Waarom hebben de meeste pasgeboren baby’s blauwe ogen?

De kleur van het menselijk oog loopt van lichtblauw via groen naar donkerbruin. Hoe meer kleurstof (pigment), hoe donkerder de oogkleur. Geen kleurstof betekent blauw. Aangezien kleurstof pas in de loop van het eerste jaar wordt aangemaakt, hebben bijna alle witte pasgeboren baby’s blauwe ogen. De oogkleur van een kind kan tot ongeveer het zesde jaar nog veranderen. Tot die tijd is het dus nog even wachten op de definitieve oogkleur van je kindje.

Pasgeboren baby meisje met blauwe ogen
Dit meisje is een paar maanden oud en heeft blauwe ogen, maar deze kunnen nog van kleur veranderen

Baby’s van ouders met een getinte huid hebben meestal al te veel kleurstof voor blauwe ogen. Hun ogen zijn daarom vaak lichtbruin of lichtgrijs bij de geboorte.