nacontrole verloskundige

Tijdens je zwangerschap heb je veel contact met je verloskundige. Na je bevalling stopt deze begeleiding. Wel heb je ongeveer 6 weken na je bevalling nog een nacontrole bij je verloskundige. Wat kan je hiervan verwachten?

Wat is een nacontrole?

Tijdens je zwangerschap breng je veel bezoekjes aan je verloskundige of gynaecoloog. Na je bevalling ga je nog een keer langs, maar dan voor de nacontrole. Samen kijk je terug op je zwangerschap, bevalling en de eerste weken met je baby. Tijdens deze controle draait het niet alleen om je lichamelijke herstel, maar ook om hoe jij je nieuwe leven als moeder ervaart.

Een nacontrole is een vast onderdeel van de begeleiding rondom je zwangerschap. De controle wordt meestal gedaan door degene die je bevalling heeft begeleid. Dit is de verloskundige van je verloskundigenpraktijk of de gynaecoloog in het ziekenhuis waar je bent bevallen.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app meer

Wat gebeurt er bij een nacontrole bij je verloskundige?

Je zwangerschap en bevalling eisen veel van je lichaam. Bij deze afspraak zijn twee onderwerpen belangrijk: je lichamelijk herstel en hoe het met jou gaat als kersverse moeder.

Lichamelijk herstel

Voor het herstel van je lichaam controleert je verloskundige of gynaecoloog de volgende dingen:

  • Bloedverlies. Bloedverlies na je bevalling is normaal. De placenta heeft een wond achtergelaten in je baarmoeder en deze moet genezen. Het verschilt per vrouw hoeveel bloed je verliest. Meestal ben je er na 6 weken vanaf. Bloed je daarna nog steeds? Dan is er misschien meer aan de hand. Je verloskundige of gynaecoloog zal hier verder naar kijken.
  • Urineverlies. Heb je last van urineverlies? Dit betekent dat je bekkenbodemspieren nog slap en niet helemaal hersteld zijn. Incontinentie na je bevalling komt vaak voor. Het verdwijnt meestal na een paar maanden.
  • Bloeddruk. Tijdens je zwangerschap kan je een hogere bloeddruk krijgen. Als deze te hoog is noem je dat zwangerschapshypertensie. Het is goed om na 6 weken te kijken of je bloeddruk weer normaal is.
  • IJzergehalte. Ben je veel bloed verloren tijdens je bevalling of had je bloedarmoede tijdens je zwangerschap? Dan wordt ook je Hb en ijzergehalte gecontroleerd. Als dit erg laag is, heb je misschien (nog) bloedarmoede, bijvoorbeeld door al het bloedverlies.
  • Baarmoeder. Je baarmoeder is tijdens je zwangerschap flink gegroeid. Na je bevalling krimpt deze vanzelf weer. Na zo’n 6 tot 8 weken hoort de baarmoeder weer een normale grootte te hebben.
  • Hechtingen en littekens. Ben je ingescheurd of heb je een knip gehad tijdens de bevalling? Of misschien een keizersnede? Dan heb je hechtingen gekregen. Je verloskundige of gynaecoloog controleert of de littekens er goed uitzien en of er geen tekenen van ontsteking zijn.

Je leven als nieuwe ouder

Naast het herstel van je lichaam bespreek je ook hoe jij je leven ervaart als nieuwe moeder. En hoe het met jullie gaat als gezin. Een baby krijgen verandert je leven enorm en er komt veel op je af. De eerste weken ben je waarschijnlijk emotioneel en moet je flink wennen aan jullie nieuwe gezinssituatie. Misschien zijn er dingen waar je tegenaan loopt, bijvoorbeeld met de verzorging of voeding van je baby. De verloskundige of gynaecoloog kan je adviezen geven.

Tijdens je nacontrole bij de verloskundige praat je ook over hoe je de zwangerschap, bevalling en kraamtijd hebt ervaren. Is het soepel gegaan of vond je sommige momenten toch moeilijk? En hoe heb je de begeleiding ervaren? Voor jou is het fijn om dit te kunnen delen en je zorgverlener kan deze feedback ook goed gebruiken.

Anticonceptie

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt na de bevalling, maar tijdens deze afspraak krijg je ook informatie over anticonceptie. Het advies is om niet binnen een jaar na je bevalling opnieuw zwanger te worden. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om te herstellen.

Andere adviezen

De nacontrole bij de verloskundige is bedoeld om al jouw vragen te beantwoorden. Je krijgt advies over hoe je goed voor jezelf kan zorgen en wanneer je bijvoorbeeld weer kan sporten. Het is slim om niet te hard van stapel te lopen, maar alles rustig op te bouwen.

Waar is de nacontrole?

Je nacontrole is in het ziekenhuis of in de verloskundigenpraktijk. Ben je in het ziekenhuis bevallen en heeft je eigen verloskundige de bevalling begeleid? Dan ga je naar de verloskundigenpraktijk. Als een gynaecoloog je bevalling heeft begeleid, bijvoorbeeld omdat je een keizersnede hebt gehad, dan ga je naar het ziekenhuis voor je nacontrole.

Sommige vrouwen gaan twee keer op nacontrole. Misschien heb je onverwacht een medische bevalling bij de gynaecoloog gehad. Dan heb je de nacontrole in het ziekenhuis. Soms is het fijn om daarnaast ook nog langs de verloskundigenpraktijk te gaan. De verloskundige heeft jou al die maanden begeleid. Het kan vertrouwd voelen en een fijne afsluiting zijn om nog langs te gaan.

Is een nacontrole bij de verloskundige verplicht?

Een nacontrole is niet verplicht. Toch kiezen veel moeders ervoor om wel langs te gaan. Het is prettig als een zorgprofessional meekijkt naar je herstel. Met iemand praten over het (nieuwe) moederschap kan opluchten. Zo kan je een bijzondere periode afsluiten voor jezelf.

Het is ook niet gek als je geen nacontrole wil. Als je herstel goed gaat en je zit lekker in je vel, hoef je deze afspraak niet te maken. Je kan in die eerste 6 weken ook tussendoor je verloskundige bellen als je vragen hebt. Misschien is dit genoeg voor jou.